Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χριστουγεννιάτικο δείπνο για άπορους στην Παλιά Αγορά Λευκωσίας

Offsite Team
- 21.12.2018

Χριστουγεννιάτικο δείπνο για άπορους στην Παλιά Αγορά Λευκωσίας

Thumbnail
100 άποροι απόλαυσαν το χριστουγεννιάτικο δείπνο

Ένα πλήρες Χριστουγεννιάτικο δείπνο διοργανώθηκε και προσφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας για περίπου 100 άτομα, άπορους, άστεγους, πρόσφυγες και οποιονδήποτε το είχε ανάγκη.

Πρόκειται για ιδέα της δημοσιογράφου Ρόζι Χαραλάμπους, η οποία όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ, μια νύχτα και ενώ καθόταν μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της άρχισε να σκέφτεται για τον καταναλωτισμό των Χριστουγέννων και για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη.  

«Σκέφτηκα γιατί να μην οργανώσουμε ένα Χριστουγεννιάτικο δείπνο και το έγραψα στην σελίδα μου στο Facebook. Εντός 15 λεπτών είχα τουλάχιστον 30 άτομα που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν», λέει.

Έτσι γεννήθηκε η εκδήλωση στο FB «Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι».

«Προσκαλούμε τους άστεγους, τους πεινασμένους, αυτούς που έχουν ανάγκη και τους πρόσφυγες να μοιραστούν μαζί μας ένα ζεστό γεύμα», έγραφε η πρόσκληση, στα αγγλικά, τα ελληνικά και τα αραβικά.  η οποία αναρτήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα σε διάφορους χώρους, στην Παλιά Λευκωσία αλλά και μέσω του FB.

Η ίδια επικοινώνησε με εταιρείες για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα για την εκδήλωση και είχε θετική ανταπόκριση.

Και οι εθελοντές ήταν πολλοί. «Σε κάποια στιγμή είχα τόσο μεγάλη ανταπόκριση που είχα αρχίσει να λέω ότι δεν χρειαζόμαστε άλλους εθελοντές. Αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι ήταν μια εκδήλωση που είχαν ανάγκη όχι μόνο αυτοί που θα έτρωγαν αλλά και αυτοί που θα προσέφεραν», λέει η Ρόζι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «φεύγοντας πήραν μαζί τους το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων».

Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με την Τζαστίν Μανταγκαντί, από το Καμερούν, η οποία έφτασε στην Κύπρο προσπαθώντας να ξεφύγει από μια βίαιη σχέση, στις 14 Δεκεμβρίου. «Ζούσα με τον άντρα μου, ο οποίος με χτυπούσε. Στο τέλος αγόρασε ένα όπλο και μου υποσχέθηκε ότι θα με σκοτώσει», λέει. Σε ερώτηση γιατί δεν διέφυγε σε άλλο μέρος του Καμερούν απάντησε ότι αρχικά είχε πάει στην αδελφή της στο Βόρειο Καμερούν «αλλά μετά από δύο μήνες με βρήκε. Έχει πολλές διασυνδέσεις». Εδώ στην Κύπρο, έχει κάνει αίτηση για άσυλο και για λίγες μέρες διαμένει με μια φίλη της. «Σύντομα δεν θα έχω πού να μείνω», προσθέτει.   

Ο Κλαρκ Ταμπεκλάς επίσης από το Καμερούν, ταξίδεψε για δύο μήνες με πλοίο για να έρθει στην Κύπρο. Μιλάει για εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του. Διηγείται πως μια νύχτα αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του και άρχισαν να πυροβολούν. Τον φυγάδεψε μια λευκή στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της. Δεν ξέρει τι απέγιναν η γυναίκα του, τα δύο του παιδιά και ο αδελφός του, ούτε και έχει τρόπο να μάθει, προσθέτει. Ο Κλαρκ αναφέρει ότι βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και λίγες μέρες μόνο και ότι αρχικά κοιμόταν έξω από την Καθολική Εκκλησία στην παλιά πόλη, ώσπου ένας συντοπίτης του τον βοήθησε. Περιμένει και αυτός να εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο.

Το ΚΥΠΕ μίλησε και με τον Γουαμίκ από το Πακιστάν. Ο Γουαμίκ, ο οποίος ήταν από τους εθελοντές στην εκδήλωση, βρίσκεται στην Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια και είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Του έχει μείνει ένας χρόνος. Σε ερώτηση αν επιθυμεί να παραμείνει στην Κύπρο απαντά ότι όταν τελειώσει θα επιστρέψει στο Πακιστάν. Για την εκδήλωση αναφέρει ότι του αρέσει να εργάζεται εθελοντικά και πάντα βοηθάει την Ρόζι, η οποία είναι επίσης Αντιπρόεδρος του συνδέσμου “Cans For Kids”.  

Home