Η Αίγυπτος καλεί την Τουρκία να σεβαστεί δικαιώματα της Κύπρου

Η Αίγυπτος καλεί την Τουρκία να σεβαστεί δικαιώματα της Κύπρου

Στήριξη Αιγύπτου στην Κύπρο

Σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε αργά το απόγευμα ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις όποιες ενέργειές της για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.  

Μάλιστα, το Κάιρο χαρακτηρίζει την πράξη αυτή της Άγκυρας, ως μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», που «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Όπως γράφουν και τα τοπικά δημοσιεύματα που αναμεταδίδουν την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

 

Επίσης, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες».  

Και η επίσημη δήλωση συνεχίζει για την προειδοποίηση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα σεβασμού των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Home