Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η αντίδραση Σαββίδη-Δράκου για τη ψήφιση Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης

Offsite Team -
14.07.2022

Η αντίδραση Σαββίδη-Δράκου για τη ψήφιση Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης

Χαιρετίζουν την υπερψήφιση νομοσχεδίων για Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Ομόφωνα ψήφισε την Πέμπτη (14/7) η Ολομέλεια της Βουλής την Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου εξέδωσαν ανακοινώσεις μέσω των οποίων χαιρετίζουν την υπερψήφιση των νομοσχεδίων για την Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξτρα πλαφόν σε καύσιμα & κέρδος εταιρειών αποφάσισε η Ολομέλεια

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα

«Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 και ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019, δύο νομοσχέδια που ολοκληρώνουν τη δέσμη των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που διαλαμβάνουν το σημαντικότερο μέρος της νομοθετικής ρύθμισης για μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, αποτελούν από σήμερα νομοθεσία του Κράτους, μετά από την καθολική ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

Χαιρετίζοντας την υπερψήφιση των νομοσχεδίων αυτών και την υπεύθυνη στάση που επιδείχθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συζήτησής τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι με τον οποιοδήποτε τρόπο εργάστηκαν και συνέδραμαν για την υλοποίηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε στη Δικαιοσύνη από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, θεωρώ υποχρέωσή μου να υπομνήσω το αυτονόητο, ότι τώρα είναι η ώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούμε στοχοπροσηλωμένα, ώστε τα οφέλη που αναμένονται από τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων, να γίνουν αισθητά στους πολίτες το συντομότερο δυνατόν».

Αυτούσια η ανακοίνωση της υπουργού Δικαιοσύνης

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την ομόφωνη υπερψήφιση των νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής που αφορούν στην αναδιαμόρφωση της ανώτατης βαθμίδας του δικαστικού μας συστήματος.

Με την ψήφιση των δύο αυτών νομοσχεδίων δημιουργείται το Εφετείο, που αποτελεί τη δεύτερη βαθμίδα της δικαιοσύνης, καθώς και τα δύο νέα δικαστήρια της τρίτης βαθμίδας, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα νέα δικαστήρια ωφελούν τον πολίτη. Κάνουν την απονομή δικαιοσύνης πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική, με δραστική μείωση του χρόνου λήψης αποφάσεων.

Τα νέα δικαστήρια στελεχώνονται με 16 νέες θέσεις δικαστών στο Εφετείο, 9 στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και 7 στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Θερμές ευχαριστίες στα πολιτικά κόμματα που στήριξαν, με τις εισηγήσεις τους και με τη θετική τους ψήφο, τα νομοσχέδια που συζητούμε εδώ και χρόνια.

Ευχαριστώ τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για την εξαιρετική συνεργασία και ειδικότερα τον Πρόεδρό της κ. Τορναρίτη για την αποτελεσματικότητά του.

Ευχαριστώ, επίσης, τους θεσμικούς εκπροσώπους της Δικαιοσύνης που υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση: το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, καθώς και τους προκατόχους μου.

Με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που έγινε ποτέ, μια νέα, αισιόδοξη μέρα ξεκινά για τους συμπολίτες μας».

Home