Η αποχή το μεγάλο ερωτηματικό των Ευρωεκλογών

Η αποχή το μεγάλο ερωτηματικό των Ευρωεκλογών

Η αποχή καθορίζει την έκτη έδρα και οι τ/κ την πρώτη θέση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών για την ανάδειξη των έξι αντιπροσώπων της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι δίνουν την τελική τους μάχη προκειμένου να πείσουν τους πολίτες για τις θέσεις τους και το έργο που υπόσχονται να πραγματοποιήσουν εφόσον εκλεγούν. Μεγαλύτερη πρόκληση για τα κόμματα θα είναι η αποχή που αναμένεται και πάλι να χτυπήσει «κόκκινο».

Η αποχή των πολιτών από τις κάλπες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολίτες επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στις κάλπες εξαιτίας της απογοήτευσης που νιώθουν με την πολιτική σκηνή του τόπου τα τελευταία χρόνια.  

Να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στις ευρωεκλογές το 2014 με το 56,03% των πολιτών να μην ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η αποχή σε αυτές τις ευρωεκλογές θα αγγίξει το 50% χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι δεδομένο πριν τα τελικά αποτελέσματα.

«Σε ψηλά επίπεδα η αποχή»

Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή και διευθυντή της εταιρείας Cypronetwork, Χρίστο Μιχαηλίδη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αποχή θα βρίσκεται κοντά στο 50%, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά το ποσοστό του 56,03% των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης, η συσπείρωση των κομμάτων θα παίξει τον δικό της καθοριστικό ρόλο στο ποσοστό της αποχή που και πάλι δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. 

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, οι εξελίξεις και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο περιβάλλον στο οποίο ζει ο κόσμος, δημιουργούν περισσότερη απογοήτευση η οποία συνδέεται με την ευρύτερη πολιτική της χώρας. Ο ειδικός προσθέτει πως αυτή η απογοήτευση δημιουργεί την αμφισβήτηση των πολιτών προς τους θεσμούς του κράτους, η οποία μεταφράζεται σε αποχή από τις κάλπες.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει πως το ύψος της αποχής και η συμπεριφορά των αναποφάσιστων είναι δύο σημαντικές παράμετροι για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη μία σημαντική παράμετρος σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη που ενδεχομένως να επηρεάσει και το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι και η συμμετοχή των τουρκοκυπρίων σε σχέση με τα ποσοστά της αποχής.

«Οι τ/κ ίσως καθορίσουν την πρώτη θέση»

Από την πλευρά του ο δημοσκόπος και διευθυντής στην εταιρεία Pulse Market Research, Παναγιώτης Παναγιώτου, δήλωσε στην Offsite ότι η συμμετοχή των ε/κ στις προσεχείς ευρωεκλογές αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, εκτός από την αποχή, σημαντικό στοιχείο είναι και η αύξηση των τ/κ που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, από τις 59.000 του 2014 σε 80.000 σήμερα. Όπως επεσήμανε, είναι άγνωστο πού θα καταλήξουν οι ψήφοι των τ/κ, ωστόσο ο τ/κ υποψήφιος του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και το κίνημα Γιασεμί του Σενέρ Λεβέντ συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιώτου, υπάρχει και το ενδεχόμενο εάν προσέλθει μεγάλος αριθμός υποψηφίων και υποστηρίξουν τον κ. Νιαζί, να έχουμε και ανατροπές στην κορυφή μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Σχετικά με την αποχή, ο κ. Παναγιώτου, τόνισε πως με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως η ψηλότερη αποχή είναι πιθανό να επηρεάσει τα μικρότερα κόμματα και να υπάρχουν ανατροπές στα αποτελέσματα που θα καθορίσουν και την έκτη έδρα.

Home