Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Βουλή ψήφισε την πρόταση ΔΗΚΟ για εκποιήσεις - Τι προνοεί

Offsite Team
- 02.08.2019

Η Βουλή ψήφισε την πρόταση ΔΗΚΟ για εκποιήσεις - Τι προνοεί

Thumbnail
Yπέρ της αξιοποίησης της πρότασης τάχθηκε και ο Υπ. Οικονομικών.

Η Πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για τις μεταβιβάσεις και υποθηκεύσεις που αφορά τις εκποιήσεις ακινήτων, συζητήθηκε και ψηφίστηκε σε νόμο με 26 ψήφους υπέρ, 23 εναντίον και 1 αποχή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Ολομέλεια της Βουλής.

 

Η πρόταση νόμου τέθηκε σε συζήτηση και ψηφοφορία προ ημερησίας διατάξεως με τη διαδικασία κατεπείγοντος και πριν την συζήτηση της αναπομπής του σχετικού νόμου, μετά από απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής. Η Ολομέλεια της Βουλής έκανε αποδεχτή την αναπομπή του σχετικού νόμου με 27 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.

 

Ο νέος νόμος παρέχει τη δυνατότητα προσφυγής (έφεση για παραμερισμό σκοπούμενης της ειδοποίησης σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου)  δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου για εξέταση παραπόνων τους κατά τραπεζών που αφορούν μεταξύ άλλων υπερχρεώσεις και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας. Αν ο Επίτροπος διαπιστώνει παραβίαση εκ μέρους της Τράπεζας του κώδικα ο δανειολήπτης θα δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο το οποίο θα εκδίδει αυθημερόν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της ενυπόθηκης κατοικίας του ή της επαγγελματικής του στέγης.

 

Επίσης περιλαμβάνει πρόσθετο λόγο προσφυγής την περίπτωση που πιστωτικό ίδρυμα αρνήθηκε να προσέλθει ή δεν προσήλθε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείου.  

Στη συζήτηση που προηγήθηκε  της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι στόχος και πρόθεση της προσπάθειας με τον αναπεμθέντα νόμο ήταν να ωθηθούν τα πράγματα προς τις αναδιαρθρώσεις παρά στις εκποιήσεις.  Αν οι τράπεζες συνεργαστούν δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην οικονομία, συνέχισε προσθέτοντας πως αντιθέτως όλοι θα έχουν όφελος.

Ο κ. Βότσης είπε επίσης ότι μετά την αναπομπή του νόμου ενδιαφέρθηκε η Κεντρική Τράπεζα η οποία δεσμεύτηκε το Σεπτέμβρη να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που θα ετοιμάσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τον χρηματοοικονομικό επίτροπο.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως για να πάει ο τόπος μπροστά "πρέπει να υπάρχει ένα γαϊδούρι να το δέρνουν ούλλοι. Δώστε μας όσο θέλετε και σε εμένα και το κόμμα μου", είπε.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως θέση του ΔΗΣΥ ήταν να γίνει αποδεχτή η αναπομπή και να αναμένουμε το Σεπτέμβρη και διευκρίνισε πως ως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, θεωρούμε λιγότερο επικίνδυνη για την αποσταθεροποίηση του συστήματος και της οικονομίας την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ.

Περαιτέρω ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το θέμα προσεγγίζεται καλοπροαίρετα από τα κόμματα που ψήφισαν τον αναπεμφθέντα νόμο, επισημαίνοντας πως ο και ο ΔΗΣΥ νοιάζεται για τους δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα.  

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο μοναδικός κερδισμένος από την αναμπουμπούλα είναι τα επενδυτικά ταμεία.

Κάνοντας αναφορά στο πακέτο που πουλήθηκε στο Apollo Global Management LLC, είπε πως αν παραμείνει η εκκρεμότητα με την αναφορά του νόμου, περαιτέρω πωλήσεις δανείων σε επενδυτικά ταμεία θα είναι σε πολύ χαμηλότερες τιμές από το πακέτο που προανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι χρειάζεται να βελτιώσουμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, να πάμε στον νόμο περί πτωχέσεως και να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου. Το Εστία είναι πλουσιοπάροχο, εν μέρει είναι και bail out και συμφέρει στις τράπεζες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο φορολογούμενος "θα βάλει το χέρι στην πούγκα" και για τους δανειολήπτες και για τις τράπεζες.

Ο κ. Νοεφύτου απηύθυνε έκκληση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να ανακοινώσει σχέδια επιβράβευσης του 70% αυτών των δανειοληπτών που μέσα από τις δύσκολες συνθήκες πλήρωσαν και πληρώνουν τα δάνεια τους.  Δήλωσε τέλος ότι ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει την πρόταση νόμου και θα αποδεχτεί την αναπομπή.  

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού παρατήρησε πως μετά από 7 χρόνια "success story" μάθαμε ότι κρεμόμαστε από μια κλωστή.

Παρακίνησε δε «να είμαστε πιο συγκρατημένοι και πιο σοβαροί αν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα».  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως η κοινωνία παρακολουθεί με δυσπιστία, μετά τα νομοθετήματα για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και στήριξη των δανειοληπτών, τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλα αυτά για τα οποία διαβεβαιώναμε τους δανειολήπτες που δεν έχουν τους πόρους να μπουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και τους οποίους δεν καλύπτει το Εστία.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως μόνο 15.000 δανειολήπτες μπορούν να επωφεληθούν από το Εστία και πρόσθεσε πως όπως έγιναν οι νόμοι οι τράπεζες έχουν όλα τα εργαλεία για να επιτεθούν στους δανειολήπτες. Με το Εστία θα επιβραβευτούν με τα χρήματα των φορολογουμένων οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, συμπλήρωσε.  

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Άριστος Δαμιανού είπε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ δεν οδηγεί στο τερματισμό της διαδικασίας εκποίησης τους 10.500 δανειολήπτες που πήραν ειδοποίηση τύπου γιώτα και άρα προχωρούν εκποιήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι τον Σεπτέμβρη θα φέρουν πρόταση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ  θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου και δεν θα κάνει αποδεχτή την αναπομπή του νόμου.  

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το ΔΗΚΟ ζήτησε αναβολή στη ψηφοφορία επί του αναπεμφθέντος νόμου, αλλά η Βουλή εν τη σοφία της αποφάσισε διαφορετικά και είμαστε εδώ.  Είπε επίσης πως δεν είναι το ΔΗΚΟ που έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο στο νομοθετικό σώμα, αλλά προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα.  

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε την ηθική κατανόηση, επειδή διαμόρφωσε την πολιτική του θέση με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στην κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για τις επιπτώσεις και δεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.  

Οι τράπεζες το έχουν παρακάνει, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι ο νόμος που αναπέμφθηκε ήταν πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ.

Θέλουμε να επανέλθουμε σε 3 εβδομάδες, ανέφερε επίσης, προσθέτοντας πως ο νέος νόμος που ψηφίστηκε καμία επίπτωση έχει στο δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε επίσης τους κακόπιστους και κακοπληρωτές πρέπει να τους άγουμε στα Δικαστήρια.  Επιμένουμε να περάσει η πρόταση μας και να αποδεχθούμε την αναπομπή, συμπλήρωσε.  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως συμφωνεί και επαυξάνει στα όσα αναφέρθηκαν για την αυθαιρεσία των τραπεζών. Πρόσθεσε πως θέση της ΕΔΕΚ ήταν η αναστολή των εκποιήσεων για 2-3 μήνες για να υπάρξει χρόνος μελέτης νέου πλαισίου για τις εκποιήσεις,  που δεν έγινε αποδεκτή. Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος που ψηφίστηκε δεν διασφαλίζει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη και δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ.  

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε πως αναδιάρθρωση γίνεται μόνο όταν ο δανειολήπτης αποδεχτεί την  πρόταση αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Διερωτήθηκε γιατί δεν δίνεται το δικαίωμα στον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο του στην τιμή που το αγοράζει το επενδυτικό ταμείο και δήλωσε πως δεν μπορεί η Βουλή να τελεί υπό τον εκβιασμό της αναφοράς των νόμων που ψηφίζει.  

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως η προστασία πρέπει να στοχεύει στα θύματα της τραπεζικής κρίσης και όχι προς αυτούς που ήταν μέρος του συστήματος που οδήγησε στην καταστροφή. Το πρόβλημα των εκποιήσεων ήταν γνωστό στην Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση αλλά έμειναν αδρανείς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ δεν καλύπτει τις ευάλωτες ομάδες για αυτό και θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου και δεν θα κάνει αποδεχτή την αναπομπή.  

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν εξυπηρετεί τους στόχους που θέσαμε. Πρόσθεσε ότι δεν θέλουμε να πουλήσουμε ελπίδα. Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε επίσης ότι επίκειται πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής για νέα νομοθεσία που θα προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη και θα πιέζει τους κακοπληρωτές, θα προάγει τις αναδιαρθρώσεις και θα περιορίζει τις εκποιήσεις. Δήλωσε επίσης πως θα τηρήσει αποχή στην πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ και θα κάνει αποδεκτή την αναπομπή.  

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η νέα πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ δίνει εξουσίες στον Χρηματοοικονονικό Επίτροπο πέραν αυτών που του δίνει ο νόμος για τη λειτουργία του θεσμού και τίθεται θέμα νομιμότητας της πρότασης νόμου. Πρόσθεσε πως δεν αφορά μεγάλη μερίδα δανειοληπτών και ευνουχίζει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή πριν 3 εβδομάδες.  

Ο κ. Περδίκης διατύπωσε τη θέση πως είναι το πλέον ανεύθυνο να αναλαμβάνει η Βουλή την ευθύνη άλλων και να θεωρεί έτσι ότι λειτουργεί υπεύθυνα, επειδή όπως είπε μέσα από αυτή την πρακτική προάγει την ανευθυνότητα των υπευθύνων και την ασυδοσία.

Έξεφρασε επίσης την άποψη πως η μετακίνηση ακίνητης ιδιοκτησίας προς τον πλούτο και τους μεγαλογαιοκτήμονες σε αυτή την ένταση έχει να συμβεί από τον καιρό της τοκογλυφίας. Περνούμε μια νέα περίοδο τοκογλυφίας, συμπλήρωσε.  

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου παρατήρησε ότι οι ευάλωτες ομάδες μένουν στο έλεος του Θεού καθώς η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι οικονομικά απρόσιτη σε πολλούς. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα κατέθεσε πρόταση νόμου, που παραπέμφθηκε για συζήτηση τον Σεπτέμβρη.  

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που οι δανειολήπτες είναι ικανοποιημένοι με τη γνώμη του χρηματοοικονομικού επιτρόπου δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι στα δικαστήρια είναι αυτοί που αμφισβητούν τις αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές. Η πρόταση του ΔΗΚΟ δεν αποσκοπεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.

Home