Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Βουλή ψηφίζει και η Δικαιοσύνη περνά σε νέα εποχή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 14.07.2022

Η Βουλή ψηφίζει και η Δικαιοσύνη περνά σε νέα εποχή

Λειτουργία Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου - Τι αλλάζει

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η ώρα της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη έφθασε. Σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022 στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν από τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής Συνόδου που διανύουμε θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια και όλα δείχνουν ότι θα ψηφιστεί ο Περί Απονομής της Δικαιοσύνης και Δικαστηρίων Νόμος. Βουλευτές μιλώντας στην Offsite News ανέφεραν ότι  μετά την τροποποίηση του Συντάγματος  θα ψηφιστούν τα δυο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση, όμως μέσα από τις αλλαγές προκύπτουν βελτιώσεις στη νομοθεσία.

Η ψήφιση της τροποποίησης του Συντάγματος οδηγεί στη λειτουργία του  Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου,  καθώς και την ίδρυση  Εφετείου για την εκδίκαση των εφέσεων, ρύθμιση η οποία προτείνεται με τα δυο νομοσχέδια.

Τα υπό αναφορά νομοσχέδια, αποτελούν μέρος ευρύτερων νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επιδιώκεται η δικαστική μεταρρύθμιση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην κοινή εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τη δέσμη των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, αυτά ετοιμάστηκαν κατόπιν αξιολόγησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και βασίστηκαν τόσο στην έκθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2016 για τις λειτουργικές ανάγκες των δικαστηρίων όσο και στην έκθεση των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων του 2018 αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.  

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, της κατάθεσης των νομοσχεδίων προηγήθηκε εντατική διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Τι θα ισχύσει

Με το πρώτο νομοσχέδιο, όπως είχε αρχικά κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία, προτείνεται η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου, σκοπούνται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Η  επαναλειτουργία των δύο ανώτατων δικαιοδοτικών οργάνων του Συντάγματος, ήτοι του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το καθένα με πενταμελή σύνθεση.  Τα μέλη των εν λόγω δικαστηρίων θα διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος προηγουμένως θα συμβουλεύεται το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο ως προς την καταλληλότητα των υποψηφίων για διορισμό προσώπων.  
  • Το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Κατά τη συγκρότηση των δύο ανώτατων δικαιοδοτικών οργάνων οι υφιστάμενοι δικαστές του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να υπηρετούν με τους ίδιους όρους υπηρεσίας είτε ως μέλη του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου είτε ως μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού ληφθεί υπόψη η προτίμησή τους.

Σημειώνεται επίσης ότι η επαναλειτουργία των δύο δικαστηρίων θα αρχίσει από την ημερομηνία δημοσίευσης σχετικών γνωστοποιήσεων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για την ετοιμότητά τους να επαναλειτουργήσουν.

Η χορήγηση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, πέραν της προβλεπόμενης στο Σύνταγμα δικαιοδοσίας τους, ανώτατης δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας και δικαιοδοσίας τρίτου βαθμού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται στον προτεινόμενο νόμο.   

Ειδικότερα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία:

  • Να εκδικάζει, κατόπιν παραπομπής από το Εφετείο, εφέσεις κατά αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου σε θέματα δημόσιου δικαίου μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας,
  • Να  αποφασίζει επί αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε των διαδίκων μετά από διαδικασία αναθεωρητικής έφεσης για νομικά θέματα που προκύπτουν από την απόφαση επί της έφεσης και σχετίζονται είτε με αλλαγή πάγιας νομολογίας είτε με την ανάγκη ορθής εφαρμογής ή ερμηνείας ουσιαστικής διάταξης νόμου είτε με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας και για αποφασίζει επί συγκρουόμενων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου εκδιδομένων στο πλαίσιο της αναθεωρητικής του δικαιοδοσίας για σκοπούς συνοχής του δικαίου.

Το δε Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία:

α.να εκδικάζει κατόπιν παραπομπής από το Εφετείο εφέσεις κατά αποφάσεων δικαστηρίου που ασκεί πολιτική ή ποινική δικαιοδοσία, περιλαμβανομένων των δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας, επί θεμάτων μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας,

β. να αποφασίζει επί αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε των διαδίκων μετά από διαδικασία πολιτικής ή ποινικής έφεσης για νομικά θέματα που προκύπτουν από την απόφαση και σχετίζονται είτε με αλλαγή πάγιας νομολογίας είτε με την ανάγκη ορθής εφαρμογής ή ερμηνείας ουσιαστικής διάταξης νόμου είτε με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας,

γ.να αποφασίζει επί συγκρουόμενων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου στην πολιτική του δικαιοδοσία για σκοπούς συνοχής του δικαίου και

δ.να αποφασίζει την επανεκδίκαση από το Εφετείο ποινικής υπόθεσης επί της οποίας εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση υπό το φως νέων στοιχείων ή γεγονότων που ενδεχoμένως να ανατρέπουν εν όλω ή εν μέρει την απόφαση.

Η δικαιοδοσία Εφετείου

. Η ίδρυση Εφετείου που θα υπάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει όλες τις εφέσεις κατά αποφάσεων οποιουδήποτε δικαστηρίου, εκτός των αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εκτός των εφέσεων που θα παραπέμπονται στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο στο πλαίσιο της ανώτατης δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας τους.

Το Εφετείο θα αποτελείται από δεκαέξι δικαστές, οι οποίοι θα διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, και θα λειτουργεί σε τμήματα, όπως αυτά θα καθοριστούν σε διαδικαστικούς κανονισμούς.  Δικαστής του Εφετείου θα διορίζεται πρόσωπο που είναι δικηγόρος με δωδεκαετή τουλάχιστον άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, υψηλού ηθικού επιπέδου.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετική ερμηνευτική πρόνοια στην έννοια του όρου «άσκηση του επαγγέλματος» περιλαμβάνεται και η υπηρεσία στη Δικαστική Υπηρεσία ή τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Εφετείου θα τεθούν σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας σχετικής γνωστοποίησης από το υφιστάμενο Ανώτατο Δικαστήριο για την ετοιμότητα του Εφετείου να λειτουργήσει.

Η διεύρυνση της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ώστε, πέραν των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τα οποία σήμερα απαρτίζουν το εν λόγω συμβούλιο, να συμμετέχουν σε αυτό και άλλα μέλη του δικαστικού σώματος, καθώς και μέλη του δικηγορικού σώματος.  Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα είναι αρμόδιο για τον διορισμό, την προαγωγή, τη μετάθεση, τον τερματισμό της υπηρεσίας και την απόλυση των δικαστών του Εφετείου, των επαρχιακών δικαστών και των δικαστών ειδικής δικαιοδοσίας, καθώς και για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας επί αυτών. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως πρόεδρο αυτού, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον πρόεδρο του Εφετείου, τον αρχαιότερο πρόεδρο των επαρχιακών δικαστηρίων, τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έναν δικηγόρο που ασκεί τη δικηγορία για τουλάχιστον είκοσι πέντε έτη.  

Η σύνθεση

Περαιτέρω, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου θα διαφοροποιείται σε περίπτωση:

Διορισμού δικαστών του Εφετείου· στην περίπτωση αυτή θα μετέχουν επιπρόσθετα οι δύο αρχαιότεροι δικαστές του Εφετείου, ενώ δε θα μετέχουν ο αρχαιότερος πρόεδρος των επαρχιακών δικαστηρίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών,

Άσκησης πειθαρχικής εξουσίας επί δικαστών του Εφετείου· στην περίπτωση αυτή θα μετέχουν μόνο οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο πρόεδρος του Εφετείου,

Μετάθεσης ή άσκησης πειθαρχικής εξουσίας κατά δικαστών πρωτοβάθμιων δικαστηρίων· στην περίπτωση αυτή δε θα μετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ο δικηγόρος με εικοσιπενταετή άσκηση της δικηγορίας.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου θα ελέγχονται, κατόπιν υποβολής ένστασης του υποψηφίου ή του ενδιαφερόμενου δικαστή, από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα ενεργεί ως Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η επαναλειτουργία των δύο Δικαστικών Συμβουλίων που προβλέπονται στα άρθρα 133.8 και 153.8 του Συντάγματος, τα οποία θα αποφασίζουν επί της αποχώρησης, της απόλυσης ή του με οιονδήποτε τρόπο τερματισμού της υπηρεσίας των δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Με την επαναλειτουργία των δύο υπό αναφορά Δικαστικών Συμβουλίων θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος αλληλοέλεγχος μεταξύ των δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα της δομής της δικαιοσύνης, ο οποίος αναιρέθηκε με τη συγχώνευσή τους.

Η εισαγωγή μεταβατικών διατάξεων για τη συνέχιση της λειτουργίας του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι την επαναλειτουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου,. Επιπροσθέτως, στις μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται η καθίδρυση και η λειτουργία μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργίας του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου:

Μεταβατικού Γνωμοδοτικού Δικαστικού Συμβουλίου, συγκροτουμένου από τους πέντε αρχαιότερους δικαστές του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, με διαφοροποιημένη τη σύνθεσή του σε περίπτωση άσκησης πειθαρχικής εξουσίας κατά δικαστών, το οποίο θα ενεργεί ως συμβουλευτικό όργανο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την καταλληλότητα των υποψήφιων σε διαδικασία διορισμού δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και 

Μεταβατικού Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του οποίου θα υπάγονται ο διορισμός, η προαγωγή, η μετάθεση, ο τερματισμός της υπηρεσίας και η απόλυση, καθώς και η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας επί των δικαστικών λειτουργών, το οποίο θα συγκροτείται από τον πρόεδρο και τα μέλη του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έναν δικηγόρο με εικοσιπενταετή άσκηση της δικηγορίας, ενώ η σύνθεσή του αυτή θα διαφοροποιείται σε περίπτωση άσκησης πειθαρχικής εξουσίας κατά δικαστών, ώστε να συμμετέχουν μόνο τα μέλη του συμβουλίου που είναι δικαστές.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο, οι πρόνοιες του οποίου είναι απόρροια των τροποποιήσεων που προτείνονται με το πρώτο νομοσχέδιο, τροποποιείται ο περί Δικαστηρίων Νόμος (Νόμος 14 του 1960), ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν με τις τροποποιήσεις του πρώτου νομοσχεδίου.

>>>>Διαβάστε επίσης: Tροποποίηση Συντάγματος: Για ιστορική ημέρα κάνει λόγο ο ΓΕ<<<<

Πότε θα λειτουργήσουν

Σημειώνεται ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με επιστολή της, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2022, μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, εισηγήθηκε ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των εν λόγω δικαστηρίων την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τον καθορισμό του αριθμού των δικαστών των δύο ανώτατων δικαστηρίων σε εννέα (9) δικαστές για το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και έως επτά (7) δικαστές για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως πρόεδρο αυτού, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον πρόεδρο του Εφετείου, τον αρχαιότερο πρόεδρο των επαρχιακών δικαστηρίων, τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έναν δικηγόρο που ασκεί τη δικηγορία για τουλάχιστον είκοσι πέντε έτη.  Περαιτέρω, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου θα διαφοροποιείται σε περίπτωση:

Διορισμού δικαστών του Εφετείου· στην περίπτωση αυτή θα μετέχουν επιπρόσθετα οι δύο αρχαιότεροι δικαστές του Εφετείου, ενώ δε θα μετέχουν ο αρχαιότερος πρόεδρος των επαρχιακών δικαστηρίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών,

Άσκησης πειθαρχικής εξουσίας επί δικαστών του Εφετείου· στην περίπτωση αυτή θα μετέχουν μόνο οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ο πρόεδρος του Εφετείου,

Μετάθεσης ή άσκησης πειθαρχικής εξουσίας κατά δικαστών πρωτοβάθμιων δικαστηρίων· στην περίπτωση αυτή δε θα μετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ο δικηγόρος με εικοσιπενταετή άσκηση της δικηγορίας.

Σημειώνεται συναφώς ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου θα ελέγχονται, κατόπιν υποβολής ένστασης του υποψηφίου ή του ενδιαφερόμενου δικαστή, από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα ενεργεί ως Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η επαναλειτουργία των δύο Δικαστικών Συμβουλίων που προβλέπονται στα άρθρα 133.8 και 153.8 του Συντάγματος, τα οποία θα αποφασίζουν επί της αποχώρησης, της απόλυσης ή του με οιονδήποτε τρόπο τερματισμού της υπηρεσίας των δικαστών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.  Όπως  αναφέρεται στο προοίμιο του νομοσχεδίου, με την επαναλειτουργία των δύο υπό αναφορά Δικαστικών Συμβουλίων θα διασφαλίζεται ο αναγκαίος αλληλοέλεγχος μεταξύ των δύο δικαστηρίων στην ανώτατη βαθμίδα της δομής της δικαιοσύνης, ο οποίος αναιρέθηκε με τη συγχώνευσή τους.

Το Εφετείο θα εξετάζει , τις εκκρεμούσες ενώπιόν του πέραν των τριών ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του προτεινόμενου νόμου υποθέσεις, ενώ αυτές που εκκρεμούν για περίοδο μικρότερη των τριών ετών και στις οποίες μέχρι την εν λόγω ημερομηνία δε θα έχει αρχίσει η ακρόαση θα μεταφερθούν στο Εφετείο. ΕΣημειώνεται ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με επιστολή της, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2022, μετά από διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο, εισηγήθηκε ως ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των εν λόγω δικαστηρίων την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τον Καθορισμό του αριθμού των δικαστών των δύο ανώτατων δικαστηρίων σε εννέα (9) δικαστές για το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και έως επτά (7) δικαστές για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τι θα παραπεμφθεί και που

Mε βάση σχετική πληροφόρηση από το Ανώτατο Δικαστήριο οι εκκρεμούσες ενώπιόν του υποθέσεις θα παραπεμφθούν στα υπό ίδρυση με τον προτεινόμενο νόμο δικαστήρια ως ακολούθως:

1.Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 377 αναθεωρητικές εφέσεις, ήτοι εφέσεις που αφορούν στο Διοικητικό Δίκαιο, εκ των οποίων οι 292 είναι εφέσεις που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 και 85 από αυτές είναι εφέσεις κατά απόφασης ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 2.Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα παραπεμφθούν 1 557 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 1 523 είναι πολιτικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2017 και οι 34 είναι πολιτικές εφέσεις που αφορούν σε προνομιακά εντάλματα. 3.Στο Εφετείο θα παραπεμφθούν 3 149 υποθέσεις, εκ των οποίων 2 158 είναι πολιτικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2018, 233 είναι ποινικές εφέσεις, 688 είναι αναθεωρητικές εφέσεις που καταχωρίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 (582 κατά απόφασης δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου και 106 κατά απόφασης δικαστή του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας) και 70 πολιτικές αιτήσεις που αφορούν σε πρωτοβάθμια δικαιοδοσία έκδοσης προνομιακών ενταλμάτων.

>>>>>Διαβάστε επίσης: Δράκου στην Offsite: Όλοι κερδισμένοι με μεταρρύθμιση δικαιοσύνης<<<<

Σε ό,τι αφορά στον προβλεπόμενο χρόνο εκδίκασης των αναφερόμενων πιο πάνω υποθέσεων, η υπουργός ανέφερε στην επιτροπή ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν καθορίζει συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο εκδίκασης, ωστόσο επισήμανε ότι το υφιστάμενο Ανώτατο Δικαστήριο διεκπεραιώνει περίπου 500 πολιτικές εφέσεις και περίπου 140 υποθέσεις αναθεωρητικής δικαιοδοσίας ετησίως και αναμένεται ότι ο ίδιος αριθμός ετησίως δυνατόν να διεκπεραιώνεται από το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η μισθοδοσία

Το κόστος μισθοδοσίας των μελών των δικαστηρίων ανέρχεται σε €2.219.000 για δεκαέξι θέσεις δικαστών.Η επιβολή υποχρέωσης στο Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο όπως κατά τον καταρτισμό του καταλόγου των υποψήφιων δικαστών λαμβάνει υπόψη την ανάγκη στελέχωσης των δικαστηρίων από προσοντούχους δικηγόρους.

 

Home