Η Δημαρχία Αμμοχώστου επέστρεψε στις ΑΚΕΛικες της ρίζες 

Η Δημαρχία Αμμοχώστου επέστρεψε στις ΑΚΕΛικες της ρίζες 

Έχασε την Αμμόχωστο μετά από 13 χρόνια ο ΔΗΣΥ - Μακρά παράδοση στον Κατεχόμενο Δήμο για το κόμμα της Αριστεράς

Στις Ακελικες του ρίζες επέστρεψε από το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Δήμος Αμμοχώστου, καθώς μετά από 13 χρόνια Δημαρχίας Αλέξη Γαλανού ο οποίος βγήκε για πρώτη φορά το 2006 με την στήριξη του ΔΗΣΥ, κατάφερε μετά τον θάνατο του να πετύχει την εκλογή του Σίμου Ιωάννου στον Κατεχόμενο Δήμο.

Ο Δήμος Αμμοχώστου παραδοσιακά κερδίζεται από Αριστερούς υποψήφιους, καθώς το ΑΚΕΛ συνεργάζεται επί το πλείστον στον Κατεχόμενο Δήμο με κόμματα του Κέντρου πετυχαίνοντας εκλογή δικού του υποψηφίου.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά εκλέχτηκε δήμαρχος από το ΑΚΕΛ, ο Αδάμ Αδάμαντος το 1943 θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι και το 1953 όποτε και την Δημαρχία κέρδισε ο επίσης προερχόμενος από το ΑΚΕΛ Ανδρέας Πούγιουρος μετά και την διαφωνία και την αποχώρηση από το ΑΚΕΛ του Αδάμ Αδάμαντου.

Ο κύριος Ανδρέας Πούγιουρος εκλέγηκε για πρώτη φορά Δήμαρχος το 1953, υπηρετώντας αρχικά για 25 χρόνια μέχρι το 1978. Το 1991 επανεξελέγη δήμαρχος του εκτοπισμένου πλέον δήμου Αμμοχώστου µε την ιδιαίτερα μεγάλη πλειοψηφία του 90,58% των ψηφοφόρων. Αξίζει να τονιστεί ότι την περίοδο 1978-1991 η Αμμόχωστος δεν είχε Δήμαρχο με διάφορα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν ρόλο Δημαρχεύοντα.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2001 μετά και την απόσυρση του Ανδρέα Πούγιουρου εκλέχθηκε Δήμαρχος Αμμοχώστου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ο επίσης Ακελικός Κίκης Καζαμίας.  Την 1η Μαρτίου 2003 ο κύριος Καζαμίας  διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τον Δημαρχιακό θώκο. 

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Γιαννάκης Σκορδής επελέγη από το ΑΚΕΛ και υπέβαλε υποψηφιότητα για την υπόλοιπη θητεία του Κίκη Καζαµία. Για την εκλογή του στη θέση αυτή υποστηρίχθηκε και από όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόµµατα του τόπου. Σαν αποτέλεσµα της στήριξης αυτής απεσύρθη και η µοναδική µία ανθυποψηφιότητα που υπήρχε, οπόταν εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

Τα 13 χρόνια του ΔΗΣΥ με τον Κεντρώο Γαλανό 

Η θητεία του Γιαννάκη Σκορδή στην Δημαρχία Αμμοχώστου διήρκεσε μόλις 3 χρονια καθώς στις Δημοτικές του 2006 εκλέχθηκε Δήμαρχος Αμμοχώστου με τη στήριξη του ΔΗΣΥ ο Αλέξης Γαλανός βάζοντας φρένο στις θητείες Ακελικών Δημάρχων στον Κατεχόμενο Δήμο. 

Μάλιστα ο ΔΗΣΥ «εκμεταλλεύτηκε» ουσιαστικά το έρεισμα και την προσωπικότητα που είχε ο Αλέξης Γαλανός στον χώρο του Κέντρου και δη στο ΔΗΚΟ παρά την αποχώρηση του από το κόμμα την δεκαετία του 90΄.

Λόγο της προσωπικότητας του ο αείμνηστος Αλέξης Γαλανός πέτυχε εκλογή και το 2011 χωρίς ανθυποψήφιο αλλά και στις Δημοτικές εκλογές του 2016 με την στήριξη του ΔΗΣΥ και ενώ ΑΚΕΛ και κόμματα του Κέντρου στήριξαν την υποψηφιότητα τότε του Νυν Δημάρχου Σίμου Ιωάννου, αφού κατόρθωσε να προσελκύσει ψήφους από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Έτσι μετά από 13 χρόνια ο ΔΗΣΥ έχασε την Δημαρχία Αμμοχώστου, με το ΑΚΕΛ να δίνει όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής περισσότερη έμφαση στον εκλογική αναμέτρηση στήνωντας επιτελεία με πρωτοκλασάτα στελέχη στο πλευρό του Σίμου Ιωάννου, την ίδια στιγμή που ο ΔΗΣΥ άφησε τις όποιες αποφάσεις και την όποια στήριξη του Νίκου Κάρουλλα σε Επαρχιακό επίπεδο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καθαρή επικράτηση του υποψηφίου του ΑΚΕΛ και επιστροφή του Δήμου Αμμοχωστου σε Ακελικές ρίζες.  

Home