Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ΕΔΕΚ προχωρά για το καλό του πολίτη αδιαφορώντας για το κόστος

Offsite Team -
21.01.2021

Η ΕΔΕΚ προχωρά για το καλό του πολίτη αδιαφορώντας για το κόστος

Thumbnail
"Το παρελθόν της ΕΔΕΚ σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον μας".

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του αναθεωρημένου Προϋπολογισμού του 2021, αφού τόνισε ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός, αλλά προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης, είπε ότι η ΕΔΕΚ προχωρά εποικοδομητικά δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη και τον τόπο αδιαφορώντας για το κόστος που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει.

 

Το παρελθόν της ΕΔΕΚ σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον μας, πρόσθεσε.

 

Αναφέροντας ότι μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού η ΕΔΕΚ ανέλαβε πρωτοβουλίες άρσης του αδιεξόδου και πρότεινε στην Κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός και να μπορέσει η ΕΔΕΚ να αναθεωρήσει την απόφασή της.

 

«Από την αρχή τονίσαμε ότι η πρόθεσή μας δεν ήταν ο εκβιασμός. Οι προτάσεις μας δεν είχαν στόχο να επιφέρουν πρόσθετο σοβαρό οικονομικό κόστος στον προϋπολογισμό και να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική του βιωσιμότητα, αλλά να εξορθολογήσουν τις κατανομές πόρων, να διορθώσουν ανισότητες και κοινωνικές στρεβλώσεις, ώστε «να προστατεύσουμε τους πολίτες από τις άδικες εκποιήσεις των περιουσιών τους, να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες και τους πολίτες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και έχουν πραγματική ανάγκη βοήθειας, να κατοχυρώσουμε ώστε η κατώτατη σύνταξη να είναι υψηλότερη από το όριο της φτώχειας και η αφυπηρέτηση των εργαζομένων σε βαριά, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στην ηλικία των 63 χρόνων να μη τιμωρείται με την αποκοπή του 12%,» συνέχισε.  

Περαιτέρω ανέφερε ότι προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με κίνητρα και ορθολογικές παροχές τους κατοίκους της υπαίθρου, των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, των προσφυγικών συνοικισμών για απόκτηση, ανακαίνιση ή επέκταση της κατοικίας τους. Να συμβάλουμε στην ενίσχυση της υπαίθρου και στην ανάσχεση της αστυφιλίας, να αναβαθμίσουμε τις προσφερόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες κυρίως αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους και να μειώσουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις λίστες αναμονής.  

Ο κ. Σιζόπουλος  είπε επίσης ότι είναι εμφανές ότι η αποδοχή από την Κυβέρνηση της πλειοψηφίας των προτάσεων της ΕΔΕΚ ενόχλησε κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τις αποδυναμώσουν, επικαλούμενοι δήθεν ανταλλάγματα ή και συμπόρευση με την Κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ και άλλα τινά.  

Η επιλογή της ΕΔΕΚ να δώσει θετική ψήφο στους προϋπολογισμούς δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη φιλοσοφία τους και δεν είναι στήριξη ή συμπόρευση με την Κυβέρνηση, διευκρίνισε προσθέτοντας ότι είναι στήριξη και συμπόρευση με τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων, τους πληγέντες από την κρίση της πανδημίας, τους ασθενείς, τις εργαζόμενες μητέρες, τους κατοίκους της υπαίθρου που σήμερα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης.  

Στα προαναφερθέντα τα οποία η ΕΔΕΚ ζήτησε από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι ζητήθηκε να ετοιμαστεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, που μετά το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα, να αυξηθεί η επιπλέον επιδότηση για την απόκτηση κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες από 10 μέχρι 30 χιλ ευρώ, να προστεθούν στο ίδιο πρόγραμμα και οι 134 κοινότητες που είχαν αποκλειστεί με το ποσόν των 15-20 χιλ. ευρώ, να επιδοτηθεί σε ποσοστό 70 ή/και 80% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες των μόνιμων κατοίκων των ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων και να αξιοποιηθούν τα αγροτεμάχια στο πλαίσιο αυστηρών κριτηρίων για οικιστική ανάπτυξη των ιδιοκτητών και των μελών της οικογένειας τους.  

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε να προαχθούν στελέχη της Ε.Φ. που είναι καθηλωμένα στο ίδιο βαθμό για 10-20 χρόνια και είπε πως η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ είναι συμπόρευση προς την Κυβέρνηση για τη στήριξη προς τους πολίτες που κινδυνεύουν οι περιουσίες τους από τις άδικες και αυθαίρετες εκποιήσεις των τραπεζών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home