Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η εκπαίδευση στη διαχείριση έργων θα αλλάξει κουλτούρα σε δημόσιο

Offsite Team -
15.09.2021 - 14:48

Η εκπαίδευση στη διαχείριση έργων θα αλλάξει κουλτούρα σε δημόσιο

Περιλαμβάνεται σε σύμβαση που υλοποιεί η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ)

Την κουλτούρα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να αλλάξει η εκπαίδευση στη διαχείριση έργων, η οποία περιλαμβάνεται σε σύμβαση που υλοποιεί η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε χαιρετισμό του, σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν την Τετάρτη η ΚΑΔΔ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με τίτλο «Διαχείριση Έργων στο Δημόσιο Τομέα: Σύγχρονες Τάσεις, Προοπτικές και Προκλήσεις».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος τόνισε πως «η Κύπρος οδεύει δυναμικά προς την ψηφιακή εποχή, μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η διαχείριση έργων στον δημόσιο τομέα και ο ρόλος του επαγγελματία πιστοποιημένου Project Manager έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη και επιβάλλεται η θεσμοθέτηση του ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο στις δομές του κάθε Υπουργείου και τμήματος».

 

Η ημερίδα διοργανώθηκε για προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και για κρατικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της υλοποίησης από την ΚΑΔΔ, ως ο αρμόδιος δημόσιος φορέας για τη μάθηση και την ανάπτυξη των οργανισμών και των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, του έργου με τίτλο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στόχος του έργου που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2023, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €3,41 εκατομμύρια και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, είναι να αποτυπωθούν οι ανάγκες μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας μέσω μελετών και να εκπαιδευθούν δημόσιοι λειτουργοί διαφόρων οργανισμών για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων.  

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «πρόκειται για ένα σύγχρονο τρόπο εργασίας, ο οποίος υπερβαίνει τις παραδοσιακές δομές των δημόσιων οργανισμών και ενσωματώνει σύγχρονες τάσεις της διοικητικής επιστήμης».  

«Στοχεύει αφενός στην ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού και αφετέρου στην εισαγωγή διαδικασιών και εργαλείων στους οργανισμούς για την εφαρμογή διοικητικών αλλαγών που καθιστούν τη δημόσια διοίκηση πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική», υπογράμμισε. 

Ανέφερε ότι το έργο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται από την ΚΑΔΔ και σημείωσε πως «γενικός σκοπός της ημερίδας είναι να εισαγάγει τη διαχείριση έργων ως σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο εργασίας στον δημόσιο τομέα».  

«Δίνεται έμφαση στο πρότυπο που ανέπτυξε το Project Management Institute, δηλαδή το Project Management Professional και εμπεριέχει σύγχρονα εργαλεία και σύγχρονες τεχνικές με την υιοθέτηση των οποίων επιτυγχάνονται οι στόχοι του οργανισμού και η υλοποίηση διοικητικών αλλαγών», πρόσθεσε.  

Ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο για τη συνεχή συνεργασία και στήριξη του στην προσπάθεια αυτή αλλά και σε άλλες συμβάσεις έργου.  

Τέλος, απευθυνόμενος στα διευθυντικά στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «πρόκειται για μια πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης της δημόσιας υπηρεσίας προς όφελος των πολιτών» και κάλεσε τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας «να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία».  

Εξάλλου, στον δικό του χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος τόνισε πως «η Κύπρος οδεύει δυναμικά προς την ψηφιακή εποχή, μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας».  

Ανέφερε ότι «η στρατηγική του Υφυπουργείου έγκειται στην παράλληλη επένδυση σε έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υποδομές, δίκτυα μα πάνω από όλα ανθρώπινο δυναμικό» και πρόσθεσε πως σχετικές πρωτοβουλίες ύψους €282 εκατομμυρίων έχουν περιληφθεί και στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με επενδύσεις πέραν των €170 εκ. και €20 εκ. να προνοούνται για έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων, αντιστοίχως.  

Δύο έννοιες, συνέχισε, άκρως συνυφασμένες και αλληλένδετες.  

Είπε ακόμη ότι τα έργα ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων έχουν αυξημένες απαιτήσεις και πολυπλοκότητα σε τεχνικά θέματα αλλά χρειάζονται και παρεμβάσεις που προϋποθέτουν, όπως σημείωσε, «αναδιαμόρφωση επιχειρησιακών και λειτουργικών δομών, ανασχεδιασμό των διαδικασιών και των μεθόδων που χρησιμοποιούμε και ανάπτυξη νέων ικανοτήτων από διαφορετικά γνωστικά πεδία».  

Είναι για αυτό ακριβώς τον λόγο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, «που η διαχείριση έργων στον δημόσιο τομέα και ο ρόλος του επαγγελματία πιστοποιημένου Project Manager έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη και επιβάλλεται η θεσμοθέτηση του ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο στις δομές του κάθε Υπουργείου και τμήματος».  

Επιπλέον, ο Υφυπουργός τόνισε πως «η διαχείριση έργων απαιτεί και προϋποθέτει ευρύ φάσμα γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων, πέραν της μια απλής πιστοποίησης αφού ο διαχειριστής έργου καλείται να διαχειριστεί πέραν των τεχνοοικονομικών παραμέτρων ενός έργου, ανθρώπινης σχέσης ή και συγκρούσεις, συνεχή αξιολόγηση του ρίσκου του έργου, προληπτική προσέγγιση και επίλυση δύσκολων προβλημάτων, επιδεικνύοντας κριτική σκέψη και κυρίως ισχυρή εν συναίσθηση».  

Ο κ. Κόκκινος διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και η Πολιτεία στο σύνολο της θέτει στον πυρήνα των σχεδιασμών της την επένδυση στους ανθρώπους της, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας που παρακολουθούσαν την ημερίδα είπε πως «η γνώση, η κατάρτιση και η ανάπτυξη των δικών σας δεξιοτήτων αναμένεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη με την οποία συλλογικά θα επιτύχουμε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης και όχι μόνο».  

«Να συνδιαμορφώσουμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο το οποίο θα επιφέρει αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, εξοικονόμηση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων και καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτετε προς μια στρατηγική κατεύθυνση την επιτυχή υλοποίηση του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος της πολιτείας που στόχο έχει τη στήριξη της αναπτυξιακής πορείας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, την άρση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και κυρίως την προστασία και την εξυπηρέτηση του πολίτη», υπογράμμισε.  

Ανέφερε ότι «αυτή είναι η μεγάλη εικόνα στην οποία όλοι πρέπει να εστιάζουμε, ο φάρος στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι που έχει ήδη αρχίσει και του οποίου η επιτυχία εξαρτάται από τον κάθε ένα ξεχωριστά».  

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι «ο κόσμος μετασχηματίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα με ευελιξία, ταχύτητα και προσαρμοστικότητα» και πρόσθεσε ότι «η θεσμοθέτηση του επαγγελματία διαχειριστή έργου σε συνδυασμό με πολλά άλλα πράγματα και προγράμματα που θα υλοποιηθούν άμεσα σε όλο το φάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων αναμένεται να εξοπλίσουν όλους με τα απαραίτητα εφόδια για να πραγματοποιήσουμε το κοινό μας όραμα»

 

Τέλος, ο Υφυπουργός κάλεσε τα στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας «να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή και να συμβάλουν ουσιαστικά ώστε να εκσυγχρονίσουμε το διοικητικό μας μηχανισμό, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έμψυχο δυναμικό του και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του και να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του για το καλό του συνόλου και για τον καθένα ξεχωριστά».  

Σε σύντομη παρουσίαση του έργου «Μαθησιακή υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στην Δημόσια Διοίκηση», που διαχειρίζεται η ΚΑΔΔ, ο υπεύθυνος του έργου και Λειτουργός Επιμόρφωσης Α΄ της ΚΑΔΔ Μάριος Κωνσταντίνου είπε ότι το έργο το οποίο εντάσσεται στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, η οποία επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2023, θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023 και ειδικός στόχος του είναι «να αποτυπωθούν οι ανάγκες μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας μέσω κάποιων μελετών που έχουν προηγηθεί».  

Από την άλλη, συνέχισε, στην βάση αυτών των ευρημάτων που θα υπάρξουν από τις μελέτες, να γίνει η εκπαίδευση των δημόσιων λειτουργών για να εφαρμόσουν πραγματικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση».  

Η συνολική δαπάνη για υλοποίηση του έργου θα ανέρθει στα €3,41 εκατομμύρια, ποσό που ευελπιστούμε ότι θα απορροφήσουμε μέχρι το τέλος του έργου.  

Ανέφερε ότι από το έργο αναμένουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα των ομάδων στελεχών που λειτουργούν στους οργανισμούς δημόσιας διοίκησης και του καθενός ξεχωριστά για να καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις.  

«Το ζητούμενο είναι να εφαρμόσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο αποτελεσματικό και θα βελτιώσουν πραγματικά πως λειτουργεί η δημόσια υπηρεσία και πως προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη», υπογράμμισε.  

Σε παρουσίαση της Σύμβασης για τη Διαχείριση Έργων, εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες του αναδόχου εκτέλεσης του έργου ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι θα εκπαιδευθούν 420 στελέχη της δημόσιας διοίκησης, από 35 ώρες έκαστος, με στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας στην χρήση της μεθοδολογίας διαχείρισης έργων. Αναφέρθηκαν επίσης, στο ρόλο, στις αβεβαιότητες αλλά και στις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα στελέχη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home