Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά συζητήθηκε στη Βουλή

Offsite Team
- 30.06.2020

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά συζητήθηκε στη Βουλή

Thumbnail
Τι συζητήθηκε για τον EastMed

Την εμπορική και οικονομική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (ΣΕΤΑ) συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, με τις συνδικαλιστικές, αγροτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις να εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία, και τις εργοδοτικές τη συγκατάθεση τους. Σε σχέση με τα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ τάχθηκαν ενάντια, ενώ ο ΔΗΣΥ υπέρ της συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση για την εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, με τις απόψεις που ακούστηκαν σήμερα από τις συνδικαλιστικές, αγροτικές και εργοδοτικές οργανώσεις. Σημείωσε πως αυτή η συμφωνία προκάλεσε πολλές συζητήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι κοινή συνισταμένη των συντεχνιών ότι αυτή οδηγεί σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με αρνητικές συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα.

Από την άλλη, πρόσθεσε, πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία διευρύνει τους ορίζοντες για περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών. Είπε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε πολύ χαμηλό εμπορικό ισοζύγιο με τον Καναδά και η συμφωνία αυτή μπορεί να δημιουργήσει κάποιες νέες προοπτικές κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών.

 

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε παράλληλα πως από τη σημερινή συζήτηση προέκυψε κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση. Όπως είπε ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς θα έπρεπε να προηγηθεί από πλευράς Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τον Καναδά για να μπορεί να έχει ολοκληρωμένη άποψη την οποία θα μετέφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η εκ των υστέρων ακρόαση από πλευράς Επιτροπής δεν μπορεί να συμβάλει στο να βελτιωθεί η συμφωνία γιατί το Κοινοβούλιο καλείται είτε να επικυρώσει είτε να απορρίψει τη συμφωνία», είπε και έκανε έκκληση προς την Κυβέρνηση όταν διαπραγματεύεται η ΕΕ να διεξάγει τον απαιτούμενο κοινωνικό διάλογο από πριν για να μεταφέρει τις απόψεις αυτές στις Βρυξέλλες πριν την ολοκλήρωση των συμφωνιών.

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργεί αλά καρτ, σημειώνοντας πως αυτή τη συμφωνία την έχουν κυρώσει ήδη 14 από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Πρόσθεσε πως μετά το Brexit η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που έχει το δικαιϊκό σύστημα που έχει και ο Καναδάς, άρα έχει πολλά να κερδίσει η χώρα μας σε πολλά επίπεδα με την συγκεκριμένη συμφωνία.  

Είπε πως κατανοεί τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών και άλλων οργανώσεων, ωστόσο σημείωσε πως ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και η Κύπρος βασίζεται στις υπηρεσίες και οφείλουμε να ακολουθήσουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως στο σύνολο τους οι συνδικαλιστικές, αγροτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με αυτή τη συμφωνία, ενώ στην αντίπερα όχθη οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν με την Κυβέρνηση. «Το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί όπως και στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια σε αυτή τη συμφωνία που είναι αλήθεια ότι θα βοηθήσει στην αύξηση των κερδών των πολυεθνικών, θα ζημιώσει όμως σημαντικά τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της αγροτιάς, αλλά και το περιβάλλον», είπε.  

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Βουλευτής Χρίστος Χρίστου είπε ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς επενδυτές να κινούνται νομικά κατά των εθνικών κρατών εφόσον κρίνουν ότι η πολιτική που ακολουθούν βλάπτει τα συμφέροντα τους. «Αυτό το σημείο για εμάς είναι απαράδεκτος», είπε και σημείωσε πως ο κεντρικός στόχος της συμφωνίας είναι η κατάργηση κάθε ρυθμιστικού πλαισίου στις διατλαντικές σχέσεις και το ΕΛΑΜ τάσσεται εναντίον της συμφωνίας και προτείνει τον εθνικό προστατευτισμό για τα κυπριακά προϊόντα.

EastMed

Σε σχέση με τη συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ για τον αγωγό Φυσικού Αερίου EastMed, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ήταν ομόφωνη η στήριξη. «Επομένως θεωρώ ότι στην επόμενη Ολομέλεια η συμφωνία θα εγκριθεί ομόφωνα», είπε.  

Τη συμφωνία δεν έχει υπογράψει η Ιταλία, η οποία ωστόσο έχει εκφράσει την πολιτική δέσμευση να την υπογράψει όταν επιλυθούν κάποια περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΚΥΠΕ

Home