Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ και η Κύπρος ως ενεργειακός κόμβος

Offsite Team
- 24.09.2022

Η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ και η Κύπρος ως ενεργειακός κόμβος

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί ως ενεργειακός κόμβος, τόνισε στην εκπομπή Offsite on Air ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου. 

Αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση όφειλε από πριν 8 χρόνια να προβεί σε τεράστιες επενδύσεις στην Κύπρο. Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως επικεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία χαρακτήρισε ως ισχυρή διέξοδο. 

Την ίδια ώρα, ο Ευρωβουλευτής, μίλησε και για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επικρατούν στον κόσμο σήμερα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανίας, της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού αλλά και της κλιματικής αλλαγής. 

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Χριστοφόρου

- Κ. Χριστοφόρου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος της ΕΕ στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επικρατούν στον κόσμο σήμερα. Μιλάμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον υψηλό πληθωρισμό την κλιματική αλλαγή, και όχι μόνο. Ποια τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης; Μπορεί και πώς η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη και τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στις μαζικές αυτές δύσκολες καταστάσεις; 

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη, αναπάντεχη και πολύ αβέβαιη κατάσταση. Πιστεύω ακράδαντα ότι το να βρίσκεσαι στην ΕΕ, αυτό σε καθιστά και πιο θωρακισμένο απέναντι στις οποιεσδήποτε κρίσεις. Αυτό αποδείχθηκε και με την τελευταία πανδημική κρίση αλλά και με άλλες κρίσεις τις οποίες ουσιαστικά η ΕΕ από την ίδρυσή της είχε να αντιμετωπίσει, όπου απέδειξε πως μπόρεσε και τις διαχειρίστηκε πολύ πιο αποτελεσματικά και επιτυχημένα απ’ότι τις αντιμετώπισαν μεμονωμένα κράτη. 

Για την οικονομική κρίση η ΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα, δημιούργησε ένα Ταμείο Ανάκαμψης της τάξης των 800 δις. όπου εκεί οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να αντλούν κονδύλια. Ήδη αντλήθηκε ένα σημαντικό κονδύλι, όπως υπάρχουν ακόμη άλλα κονδύλια τα οποία δεν αντλήθηκαν. Η Κύπρος έχει την δυνατότητα και την προοπτική να τα αντλήσει.

Τώρα βρισκόμαστε πάλι, σε μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που γονατίζει την παγκόσμια οικονομία. Αν για κάτι οι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια, είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται στην ΕΕ και η ΕΕ απαντά σε όλες τις κρίσεις. 

- Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση. Προ ημερών καταθέσατε πρόταση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αναδείξει την Κύπρο σε Ευρωπαϊκό Ενεργειακό κόμβο, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια, προς όφελος της Κύπρου και της Ε.Ε. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για αυτή την πρόταση σας

Εδώ και αρκετά χρόνια εμμένω και επιμένω ότι η Κύπρος έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε ένα ενεργειακό κόμβο. Όφειλε από τότε η ΕΕ, πριν 8 χρόνια, να προβεί σε τεράστιες επενδύσεις στην Κύπρο για σταθμό LNG και αγωγούς, ούτως ώστε να είναι πανέτοιμη η ΕΕ να τους αξιοποιήσει και να μπορέσει να απεξαρτηθεί από ενεργειακές εξαρτήσεις -από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από τη Ρωσία-. Δυστυχώς σε αυτά τα ζητήματα η ΕΕ δεν έχει γρήγορα αντανακλαστικά. 

Έστω και τώρα καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια ισχυρή διέξοδος η οποία θα επιλύσει σημαντικά προβλήματα ενέργειας, ιδιαίτερα σήμερα, και αυτό πρέπει να το πράξει χθες.  

- Υπήρξε ανταπόκριση; Υπάρχει κάποια επίσημη θέση γενικότερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό το θέμα;

Τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση, απ’ότι υπήρχε στο παρελθόν αλλά δεν πρέπει να μας προλαβαίνουν τα γεγονότα για να αντιληφθούμε αυτό το οποίο μας πρότειναν εδώ και 8 χρόνια. 

Πιστεύω πως οποιαδήποτε επένδυση γίνει από την ΕΕ που θα διασφαλίζει τα ενεργειακά αποθέματα αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει και την κυριαρχία και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μπορέσει να έχει τεράστια και πολλαπλά οφέλη που θα οδηγούν στην υλοποίηση ενός βασικού στρατηγικού στόχου που θα είναι η ενεργειακή αυτονομία. 

- Λόγω και της κατάστασης με την Ρωσία, υπάρχει μια εκτίμηση ότι μπορεί όντως τώρα να δοθεί μεγαλύτερη σημασία από την Ευρώπη και όχι μόνο, προς την Κύπρο για την δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων της. Είναι όντως έτσι τα πράγματα; Είναι ένας επιπλέον λόγος η όλη κατάσταση να πάρει την στήριξη που χρειάζεται η Κύπρος;

Μόνο αφελείς και άσχετοι με τα ενεργειακά δεν θα στρέφουν την προσοχή τους στην Κύπρο. Σίγουρα η ΕΕ δεν είναι αφελής και αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και τη δυναμική που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευελπιστώ ότι θα στρέψει σε αυτά το βλέμμα της αλλά και τα έργα της στην Ανατολική Μεσόγειο με τις προοπτικές που δημιουργούνται -και για τον EastMed, για τη διασυνοριακή σύνδεση, την ηλεκτρική σύνδεση, για τον σταθμό υγροποίησης του ΦΑ-. 

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Θα συνεχίσουμε την πίεση και ελπίζω ότι θα αρχίσει η υλοποίηση αυτών των μεγαλεπήβολων ενεργειακών έργων που θα ωφελήσουν και την Κύπρο. 

- Κάπου εδώ φυσικά μπαίνει στη συζήτηση και η Τουρκία. Επανειλημμένα ζητήσατε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμβει για να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα έναντι της Κύπρου και να διαφυλαχθούν και τα κυριαρχικά δικαιώματα και η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάνει όλα όσα πρέπει η ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα;

Οι ίδιες οι συνθήκες επιβάλλουν στην ΕΕ την αμοιβαία συνδρομή εκεί και όπου κινδυνεύει ευρωπαϊκή χώρα και παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Είναι στις υποχρεώσεις και στο καθήκον της πλέον να μιλήσει ξεκάθαρα στην Τουρκία. Έτσι και υπάρξουν νέες παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της ΑΟΖ ή παρενόχληση όσων αφορά την ανεύρεση και ανόρυξη ενεργειακών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε η ΕΕ πρέπει να προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα αναχαίτισης του τουρκικού επεκτατισμού.

Αυτό θα καταδείξει ότι η ΕΕ δε χαρίζεται σε κανένα. Δηλαδή πρέπει εκ των προτέρων να πει στην Τουρκία ότι αν συνεχίσει αυτές τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα, θα προχωρήσει άμεσα στη διακοπή της τελωνειακής ένωσης, στη διακοπή της οποιασδήποτε βοήθειας. Αλλά θα είναι και υποχρέωση των χωρών-μελών να μην προχωρήσουν ξανά σε πώληση πολεμικού-στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία.  

- Πριν κλείσουμε, αφού διανύετε αισίως και τις τελευταίες σας μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο πριν αναλάβετε τη νέα σας θέση ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα θέλαμε ένα γενικό σχόλιο σας για τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί το Ευρωκοινοβουλίου όλα αυτά τα χρόνια για τη ζωή και την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Πρέπει να διαγράψουμε από την μνήμη και τη σκέψη των πολιτών ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτό που έζησαν οι παλαιότερες γενιές, ως ένας διακοσμητικός θεσμός που ουσιαστικά δεν είχε τη δυνατότητα παρέμβασης.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένας ισχυρός θεσμός μέσα στην ΕΕ, μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Όλοι αυτοί οι θεσμοί διαμορφώνουν τις πολιτικές και το μέλλον των ευρωπαίων και Κυπρίων πολιτών. 

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το Ευρωκοινοβούλιο, είναι υπεύθυνο για να εγκρίνει ή να απορρίψει το οποιοδήποτε κονδύλι της ΕΕ. Αυτό από μόνο το καταδεικνύει ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένας ισχυρός παίκτης. Ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε. Πιστεύω ότι η Κύπρος με τους ευρωβουλευτές, να συνεχίσει να δίνει δυνατά τις μάχες στο γήπεδο του Ευρωκοινοβουλίου γιατί εκεί κερδίζονται ή χάνονται πολλές από τις μάχες μας. 

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Ευρωβουλευτή, Λευτέρη Χριστοφόρου

Home