Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η «κατάρα» των Βρυξελλών έφαγε και τον Παπαδάκη

Του Στέλιου Στυλιανού
- 12.02.2020

Η «κατάρα» των Βρυξελλών έφαγε και τον Παπαδάκη

Thumbnail
Διαγραφές Ευρωβουλευτών, αποχωρήσεις και διαφωνίες Αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2004 με τα κόμματα τους

Ως ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αναμένεται να συνεχίσει την πορεια του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δημήτρης Παπαδάκης μετά και την διαγραφή του από το μητρώο της ΕΔΕΚ,  μετά από απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ευρωβουλευτής του κόμματος θα συνεχίσει την πορεία του στις Βρυξέλλες ως Ανεξάρτητος αν και ο ίδιος μέσα από τις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι ο ίδιος παραμένει Εδεκίτης Ευρωβουλευτής. Σημειώνεται ότι ο κύριος Παπαδάκης δεν είναι ο πρώτος που παραμένει ως Ανεξάρτητος καθώς και στο παρελθόν εκπρόσωποι της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο επέλεξαν ή οδηγήθηκαν σε μοναχικές πορείες.

 

Συγκεκριμένα ο Μάριος Ματσάκης που εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΟ  το 2004 αποχώρησε από το κόμμα το 2007 και συμμετείχε μάλιστα  στις προεδρικές εκλογές του 2008 ως ανεξάρτητος, λόγω διαφωνιών στο κυπριακό, καταλαμβάνοντας ποσοστό 0,77%.

Ανεξάρτητη πορεία ακολούθησε στην δεύτερη της θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο και η Ελένη Θεοχάρους η οποία το 2015 ανακοίνωσε την αποχώρηση της από τον ΔΗΣΥ και την δημιουργία του Κινήματος Αλληλεγγύης, χωρίς ωστόσο να παραδίδει την έδρα στον ΔΗΣΥ παραμένοντας στην Ευρωβουλή μέχρι και τον Μάιο του 2019, οπόταν δεν κατάφερε επανεκλογή μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.

 Υπήρξαν και οι γκρίνιες

Πέραν από τις αποχωρήσεις Ευρωβουλευτών από τα κόμματα και την ανεξάρτητη πορεία στα χρόνια που προηγήθηκαν από το 2004 μέχρι και σήμερα είχαμε και τις γκρίνιες αλλά και διαφωνίες Ευρωβουλευτών με τα κόμματα τους, με δύο Ευρωβουλευτές μετά το τέλος της θητείας τους να αποχωρούν από τα κόμματα τους για διαφορετικούς λόγους. 

Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης ο οποίος το 2013 πήρε την θέση του Γιαννάκη Κασουλίδη στην Ευρωβουλή μετά και την υπουργοποίηση του δεύτερου παρέμεινε στο Ευρωκοινοβούλιο για μόλις ένα χρόνο καθώς στις Ευρωεκλογές του 2014 δεν επιλέχθηκε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ο Κύριος Πιτσιλλίδης αν και συμμετείχε και στις Βουλευτικές του 2016 ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ στην συνέχεια αποστασιοποιήθηκε από το κόμμα. 

Εκτός ΔΗΚΟ μετά και την πενταετή παρουσία της στις Βρυξέλλες κατέληξε η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία αν και εκλέγηκε το 2009 δεν κατάφερε επανεκλογή στις ευρωεκλογές του 2014 χάνοντας την έδρα από τον Κώστα Μαυρίδη. Μετά την εξέλιξη αυτή η κυρία Παπαδοπούλου αποστασιοποιήθηκε από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, ενώ μετά τις Προεδρικές του 2018 το Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος αποφάσισε την διαγραφή της από το μητρώο του κόμματος εξαιτίας αντικομματικής συμπεριφοράς.

Παρέμειναν με διαφωνίες

Διαφωνίες με τα κόμματα στα οποία ανήκουν είχαν κατά την διάρκεια της θητείας του αλλά και μετά, αν και παραμένουν ακόμα ενεργά στελέχη είχαν άλλοι 3 ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα το στέλεχος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους έχει διαχωρίσει πολλές φορές στο παρελθόν την  θέση του από αποφάσεις της ΕΔΕΚ, ενώ αποστασιοποιημένος από το ΑΚΕΛ για κάποιο διάστημα ήταν και ο Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος στο παρελθόν έκανε σκέψεις για διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Χατζηγεωργίου δεν έχει σήμερα ενεργό εμπλοκή στα εσωτερικά του κόμματος της Αριστεράς, αλλά κρατάει την επαφή του με τον κόσμο του ΑΚΕΛ. 

Τέλος, απογοήτευση στο Νεοκλή Συλικιώτη έφερε η ήττα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, με τον ίδιο ωστόσο να παραμένει στο κόμμα παρά την όποια πικρία και να έχει ενεργό ρόλο στο Πολιτικό γραφείο του κόμματος. 

 

Home