Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο στο επίκεντρο του ΣΕΥ

Offsite Team
- 21.09.2020

Η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο στο επίκεντρο του ΣΕΥ

Thumbnail
Ενημέρωση και αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενημέρωση και αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εισηγήσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όχι όμως και νομική απόφαση περί κυρώσεων προς την Τουρκία, αναμένεται να υπάρξουν στη σημερινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - ΣΕΥ), σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια συνεδρίαση με εξαιρετικά μακρά ατζέντα και πολλά διαφορετικά θέματα. Το ΣΕΥ ξεκινά στις στις 09:00 ώρα Βρυξελλών (10:00 ώρα Κύπρου) και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 15:30.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τα θέματα της Λιβύης, των σχέσεων με την Αφρικανική Ένωση, της Νότιας Γειτονίας και το μεγάλο πακέτο των τρεχουσών υποθέσεων, το οποίο περιέχει την Κίνα, την Τουρκία, τη Λευκορωσία τη Βενεζουέλα και άλλα θέματα.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κοινοτικός αξιωματούχος, η συζήτηση για την Τουρκία θα διεξαχθεί κατά την κανονική συνεδρίαση και όχι στο γεύμα των Υπουργών με το διπλό στόχο: «αφενός ο Ύπατος Εκπρόσωπος να ενημερώσει τους Υπουργούς για το που βρίσκεται σε σχέση με τις επαφές του για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και να προβεί σε αποτίμηση της κατάστασης, αφετέρου το σώμα των Υπουργών να προετοιμάσει τη στρατηγική συζήτηση για τους ηγέτες (24 και 25 Σεπτεμβρίου)».

Ειδικότερα σε σχέση με τις προτάσεις για την προσθήκη ονομάτων στην υφιστάμενη λίστα κυρώσεων για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο αξιωματούχος είπε ότι «οι προτάσεις της Κύπρου συζητούνται ακόμα - δεν ξέρω αν θα υπάρχει απόφαση τη Δευτέρα, σίγουρα δε θα υπάρχει νομική απόφαση».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι το Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να βάλει τέλος σε όλες τις δραστηριότητες που αποτελούν εμπόδιο στο διάλογο με την ΕΕ. «Ο στόχος μας δεν είναι να την τιμωρήσουμε, αλλά να της αλλάξουμε συμπεριφορά», σημείωσε ο αξιωματούχος, επεξηγώντας τις ως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των επαπειλούμενων κυρώσεων.  «Ακόμα ελπίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε (να της αλλάξουμε συμπεριφορά)», πρόσθεσε. «Ακόμα μιλάμε με την Τουρκία σε φιλικό κλίμα», εξήγησε περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση πραγμάτων.

Ο ίδιος κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει κάθε παράνομη δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είπε «θέλουμε διάλογο με την ΕΕ, για τη μελλοντικής μας σχέση, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να βγουν από τη μέση όλα τα αρνητικά, πρώτα θα λύσουμε τα προβλήματα μας και μετά θα δούμε τη μελλοντική σχέση».

Κατέγραψε ότι υπάρχουν «θετικές εξελίξεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας», αλλά «και αρνητικές με την παράταση των κινήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Κατέγραψε τις επαφές μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με το τι είχε διαμορφωθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, εκτιμώντας ότι «έχουμε καλύτερες προοπτικές, καθώς έχουμε διάλογο».

Επανέλαβε τέλος ότι πρέπει να λύσουμε τα διάφορα ζητήματα και «σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να πιέσουμε για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά της Άγκυρας», όπως ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home