Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί στις συστάσεις της GRECO

Offsite Team
- 26.06.2019

Η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί στις συστάσεις της GRECO

Thumbnail
Η Κύπρος μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό μη εφαρμοσθείσων συστάσεων της GRECO

Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό μη εφαρμοσθείσων ή μερικώς εφαρμοσθείσων συστάσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της GRECO για το 2018 που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Στον κατάλογο των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό μη εφαρμοσθείσεων ή μερικώς εφαρμοσθείσεων συστάσεων πρώτη είναι η Τουρκία με 33 συστάσεις. Ακολουθούν η Βοσνία - Ερζεγοβίνη με 23 συστάσεις, η Ελλάδα με 19 συστάσεις, η Αρμενία με 17, το Βέλγιο με 17, η Βόρεια Μακεδονία με 17, η Σερβία επίσης με 17, η Κύπρος με 14 συστάσεις, η Πορτογαλία επίσης με 14 και η Ρουμανία με 12.

Στον κατάλογο των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό μερικώς εφαρμοσθείσεων ή μη εφαρμοσθείσων συστάσεων πρώτες είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Σερβία και η Ισπανία με ποσοστό 100%. Ακολουθούν η Πορτογαλία με 93%, το Βέλγιο με 89%, η Τουρκία επίσης με 89%, η Κύπρος με 88%, η Δανία με 83%, η Λιθουανία με 77% και η Ελλάδα με 76%.

Εξάλλου, η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό μη εφαρμοσθείσων συστάσεων σε ότι αφορά τους βουλευτές της. Η Ρουμανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μη εφαρμοσθείσων συστάσεων στον τομέα αυτό, έξι συνολικά. 

Ακολουθούν η Πολωνία με πέντε συστάσεις, η Κύπρος με τέσσερις, η Σερβία και η Τουρκία επίσης με τέσσερις, το Βέλγιο με τρεις, η Λετονία με τρεις και η Βόρεια Μακεδονία επίσης με τρεις.

Η Κύπρος είναι μεταξύ των 16 χωρών που δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της GRECO για τους βουλευτές και μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εφαρμοσθείσων συστάσεων για τους βουλευτές. Πρώτη είναι η Πολωνία με 83%, και ακολουθούν η Σερβία με 80%, η Κροατία με 67%, η Κύπρος με 57% και η Τουρκία με 57%.

Εξάλλου η Κύπρος είναι μεταξύ των 10 χωρών που δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της GRECO σε σχέση με τους δικαστές.

Στην ετήσια έκθεσή της η GRECO ανασκοπεί τη δράση των 49 κρατών μελών της κατά της διαφοράς το 2018, ειδικότερα σε σχέση με τους βουλευτές, τους δικαστές και τις διωκτικές αρχές, καθώς και τον πιο πρόσφατο γύρο αξιολόγησης που έκανε για πρόληψη της διαφθοράς στις κεντρικές κυβερνήσεις και στα όργανα επιβολής του νόμου. 

 

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως η GRECO προειδοποίησε πως οι δημόσιες αντιλήψεις περί χαμηλών επιπέδων διαφθοράς σε κάποιες χώρες μπορεί να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της ανάγκης για μέτρα καταπολέμησης πρακτικών διαφθοράς.

Ακόμη εξέφρασε ανησυχία για την συνολικά αργή πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεών της και κάλεσε τα κράτη μέλη να τις εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

Συνολικά, η εφαρμογή των συστάσεων της GRECO επιβραδύνθηκε το 2018: Μόνο 34% των συστάσεων εφαρμόστηκαν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους. Το χαμηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης αφορούσε τις συστάσεις σε σχέση με τους βουλευτές (23%), ενώ αυτό ήταν υψηλότερο για τις συστάσεις που αφορούν τους δικαστές (36%) και τις διωκτικές αρχές (45%).

Ο ΓΓ του ΣτΕ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, δήλωσε πως η διαφθορά έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη έχουν κάνει πρόοδο στη λήψη μέτρων για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Σημείωσε πως οι συστάσεις της GRECO δεν είναι προαιρετικές και πως οι κυβερνήσεις, οι βουλευτές, και οι άλλες εθνικές αρχές πρέπει να δείξουν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υλοποιώντας πλήρως τις συστάσεις της GRECO.

Ο Πρόεδρος της GRECO, Μαρίν Μαρσέλα, δήλωσε πως όλες οι χώρες χρειάζεται να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς. 

 

Home