Η νίκη Σίμου Ιωάννου και η επόμενη μέρα στην Αμμόχωστο...

Η νίκη Σίμου Ιωάννου και η επόμενη μέρα στην Αμμόχωστο...

Η νίκη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, η ήττα ΔΗΣΥ και η τεράστια αποχή 

Δήμαρχος Αμμοχώστου είναι από χθες βράδυ ο Σίμος Ιωάννου, καθώς κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων του στις αναπληρωματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αλέξη Γαλανού στις 15 Ιουλίου.  

Ο κύριος Ιωάννου  έχοντας την στήριξη των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχίας Πολιτών αλλά και ΔΗΠΑ κατάφερε να κερδίσει την Δημαρχία Αμμοχώστου με τρία χρόνια καθυστέρηση καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 έχασε για μόλις 23 ψήφους από τον Αλέξη Γαλανό.

Αν και δεν μπορούν να γίνουν σαφείς εκτιμήσεις για τα κομματικά ποσοστά λόγω και του γεγονότος ότι η αποχή έφτασε το 70% οι χθεσινές εκλογές έδειξαν κάποιες προθέσεις για μετέπειτα συμπορεύσεις, αλλά και αδυναμίες κυρίως από πλευράς ΔΗΣΥ να πάρει στον κάλπη τους ψηφοφόρους του.

Συγκεκριμένα από την μια η νίκη Σίμου Ιωάννου ίσως αποτελέσει την απαρχή μια συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, με τα δύο κόμματα όπως και το 2016 να στηρίζουν την υποψηφιότητα του. 

Μάλιστα η εκλογή του Σίμου Ιωάννου θα φέρει αλλαγή και στην Αντιδημαρχία της Πόλης του Ευαγόρα, καθώς αναμένεται να παραιτηθεί από την θέση ο Αντιδήμαρχος προερχόμενος από το ΑΚΕΛ Χρύσανθος Ζαννέτος με το ΑΚΕΛ, να στηρίζει για Αντιδήμαρχο τον προερχόμενο από το ΔΗΚΟ Δημοτικό Σύμβουλο Ανδρέα Σιοπαχά.

Στην αντίπερα όχθη ηττημένος από την εκλογική αναμέτρηση βγήκε ο ΔΗΣΥ, καθώς σε ένα Δήμο που κατάφερε στις εκλογές του 2016 να εκλέξει Δήμαρχο τον Αλέξη Γαλανό,όντας το μοναδικό κόμμα που τον στήριξε δεν κατάφερε ούτε να «απειλήσει» τον Σίμο Ιωάννου, με την υποψηφιότητα του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Κάρουλλα, καθώς Συναγερμικοί ψηφοφόροι στράφηκαν είτε προς την αποχή είτε προς την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λόρδου.

Μάλιστα ο κύριος Λόρδος χωρίς την στήριξη κανενός κόμματος κατάφερε να πάρει ποσοστό 16.24% με τον Νίκο Κάρουλλα να παίρνει 26,23%. Καθοριστικό ρόλο για τις χαμηλές πτήσεις στον ΔΗΣΥ έπαιξε το γεγονός ότι η ηγεσία του κόμματος άφησε τις όποιες αποφάσεις στην Επαρχιακή Επιτροπή, χωρίς να εμπλέκεται ουσιαστικά στον Προεκλογικό σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ.

Παράλληλα η Πινδάρου αν και αρχικά πρότεινε υποψηφιότητα κοινής αποδοχής αυτό δεν έγινε κατορθωτό, αφού το γεγονός ότι το Πολιτικό Γραφείο επέλεξε ως υποψήφιο Κοινής αποδοχής τον Παύλο Αναστασιάδη, την στιγμή που ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ προέκριναν Σίμο Ιωάννου χάλασα την προοπτική ενός τέτοιου ενδεχόμενου, με τον κύριο Αναστασιάδη να αποσύρει τελικά  το ενδιαφέρον του.

Στα ύψη η αποχή

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση  σημαδεύτηκε και από την τεράστια αποχή, καθώς επί συνόλου 31584 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 9.707 ψηφοφόροι ή ποσοστό 30,73% με την αποχή να ανέρχεται σε 21877 ψηφοφόρους ή 69,27%. 

Η μεγάλη αποχή φαίνεται να μην παραξένεψε ωστόσο κανένα, καθώς πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν εδώ και μέρες αυτό το σενάριο.  Καταρχάς, το γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν μέσα στο καλοκαίρι είχε ως επακόλουθο μεγαλύτερη αποχή, καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους βρίσκονταν ακόμα σε διακοπές, ενώ και αυτοί που δεν ήταν προτίμησαν ώρες δροσιάς και ξεκούρασης σε βουνό και παραλία.

Παράλληλα αστάθμητος παράγοντας για τα κόμματα ήταν και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι θα πήγαιναν στις κάλπες για την ανάδειξη μόνο Δημάρχου, και όχι ολόκληρου Δημοτικού Συμβουλίου. 

 

Home