Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η ομιλία του Νίκου Κέττηρου για τον προϋπολογισμό 2022

Offsite Team -
16.12.2021 - 14:25

Η ομιλία του Νίκου Κέττηρου για τον προϋπολογισμό 2022

Thumbnail
Η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι τραγική, ανέφερε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ν. Κέττηρος

Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο αντί τη λύση, φέρνουν ακόμα πιο κοντά την διχοτόμηση, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 από την Ολομέλεια της Βουλής

«Η παράνομη και καταδικαστέα ενέργεια της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα να ανοίξουν μέρος της πόλης μας, δρομολογώντας έτσι τον εποικισμό της, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά μας, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά κάθε Κύπριου. Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε για 3 χρόνια. Δυστυχώς, ποτέ δεν εισακουστήκαμε. Οι κυβερνώντες αρκούνταν σε επικοινωνιακή διαχείριση εσωτερικής κατανάλωσης», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι σχεδόν εννιά χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Συναγερμό, η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι απλά τραγική.

 

«Οι κυβερνητικοί οικισμοί εκπέμπουν εικόνα εγκατάλειψης με γερασμένες πολυκατοικίες να χρειάζονται επειγόντως αναδόμηση, κοινόχρηστους χώρους σε άθλια κατάσταση και ηλικιωμένους πρόσφυγες να παραμένουν για χρόνια εγκλωβισμένοι και ανήμποροι στους ορόφους των πολυκατοικιών-φυλακών, χωρίς ανελκυστήρες. Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο θέμα συντήρησης των κυβερνητικών οικισμών αντανακλάται στην τραγική υλοποίηση του σχετικού προϋπολογισμού, η οποία -μερικές χρονιές- μόλις που φτάνει σχεδόν στο 40%», συμπλήρωσε.  

Σημείωσε ότι το θέμα της αναδόμησης των επικίνδυνων πολυκατοικιών πηγαινοέρχεται στην Επιτροπή Προσφύγων, αλλά ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των 43 πολυκατοικιών που κρίθηκαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας και ακόμη δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση εάν θα αναδομηθούν ή εάν θα αφεθούν και αυτές και οι πρόσφυγες που διαβιούν σε αυτές, στην μοίρα τους.  

«Σε ό,τι αφορά τους παθόντες και τους ανάπηρους πολέμου που θυσίασαν την αρτιμέλεια τους για την δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, παρά τις συνεχείς πιέσεις από την Επιτροπή Προσφύγων, το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να αναγνωρίσει τις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Το θέμα θα επανέλθει στις 11 Ιανουαρίου την Επιτροπή και ελπίζω ότι μετά την δημόσια κατακραυγή θα γίνουν δεύτερες σκέψεις από το Υπουργείο», πρόσθεσε.  

Στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, ο κ. Κέττηρος είπε ότι θα πρέπει επίσης να εγκύψει η Κυβέρνηση.

Ο Οκτάι απορρίπτει τα ΜΟΕ με δηλώσεις εναντίον του ΠτΔ

Offsite Team -
27.06.2022 - 12:02

Ο Οκτάι απορρίπτει τα ΜΟΕ με δηλώσεις εναντίον του ΠτΔ

Δεν έμεινε ευχαριστημένος ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας με την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για τα ΜΟΕ

Κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη καταφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σε σχέση με την πρότασή του για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Παράλληλα, σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου είπε πως δεν τίθεται θέμα υποχώρησης.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο κ. Οκτάι είπε για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως προτείνει «δώστε μας τα Βαρώσια και θα σας επιτρέψουμε τη χρήση του αεροδρομίου Ερτζάν». Προς αυτό διερωτήθηκε: «Σε ποιον ανήκουν τα Βαρώσια; Σε ποιον ανήκει το αεροδρόμιο Ερτζάν στη βόρεια Κύπρο;», όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα. Ποιος είσαι εσύ, συνέχισε απευθυνόμενος εκ νέου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «που θα πεις στη βόρεια Κύπρο δώσε μου τα Βαρώσια και θα σε αφήσω να χρησιμοποιήσεις το αεροδρόμιο»;  Έκανε επίσης λόγο για αλαζονεία και άγνοια, από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είπε ότι «το μέρος με το οποίο θα συνομιλήσετε δεν είναι η Τουρκία, είναι η τδβκ. Το μέρος που θα αναγνωρίζετε ή αναγνωρίζετε είναι η τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. «Αν πρόκειται να καθίσεις στο τραπέζι, πρώτα κάθεσαι μαζί τους, συνομιλείς και μπορεί να αναζητηθεί μια λύση στην οποία θα μοιραστεί δίκαια το νησί», πρόσθεσε.

«Εάν απαιτείται η χρήση υδρογονανθράκων, αυτό δεν είναι πεδίο σύγκρουσης, είναι πεδίο συνεργασίας, μπορεί να είναι σύμβολο ειρήνης. Μπορεί να ληφθεί μια απόφαση για τη χρήση τους μέσω εταιρειών που αναζητούν πόρους υδρογονανθράκων ή μιας επιτροπής», ανέφερε επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική θέση.

«Εμείς, ως Τουρκία, εάν χρειαστεί σχηματίζουμε μια επιτροπή η οποία θα αποφασίζει πού και ποιος θα κάνει έρευνες, και αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και στην ευημερία των ανθρώπων εδώ», πρόσθεσε.

>>>Διαβάστε επίσης: Πρώτα βλέπει Αναστασιάδη και μετά Τατάρ ο Στιούαρτ

Σύμφωνα με τον κ. Οκτάι, «βλέπουμε ότι δεν γίνεται να υλοποιηθεί ένα έργο χωρίς την Τουρκία. Το συζητάμε ήδη πολύ ξεκάθαρα με τις πλευρές αυτό. Αυτά είναι τα άλλα θέματα για τα οποία συζητάμε τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλες χώρες της περιοχής». «Σε αυτή τη φάση, ίσως δεν είναι σωστό να επιχειρείται να αποκλειστεί η Τουρκία. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης», ανέφερε.

Για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι ξαναζωντάνεψε. «Θυμάστε την αντίδραση όταν πρωτοάνειξε. Άνοιξε και τι έγινε; Χάλασε ο κόσμος; Ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 500 χιλιάδες». Αναφορά έκανε και στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας», λέγοντας ότι «υπάρχει αύξηση των αιτήσεων εδώ αν κάποιος θέλει να μεταβιβάσει τα ακίνητά του εδώ. Βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον των Ε/Κ για την περιοχή έχει αυξηθεί» και εξέφρασε ικανοποίηση γι αυτό.

«Τα Βαρώσια, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, είναι ο πιο προηγμένος προορισμός της περιοχής και η αναβίωση του θα ευχαριστήσει τόσο την ελληνική πλευρά όσο και την τουρκική πλευρά», υποστήριξε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα Βαρώσια είναι μάρτυρας αυτού που έκαναν οι Ε/κ στους Τ/κ. Αυτός ο τόπος θα πρέπει να αξιολογηθεί ως σύμβολο ειρήνης και με τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει να είναι μια πόλη φάντασμα».

Στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Φουάτ Οκτάι είπε για τα νησιά στο Αιγαίο ότι «είναι  ενοχλητικό για την Τουρκία που ενώ η ίδια επιμένει στον αφοπλισμό ενώ η Ελλάδα έχει μια προσέγγιση που λέει δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και η ΕΕ φαίνεται να την στηρίζει».

>>>Διαβάστε επίισης: Μπορέλ: Πλήρη στήριξη σε ΠτΔ για ΜΟΕ - Έντονη ανησυχία για Βαρώσι

«Έχουν περάσει εκατό χρόνια, υπάρχει μια Τουρκία που έκανε υπομονή εκατό χρόνια.  Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα συνέλθει», ανέφερε. Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, «να δεχτούμε μια τόσο επιθετική προσέγγιση του τύπου ‘εισβάλατε δεν εισβάλατε στον εναέριο χώρο μου στο νησί Καστελόριζο που είναι 600 χλμ. μακριά. Είτε θα αφοπλιστούν τα νησιά, είτε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. Η Τουρκία δεν μπορεί και δεν θα συναινέσει σε αυτά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home