Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Offsite Team -
19.09.2022 - 20:10

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Thumbnail
Οι δηλώσεις και ανακοινώσεις υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας

Η άρση, από την 1η Οκτωβρίου 2022, του εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων, η εξεύρεση στέγης σε φοιτητές εντός ξενοδοχειακών μονάδων της Λεμεσού, ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή και προτάσεις για τους νέους, είναι τα κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις και ανακοινώσεις υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας κατά την Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ως σημαντική για τα ιστορικά της Κύπρου, μετά από δεκαετίες, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, την απόλυτη άρση του αμερικανικού εμπάργκο προς την Κύπρο. «Είναι μια απόδειξη πως όταν η χώρα έχει ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό παίρνει και τις ανάλογες θετικές αποφάσεις για τον τόπο μας», είπε.

Στο μεταξύ ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Νεοφύτου, σε διαβουλεύσεις βρίσκονται ΤΕΠΑΚ και ΠΑΣΥΞΕ, με στόχο την εξεύρεση στέγης σε φοιτητές εντός ξενοδοχειακών μονάδων της Λεμεσού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο και στην παρουσία των Αρχών του ΤΕΠΑΚ, του ΠΑΣΥΞΕ και εκπροσώπων των φοιτητών, λέγοντας πως η πρόταση του αφορά στην λύση του προβλήματος της έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων και προσιτών ενοικίων στη Λεμεσό.

Στην τεράστια σημασία που έχει η διαφύλαξη του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή και η προώθηση της ανεξαρτησίας του και της ικανότητάς του να επιτελεί την υψηλή αποστολή του, αναφέρθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στα γραφεία της Υπηρεσίας στη Λευκωσία, τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε τη συνάντηση ως εποικοδομητική και για τα δύο μέρη, υπογραμμίζοντας πως η θέση της Υπηρεσίας συγκεντρώνεται στο γνωμικό του Σολομώντα, «μὴ έλεγχε κακούς, ίνα μὴ μισήσωσί σε· έλεγχε σοφόν, καὶ αγαπήσει σε».

Εξάλλου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δημοσιοποίησε την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του www.christodoulides2023.com τις προτάσεις του για τους Νέους υπό τον τίτλο «Επενδύοντας στο Μέλλον».

Οι προτάσεις, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών και τη διευκόλυνσή τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, τη δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής πρωτοβουλίας των νέων, την προώθηση ίσων ευκαιριών στη διαβίωση και στην εκπαίδευση και τη φροντίδα για την ψυχική υγεία των νέων.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης, σε ανακοίνωση του, υποβάλλει ερωτήματα προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις καταγγελίες Μανώλη Κυριάκου στην εφημερία "Πολίτης" και σημειώνει πως αν αληθεύουν, τότε προκύπτει και θέμα δημοκρατικής εκτροπής.

«Αναμένουμε από τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντήσει στα όσα λέει ο πρώην στενός του συνεργάτης», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών, θα υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές».

Στο μεταναστευτικό αναφέρεται το εκλογικό επιτελείο του Προέδρου του ΕΛΑΜ και υποψήφκου για την Προεδρία Χρίστου Χρίστου, σημειώνοντας ότι «οι νέες αφίξεις πλοιαρίων με λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν το Σαββατοκυρίακο, πρέπει να ανησυχήσουν άπαντες, αφού η Κύπρος βουλιάζει μέρα με την μέρα».

«Μόνο η υποψηφιότητα του κ. Χρίστου Χρίστου, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα και να τερματίσει την οργανωμένη εισβολή λαθρομεταναστών από την Τουρκία», προστίθεται.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μάριος Ηλιάδης, σε ανακοίνωση του σημειώνει ως «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για άρση του εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων. Θεωρώ ωστόσο, επισημαίνει, ότι η σημαντική αυτή εξέλιξη δεν προσφέρεται ούτε για προεκλογική εκμετάλλευση από κανένα, αλλά ούτε και πολύ περισσότερο για να σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς της άλλη πλευρά και κυρίως προς τον σύνοικο Τουρκοκυπριακό πληθυσμό.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «ένας κρατικός οργανισμός που λειτουργεί ως μονοπώλιο πραγματοποιεί ζημιές, πρόδηλα λόγω κακοδιαχείρισης. Αυτό είναι ενδεικτικό της γενικότερης κακοδιαχείρισης των ημικρατικών οργανισμών στην Κύπρο». Ο ίδιος θεωρεί ότι «αυτό που πρώτιστα χρειάζονται οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο λειτουργίας που να διασφαλίζει την αυτονομία και τη μη παρέμβαση του κράτους στην επιχειρησιακή λειτουργία τους».

ΚΥΠΕ

Home