Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Offsite Team -
29.09.2022 - 21:22

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Thumbnail

Συνεχίστηκε την Πέμπτη η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας, με παρουσίαση προγράμματος, ανακοινώσεις, επαφές ενώ συγκεντρώσεις είχαν και το βράδυ της Τετάρτης.

Μικρές χώρες όπως η Κύπρος χρειάζονται δυνατούς φίλους και το Ισραήλ είναι μια δυνατή χώρα και ένας δυνατός φίλος της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, με την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ισραήλ.

Ανέφερε ότι Κύπρος και Ισραήλ έχουν τεράστια προοπτική για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της έρευνας, της ενέργειας, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και της υγείας. «Πρόθεσή μου και όραμά μου είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων για όφελος της Κύπρου και για όφελος του Ισραήλ».

Τρεις υποψήφιοι στο Cyprus Forum

Για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας συζήτησαν την Πέμπτη στο πλαίσιο του Cyprus Forum, στο δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που στηρίζονται από τα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι για να κτίσουμε όραμα για αυτό τον τόπο, πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τόπο. «Τι ζούμε σήμερα; Έχουμε μια επιθετική Τουρκία που απειλεί. Απειλεί την Ελλάδα, απειλεί την Κύπρο. Χθες ο κ. Ερντογάν έδωσε οδηγίες για να αυξηθούν τα κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο», είπε.

Στο ίδιο ερώτημα ο υποψήφιος Πρόεδρος, Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η επόμενη πενταετία είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις για την πατρίδα μας και το ερώτημα που προκύπτει και είναι θεμελιώδες είναι κατά πόσον θα επιλέξουμε να συνεχίσουμε με τις ίδιες συνταγές ή εάν πρέπει να έχουμε μια σημαντική αλλαγή.

Στόχος, είπε ο κ . Μαυρογιάννης να αλλάξουμε το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης και, αν είναι δυνατόν, αυτό να γίνει από τώρα από την προεκλογική εκστρατεία. 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ελπίδα και προοπτική στους νέους και στη μεσαία τάξη. Οι νέοι μας, είπε, σήμερα για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκονται σε ένα κίνδυνο να έχουν λιγότερες ευκαιρίες από εκείνες των γονιών τους. Συμπλήρωσε δε, ότι η υγειονομική, η μεταναστευτική και η οικονομική κρίση έχουν κτυπήσει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τη μεσαία τάξη, η οποία έχει σμικρυνθεί.

Παράλληλά, ανέφερε ότι όραμα χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, δεν υπάρχει. Το παράνομο status quo, είπε είναι όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο. Έχουμε ενώπιον μας μια Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, που αντέδρασε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα πρέπει η ΕΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς ποτέ να ξεφεύγουμε από το πλαίσιο της βάσης λύσης των Ηνωμένων Εθνών.  

Στο ερώτημα για το πώς μπορεί η σχέση της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου, μέσα από το ξεκάθαρο συμφωνημένο πλαίσιο που υπάρχει και στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημείωσε ότι, θέλουμε ασφάλεια για το σύνολο των Κυπρίων πολιτών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε, ότι ειδικότερα μετά το 1974 έπρεπε να επενδύσουμε στους Τουρκοκύπριους και ειδικότερα στην συντριπτική πλειοψηφία της Τ/κ κοινότητας που είναι υπέρ της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θα πρέπει, συμπλήρωσε, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα συνεργασίας προς τους Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων και ότι οι διπλωματικοί χειρισμοί δεν αρκούν για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Απαιτείται σίγουρα, σταθερή επιμονή μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του πλαισίου Γκουτέρες για να ξεκινήσουμε εκεί που μείναμε, συμπλήρωσε.

Οι υποψήφιοι απάντησαν και σε ερωτήματα για την παιδεία και την μεταναστευτική κρίση και ανέλυσαν τις θέσεις και στρατηγικές τους. Θέσεις κατέθεσαν και για θέματα διαφθοράς και εκσυγχρονισμού των θεσμών.

Άλλες δραστηριότητες

«O Τάκης Χατζηδημητρίου είναι όλα τα καλά και τα σπουδαία και πολύ περισσότερα», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε εκδήλωση προς τιμή του Τάκη Χατζηδημητρίου, στην ΑΕΜ Μόρφου, την Τετάρτη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνεχίζοντας τόνισε ότι, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς όλες τις πτυχές μίας τόσο πολυσχιδούς προσωπικότητας, όπως αυτής του Τάκη Χατζηδημητρίου. 

Επισήμανε παράλληλα ότι είχε την τιμή και το προνόμιο να συνεργαστεί για χρόνια με τον κ. Χατζηδημητρίου και να γνωρίζει τα όσα ανεκτίμητα πρόσφερε από την Προεδρία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη αναφέρει ότι ο υποψήφιος θα παρουσιάσει το όραμα και την πρόταση διακυβέρνησής του για την Κύπρο σε εκδήλωση  την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η μεγάλη, πλατιά και πολυσυλλεκτική υποστήριξη «εντοπίζεται, καταγράφεται και δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις» και «δίνει τα μηνύματα για τη νίκη που έρχεται, για τη νίκη που εσείς φέρνετε, για τη νίκη που θα πετύχουμε μαζί», ανέφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε πανεπαρχιακή συγκέντρωση το βράδυ της Τετάρτης στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλους τους πολιτικούς χώρους. «Μπορεί σήμερα κάποιοι να νομίζουν ότι το απόλυτο διακύβευμα είναι η εκλογική τους επιτυχία και κατανοώ τους λόγους για τους οποίους η αυτοαναφορικότητα τους εμποδίζει να δουν τη μεγάλη εικόνα, όμως εμείς μπορούμε να δούμε πέρα από τα μικρά, μπορούμε να δούμε μακριά και μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να είναι μέρα ενότητας και οικουμενικότητας».

Αναφερόμενος στο προεκλογικό του πρόγραμμα, είπε ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά οι προτάσεις για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Υγεία, τη Νεολαία, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και ακολουθούν τις επόμενες μέρες οι προτάσεις για την Οικονομία, το Μεταναστευτικό, το Κυπριακό και άλλες ενότητες.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα «και ύψιστη υποχρέωση για την οποία δεν θα φεισθούμε κόπων, μόχθων και θυσιών» με στόχο τη λύση, την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τους κατάλληλους ανθρώπους και με το κατάλληλο πρόγραμμα, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν γρήγορα ώστε η χώρα μας να καταστεί σαφώς καλύτερη. 

Οι Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ) «πνίγονται» σε καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το αύριο, αφού κανείς από τους αρμοδίους δεν ξεκαθαρίζει στο συγκεκριμένο σύνολο εάν θα μονιμοποιηθεί με τη λήξη της σύμβασής τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης. 

Να απαντήσουμε στον Ερντογάν με ενότητα και εθνική ομοψυχία, αναφέρει σε άλλη ανακοίνωσή του ο κ. Ηλιάδης. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home