Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές σήμερα (6/12)

Offsite Team -
06.12.2022 - 20:01

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές σήμερα (6/12)

Η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας την Τρίτη περιέλαβε μεταξύ άλλων τοποθετήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με το ψήφισμα για τη Δημοκρατική Αντίσταση, τις προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη για την παιδεία και τις αντίστοιχες από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την ενέργεια, καθώς και τοποθέτηση του Μάριου Ηλιάδη για τα επεισόδια στο Τσίρειο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε γραπτή του δήλωση αναφορικά με το ψήφισμα της Βουλής για τη Δημοκρατική Αντίσταση, διατυπώνει τη θέση ότι ούτε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ούτε ο αρχηγός της, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, ακυρώνονται μέσα από ανιστόρητα, προεκλογικά ψηφίσματα, που ξεθάβουν την καταστροφική πολιτική των Αδεσμεύτων η οποία μας άφησε εντελώς μόνους το 1974 απέναντι στο έγκλημα της Τουρκίας.

Αναφέρει επίσης πως φρονεί ότι για τις προεκλογικές του σκοπιμότητες, το ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει να βάλει βόμβα στα θεμέλια της εθνικής συμφιλίωσης και από την άλλη πλευρά ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, σέρνονται πίσω από το ΑΚΕΛ με τους υποψηφίους Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη να παρακολουθούν αμήχανα.  Είναι ξεκάθαρο ότι για τον πρώτο το πάνω χέρι το έχει η κοινοπραξία και για τον δεύτερο το ΑΚΕΛ.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση του κ. Νεοφύτου με φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στον αέρα και στα ραδιοφωνικά στούντιο του CUT Radio, όπου τόνισε ότι η οικονομία δεν είναι αυτοσκοπός της πολιτικής, αλλά στόχος είναι οι πολίτες να ζουν αξιοπρεπώς και να στεγάσουν τα δικά τους οράματα.

Ο κ. Νεοφύτου και οι φοιτητές, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του υποψηφίου, συζήτησαν για φοιτητικά ζητήματα όπως η φοιτητική χορηγία ως και το στεγαστικό μέχρι το μεταναστευτικό, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενώ ο κ. Νεοφύτου είχε την ευκαιρία να αναλύσει το όραμά του για τους νέους. «Είναι για αυτούς τους νέους που δεν πρέπει να ρισκάρουμε. Αυτά τα λαμπρά μυαλά, τους οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Και χάρηκα που νοιάζονται για την πατρίδα τους, για την επανένωση. Χάρηκα που αναγνωρίζουν που και οι Τ/κ είναι συμπατριώτες τους», είπε.

Η δημιουργία ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών και κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά και του «άδικου» καθεστώτος εργοδότησης της αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών ήταν μεταξύ των προτάσεων του ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία Ανδρέα Μαυρογιάννη για την παιδεία, τις οποίες παρουσίασε την Τρίτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα γραφεία του κεντρικού εκλογικού επιτελείου του στη Λευκωσία.

Με την ανάληψη ευθύνης διακυβέρνησης, είπε ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα δοθεί έμφαση σε 20 μέτρα, όπως, την επαναξιολόγηση των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων, ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην ετοιμασία και παράδοση των μαθημάτων, προώθηση μεθόδων συμμετοχικής διδασκαλίας και εκμάθησης εντός και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας, διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή τάμπλετ και ευκαιρίες εκμάθησης δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας από το δημοτικό.

Για την επέκταση προδημοτικής εκπαίδευσης των παιδιών 4 με 6 χρόνων, είπε ότι «ενώ πρόκειται για μέτρο λογικό και αναγκαίο», η Κυβέρνηση ακολουθεί «λανθασμένη προσέγγιση» για την υλοποίησή του. Σημείωσε ότι, αντί να φροντίσει για υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και κατόπιν να λάβει την πολιτική απόφαση, και, αντί να επενδύσει στις δομές και προσωπικό του δημόσιου σχολείου, επιλέγει να επιδοτήσει τα δίδακτρα στον ιδιωτικό τομέα, που είναι «όλο λάθος», κατά την άποψή τους, είπε. Η δημόσια παιδεία είπε, χρειάζεται να γινούν να επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.  

Για το θέμα των τετραμήνων, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι προσπαθεί να δει που έχει βοηθήσει, λέγοντας ότι είναι ένα πλήρως εξετασιοκεντρικό σύστημα που δεν δίνει ανάσα στους μαθητές για να μάθουν και θα μπορούσε η Κύπρος να εξετάσει τις καλές πρακτικές διεθνώς. Για την εισδοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέφερε ότι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς που το επιθυμούν και εναπόκειται κυρίως στα πανεπιστήμια να θέτουν τα κριτήρια τους και να επιλέγουν τους υποψηφίους που θέλουν.

O ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε πολιτική συγκέντρωση στήριξης της υποψηφιότητάς του στην ΕΘΑ Έγκωμης, ανέφερε ότι απέναντι στην πόλωση και τον διχασμό επιλέγει την ενότητα. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου και επανέλαβε την πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, που είπε ότι αποτελεί αναγκαιότητα στην οποία η πολιτική ηγεσία οφείλει να ανταποκριθεί με ωριμότητα και υπευθυνότητα.

Αναφερόμενος στο πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησής του, ανέφερε ότι «έχουμε ολοκληρωμένες, υλοποιήσιμες και κοστολογημένες προτάσεις και όχι συνθήματα, για να διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας μας και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας και εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν με την ψήφο τους, είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας να αρχίσουμε την υλοποίησή του».

«Στις προσβολές απαντούμε με μήνυμα ενότητας», ανέφερε στο μεταξύ σήμερα σε γραπτή δήλωση το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη

Όπως, αναφέρεται, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης διακήρυξε ότι θα διεξάγει ένα προεκλογικό αγώνα αντάξιο του επιπέδου και του πολιτισμού του κυπριακού λαού.

«Λυπούμαστε όμως να παρατηρήσουμε ότι στην πρόταση του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για μέγιστη δυνατή ενότητα και στην πρόθεσή του εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας να σχηματίσει Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, η απάντηση είναι προσβλητικές αναφορές που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό μας πολιτισμό», αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη δύσκολη εποχή που διανύουμε πολιτεύεται όπως πάντοτε και ζητά την ψήφο του κυπριακού λαού για να ενώσει και όχι για να διχάσει. 

Απαντώντας το εκλογικό επιτελείου του Α. Νεοφύτου διά της εκπροσώπου του Τζόρτζιας Κωνσταντίνου Παναγιώτου ανέφερε ότι «είναι εντυπωσιακό το προσόν του κ. Χριστοδουλίδη να απαντά χωρίς να απαντά, να τοποθετείται χωρίς να παίρνει θέση, να κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς να μετέχει στο δημόσιο διάλογο. Για άλλη μια φορά μιλά γενικά και αόριστα για τον πολιτικό πολιτισμό».  

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη την Τρίτη στη δημοσιοποίηση των προτάσεών για την Καθαρή Ενέργεια.

Συγκεκριμένα, οι 36 προτάσεις κωδικοποιούνται σε τρεις πολιτικές δράσεων (Οικονομικά Προσιτή Ενέργεια, Πράσινη Μετάβαση και Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περαιτέρω στήριξη για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, πλήρη επιχορήγηση (100%) των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και κατά το ήμισυ (50%) των υπόλοιπων  νοικοκυριών, με ισχύ μέχρι το τέλος του 2023, την προώθηση της ολοκλήρωσης του ανοίγματος της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ, καθώς και την εμβάθυνση της ενεργού συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας  στο διεθνή οργανισμό East Mediterranean Gas Forum (EMGF), με στόχο τη διεύρυνση του.

Επίσης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης σε τοποθέτησή του για τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή στο Τσίρειο, διατύπωσε τη θέση πως το όλο πρόβλημα δεν χρειάζεται συσκέψεις επί συσκέψεων, αλλά συγκεκριμένα μέτρα, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση να κτυπηθεί στην ρίζα του και αποφασιστικά, προσθέτοντας ότι για να δοθούν λύσεις πρέπει ο κάθε εμπλεκόμενος να αναγνωρίσει το δικό του μερτικό ευθύνης.

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την Υπουργό ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των γηπέδων την έχουν οι οργανωμένοι οπαδοί και τα σωματεία, συμπληρώνοντας ότι ο αποκλεισμός φιλάθλων, οι αγώνες κεκλισμένων των θυρών, η αφαίρεση βαθμών και η αποκοπή χορηγιών και φορολογικών διευκολύνσεων-ελαφρύνσεων από τις ομάδες-εταιρείες, είναι μέτρα, που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και ήλθε η ώρα να τα υιοθετηθούν και στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Home