Η προσπάθεια για Όρους Αναφοράς στη έκθεση Τραμπ σε Κογκρέσο

Η προσπάθεια για Όρους Αναφοράς στη έκθεση Τραμπ σε Κογκρέσο

Στην προσπάθεια για όρους αναφοράς αναφέρεται η νέα διμηνιαία έκθεση για την Κύπρο προς το Κογκρέσο

Σύντομη και περιγραφική είναι η τελευταία διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου προς το Κογκρέσο για την Κύπρο, η οποία αναφέρεται και στις προσπάθειες για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Την έκθεση – που καλύπτει τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του τρέχοντος έτους, ετοιμάζει από το 2004  εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στις 4 Απριλίου, γράφει, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντήθηκε με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν, και συζήτησαν τις προοπτικές για ανανεωμένες συνομιλίες για την Κύπρο.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην αποστολή της απεσταλμένη του ΓΓ ου ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, αναφέροντας ότι στις 7 Απριλίου «είχε χωριστές συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη, σε μία προσπάθεια να προσδιορίσουν όρους αναφοράς για να επαναρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά", προσθέτει, "απέρριψε πρόταση για τετραμερή διάσκεψη, η οποία θα συμπεριελάμβανε τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα και Τουρκία».

 

Στις 3 Μαΐου έγινε ενημέρωση του ΣΑ για την έκθεση καλών υπηρεσιών που είχε υποβάλει ο ΓΓ. Μετά τη συνεδρίαση, με ανακοίνωση προς τον τύπο «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για μία διευθέτηση στην Κύπρο».  

Αναφορά γίνεται στην σχετική ανακοίνωση του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, που συνεδρίασε στην Άγκυρα στις 6 και Μαΐου. Σε σχέση με το Κυπριακό, το Φόρουμ «υπογράμμισε την ανάγκη να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και για τις δύο κοινότητες».  

Στις 9 Μαΐου ο εκτελών χρέη υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, μίλησε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και «συζήτησαν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις που θα βοηθήσουν στην επίλυση των διαφορών στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο».  

Σύμφωνα με την έκθεση, στις 15 Μαΐου, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε στη Τζέιν Χολ Λουτ ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις της Τουρκίας στα υπεράκτια ύδατα της Κύπρου απέτρεψαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Τέλος, γράφει πως στις 31 Μαΐου «ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να συζητήσουν την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και την πρόοδο στην κατεύθυνση του προσδιορισμού όρων αναφοράς για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Home