Η πρώτη συνέντευξη Νουρή στην Offsite μετά την άρση του Lockdown

Η πρώτη συνέντευξη Νουρή στην Offsite μετά την άρση του Lockdown

Ο ΥΠΕΣ αποκαλύπτει στην Offsite τις προτεραιότητές του και λέει πως θα ήθελε το Υπουργείο Εσωτερικών

Αποκαλυπτικός και μετρημένος όπως χαρακτηρίζεται μέσα από την πολιτική του σταδιοδρομία ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής μιλά στην Offsite για τον κορωνοϊό και τα βασικά σχέδια του πολύ σημαντικού Υπουργείου που διοικεί. Ο ΥΠΕΣ δεν διστάζει να αναφερθεί στον τρόπο που το Υπουργείο θα γινόταν πιο λειτουργικό.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Ο Υπουργός Εσωτερικών παραδέχεται ότι η εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας είχε όντως υψηλό βαθμό δυσκολίας για όλους και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν. Ο κ. Νουρής χαρακτηρίζει κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες και μιλά για τη μεγάλη κυβερνητική προσπάθεια. Στη συνέντευξη αναλύει τα βασικά του σχέδια και επιβεβαιώνοντας την Offsite αποκαλύπτει τις σκέψεις για την Πολιτική Άμυνα. Στη συνέντευξη ο κ. Νουρής κάνει αναφορά στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της Κυβέρνησης απαντώντας ταυτόχρονα στο ΑΚΕΛ για τα προσφυγικά στεγαστικά με αριθμητικά κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Υπουργός μετά από πολύχρονη παρουσία στο Κοινοβούλιο σχολιάζει και τη μετακόμιση της Βουλής στο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ κάνει αναδρομή στην πολιτική του καριέρα.

Το πλήρες κείμενο του Υπουργού Εσωτερικών στην Offsite είναι το ακόλουθο:

Ερ:Η Κύπρος πέρασε με επιτυχία μέχρι στιγμής την πρόκληση της πανδημίας μέχρι στιγμής. Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες αποφάσεις που λήφθησαν;

«Το ότι από την Πέμπτη 21 Μαϊου 2020  μπήκαμε με επιτυχία και αισιόδοξα στη 2η φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας οι πολίτες επέδειξαν συνέπεια, αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία εφαρμόζοντας τα κυβερνητικά μέτρα. Κάθε ένα από αυτά τα μέτρα είχε την δική του αντικειμενική δυσκολία και ιδιαιτερότητα. Όλα μαζί συνέτειναν στην αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών και ο βαθμός δυσκολίας τόσο στο επίπεδο της απόφασης όσο και της εφαρμογής ήταν εξαιρετικά ψηλός. Όλα είχαν την δική τους ιδιαιτερότητα αλλά ήταν ένα αναγκαίο κακό. Tα μέτρα ήταν ο λόγος που σήμερα βλέπουμε την χώρα μας να φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά επιτυχίας».    

Ερ:Yπουργέ, κρίνετε ότι αυτούς τους δυο μήνες η Κυβέρνηση «δοκιμάστηκε»;

«Σαφώς και η κυβέρνηση δοκιμάστηκε αυτό το διάστημα. Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής όμως μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα πρέπει να βαθμολογεί με ψηλό βαθμό την κυβερνητική απόδοση κατ’ αναλογία με αυτό που η εκπέμπει η ίδια η κοινωνία».  

«Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες»

Eρ:Νιώθετε ότι η εβδομάδα που μπαίνει είναι κρίσιμη για τη συνέχεια;

«Παρά τα καλά αποτελέσματα που σταθερά καταγράφουμε τις τελευταίες βδομάδες, δυστυχώς ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει ανάμεσα μας για ένα σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτή και οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες. Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς τακτική όπως και στην πρώτη φάση. Με συνεχή αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ακούμε και συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και προχωρούμε βήμα βήμα. Κάθε νέο μέτρο χαλάρωσης, κάθε διαφοροποίηση στα περιοριστικά μέτρα έχει τον δικό της βαθμό δυσκολίας, όπως μεγάλης δυσκολίας είναι και η προσπάθεια αναστύλωσης της οικονομίας. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε. Αποδείξαμε πως κινούμαστε με πρόγραμμα, με συγκροτημένη στρατηγική και στόχο». 

«Ιεράρχησα τις προτεραιότητές μου»

 Eρ:Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πολυσχιδές με πολλές Υπηρεσίες να βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Ποια είναι τα βασικά σας σχέδια;

«Αναλαμβάνοντας το ΥΠΕΣ είχα από την πρώτη στιγμή ιεραρχήσει τις προτεραιότητες μου που δεν αλλάζουν παρά τα όποια προβλήματα στο μεσοδιάστημα προέκυψαν προεξαρχούσης της πανδημίας. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επιτάχυνση της πολεοδομικής μεταρρύθμισης με την έκδοση σε αποδεκτούς χρόνους των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μου». 

«Δεχθήκαμε άγονη κριτική»

Eρ:Eν μέσω πανδημίας δεχθήκατε (η Κυβερνηση) έντονη κριτική για το θέμα των στεγαστικών χορηγιών. Πώς απαντάτε; Oμολογουμένως, το θέμα απασχολεί μια πολύ μεγάλη μάζα πολιτών.«Κατ’ αρχάς δεν θεωρώ ότι δεχθήκαμε καμιά τεκμηριωμένη κριτική. Έγιναν παρελκυστικά σχόλια για την στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ουσία είναι καταγεγραμμένη και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Είναι αυτή η Κυβέρνηση που για πρώτη φορά εκπόνησε και παρουσίασε μια συγκροτημένη στεγαστική πολιτική με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για προσιτή στέγαση και προσιτό ενοίκιο. Ειδικότερα για τους πρόσφυγες παρουσιάσαμε ένα άκρως ελκυστικό σχέδιο το οποίο αγκαλιάστηκε από το σύνολο του προσφυγικού κόσμου. Η βοήθεια των 18,000 σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας τις 35,000 και ο αριθμός των αιτήσεων που εξετάστηκαν το τελευταίο δεκάμηνο έφτασε τις 2470 σε αντιδιαστολή με τις 700 της αμέσως προηγούμενης χρονιάς. 

Το μόνο που δεν προβλέψαμε σωστά ήταν η πανδημία και ο κορωνοϊός. Γι’ αυτό μας το «αμάρτημα» και την οικονομική δυσκολία που προέκυψε στην κάλυψη όλων των αιτήσεων το ΑΚΕΛ πετροβολεί. Όσο και αν φωνάζουν, όσο και αν παραπλανούν η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη. Ούτε το σχέδιο αναστέλλεται, ούτε ακυρώνεται. Όσοι εγκρίθηκαν θα πληρωθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς και σταδιακά θα πληρωθούν και οι υπόλοιποι. Αντί άγονης και ατεκμηρίωτης μηδενιστικής κριτικής, καλοδεχούμενη είναι κάθε εποικοδομητική εισήγηση που σκοπό θα έχει να βοηθηθούν οι δικαιούχοι».  

 Τα σχέδια για την Πολιτική Άμυνα

Eρ:Η Offsite αποκάλυψε μελέτη για εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση της Πολιτικής Άμυνας. Ποιες είναι οι βασικές Αρχές και τι αλλάζει; Θα έχουμε ένα νέο Υφυπουργείο;

«Η Πολιτική Άμυνα στηρίζεται σήμερα στους υπόχρεους συμμετέχοντες αλλά και στους εθελοντές της. Οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής υποβάλλουν πως αυτή η δομή δεν μπορεί να βοηθήσει στον ρόλο και τον προορισμό μιας σύγχρονης Πολιτικής Άμυνας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που πέραν της μελέτης που όντως εκπονήθηκε, έχουμε συζητήσει διεξοδικά το θέμα και έχουν δοθεί οδηγίες για την μελέτη και ετοιμασία ενός σύγχρονου οργανογράμματος μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο θεσμός του εθελοντισμού και θα αποδοθούν ρόλοι και αρμοδιότητες που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Άμυνας».

Eρ:Υπάρχει σκέψη μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς ζωτικής σημασίας;

«Αυτή η κυβέρνηση και παρά την οικονομική κρίση του 2013 αλλά και τα όσα σήμερα βιώνουμε, δεν αλλάζει στόχους. Πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις γιατί δική μας φιλοσοφία είναι πως το κράτος μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων μπορεί να γίνει καλύτερο και κυρίως πιο φιλικό προς τον πολίτη. Πέραν των προαναφερθέντων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών εκ μέρους του ΥΠΕΣ συνεχίζουμε την μηχανογράφηση όλων των ουσιωδών υπηρεσιών του Υπουργείου που έχουν σχέση με τους πολίτες, με την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου της Πολεοδομίας και του Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».  

«Ακατάλληλες οι εγκαταστάσεις Βουλής»

Ερ:Η Βουλή μετακομίζει το επόμενο διάστημα στο Συνεδριακό Κέντρο. Καλύπτονται οι προϋποθέσεις; ;Έχετε άποψη;

«Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω εάν καλύπτονται οι προϋποθέσεις από την μετακίνηση της Βουλής αλλά γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις κτιριακές εγκαταστάσεις της σημερινής Βουλής απερίφραστα δηλώνω ότι είναι άκρως ακατάλληλες και εντελώς ανεπαρκείς για τις ανάγκες του Σώματος».

Η γνώμη για το ΥΠΕΣ

Eρ:Άραγε ο Υπουργός Εσωτερικών είναι υπερ -υπουργός;

«Ο ΥΠΕΣ σίγουρα δεν είναι υπερ-υπουργός είναι όμως ο πολιτικός προϊστάμενος ενδεχόμενα του μεγαλύτερου αριθμητικά Υπουργείου όπως και του Υπουργείου με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφερόμενων υπηρεσιών. Με βεβαιότητα μπορώ να απαντήσω ότι το ΥΠΕΣ θα μπορούσε εύκολα να διαχωριστεί σε δύο Υπουργεία κάτι που ενδεχόμενα να βελτίωνε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του». 

Ερ:Μετά από σειρά ετών στα βουλευτικά έδρανα μετακομίσατε σε καίριο πόστο στην Κυβέρνηση. Λίγα λόγια για την αλλαγή ρόλου.

«Η πολιτική μου διαδρομή δεν ξεκίνησε από την Βουλή αλλά με την πολυετή παρουσία μου στον Δήμο Λευκωσίας. Αισθάνομαι έντονα τον συναισθηματικό δεσμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ήταν για μένα μια σπουδαία και εξαιρετικά χρήσιμη πηγή γνώσεων για την μετέπειτα σταδιοδρομία μου. Το 7ετες πέρασμα μου από την Βουλή ήταν μια φυσιολογική συνέχεια που μου έδωσε πολλά πρόσθετα εφόδια. Θεωρώ την τιμητική για μένα πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αναλάβω το ζωτικής σημασίας Υπουργείο Εσωτερικών, καταξίωση για την παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα. Αυτή η ευκαιρία μου δίνει την δυνατότητα να μεταπηδήσω από την Νομοθετική στην Εκτελεστική εξουσία. Θα προσπαθήσω και από αυτή την έπαλξη να υπηρετήσω την πατρίδα μου δίνοντας τον καλύτερο μου εαυτό, έχοντας σαν εφόδια τις εμπειρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και του Κοινοβουλευτισμού». 

Home