Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Στέφη παίρνει σεργιάνι τα κόμματα για τα διαζύγια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
09.09.2022 - 06:00

Η Στέφη παίρνει σεργιάνι τα κόμματα για τα διαζύγια

Θέλει συμφωνία για την αναδιάρθρωση του οικογενειακού δικαίου - Οι 4 προτάσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η αναδιάρθρωση του οικογενειακού δικαίου είναι ο μεγάλος στόχος της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου.

Aρμόδιες πηγές ανέφεραν στην Offsite Νews ότι η Υπουργός αρχίζει επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις για μια πλήρη συμφωνία και ένα ολοκληρωμένο πακέτο νομοθεσιών που θα καλύπτει όλες τις απόψεις.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η Υπουργός θα έχει τις πρώτες συναντήσεις εντός της άλλης εβδομάδας αφού η κατ’ άρθρον συζήτηση για τα πρώτα τέσσερα νομοσχέδια είναι ορισμένη για τη μεθεπόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022.

>>>>Διαβάστε επίσης: Γάμος από 18 ετών - Στη Βουλή η μεταρρύθμιση<<<<

Οι βασικές αλλαγές

Το Υπουργείο προτείνει τέσσερις βασικές αλλαγές που θα τεθούν υπό τη βάσανο της συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα.

Αυτές αφορούν:

Πρώτο: Την ένταξη του συναινετικού διαζυγίου και τη μείωση της χρονικής διάρκειας του κλονισμού του γάμου όταν ένα ζευγάρι βρίσκεται σε διάσταση από τα 4 στα 2 χρόνια.

Δεύτερο: Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε πρόταση όπως προκύψει διαφοροποίηση στον πυλώνα ισότητας και ίσης κατανομής βαρών. Το εν λόγω σημείο καθορίζει το διαμοιρασμό των περιουσιακών στοιχείων. Τη δεδομένη στιγμή η μοιρασιά της περιουσίας μετά από ένα διαζύγιο ανέρχεται στο ⅓ ενώ με την κυβερνητική πρόταση θα ανέρχεται στο ½.

Τρίτο: Η εκδίκαση των υποθέσεων θα γίνεται από ένα δικαστή στη βάση του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή η έδρα του Οικογενειακού Δικαστηρίου αποτελείται από 3 δικαστές εκ των οποίων ο ένας έχει γνώσεις θρησκευτικών τελετών. Ο δικαστής που θα εκδικάζει υποθέσεις διαζυγίων θα λαμβάνει εκπαίδευση από τη Σχολή Δικαστών.

Τέταρτο: H Kυβέρνηση προτείνει επίσπευση της διαδικασίας ώστε ο δικαστής που θα επιλαμβάνεται των διαζυγίων θα εξετάζει όλο το φάσμα δηλαδή τα περιουσιακά, τις σχέσεις συζύγων και την επιμέλεια παιδιών.

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση του οικογενειακού δικαίου περιλαμβάνει συνολικά οκτώ νομοσχέδια.

 

Home