Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιδού οι 20 νέοι Δήμοι - Οι διαφορές σε σχέση με την πρόταση ΥΠΕΣ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
30.01.2021

Ιδού οι 20 νέοι Δήμοι - Οι διαφορές σε σχέση με την πρόταση ΥΠΕΣ

Thumbnail
Τέσσερις προσθήκες και μία αφαίρεση σε σχέση με την πρόταση ΥΠΕΣ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα πάνω / κάτω φέρνουν στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο του Περί Δήμων Νόμου που εισηγείται η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι η αρχική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, προέβλεπε την δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 48 Κοινοτήτων. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τους 17 Δήμους όπους τους παρουσίασε ο τότε ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης, τον Δεκέμβριο του 2019)

Από 17 έγιναν 20 οι νέοι Δήμοι

Μετά από έντονες διεργασίες, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής προχώρησε σε αλλαγές και η πρόταση που προωθείται στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση προβλέπει τελικά την δημιουργία 20 νέων Δήμων.

Οι αλλαγές σε σχέση με την πρόταση του ΥΠΕΣ

Η πρόταση που διαμόρφωσε η Επιτροπή Εσωτερικών, προβλέπει ουσιαστικά πέντε αλλαγές. Τέσσερις επιπρόσθετους Δήμους και διαγραφή του Δήμου Κοκκινοχωρίων.Η offsite εξασφάλισε και παρουσιάζει τις αλλαγές και τους 20 Δήμους της νέας πρότασης.

Αναλυτικά οι διαφορές:

1/Ξεχωριστός Δήμος Στροβόλου. Στην πρόταση του ΥΠΕΣ ο Στρόβολος είναι μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς.

2/Δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πάφου με έδρα την Γεροσκήπου ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών. Στην πρόταση του ΥΠΕΣ η Γερσοσκήπου ήταν σε ένα Δήμο μαζί με τον Δήμο Πάφου.

3/Δήμος Αγίας Νάπας, με έδρα την Αγία Νάπα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και την κοινότητα Λιοπετρίου. Στην πρόταση ΥΠΕΣ ο Δήμος Αγίας Νάπας είναι μαζί με τους Δήμους Παραλιμνίου,  Δερύνειας και Σωτήρας.

4/ Δήμος Δερύνειας, με έδρα τη Δερύνεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δερύνειας και τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου. Στην πρόταση ΥΠΕΣ ο Δήμος Δερύνειας ήταν μαζί με τον Δήμο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας.

5/Σε σχέση με την πρόταση του ΥΠΕΣ, δεν υπάρχει στην πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών ο Δήμος Κοκκινοχωρίων ο οποίος αποτελείται από τις κοινότητες Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας.

Δημοψηφίσματα το 2023

Θυμίζουμε ότι τροπολογία στον Περί Δήμων Νόμων αφορά τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων για τους Δήμους και τις Κοινότητες που επηρεάζονται. Τα δημοψηφίσματα θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2023. Εφόσον οι δημότες απαντήσουν θετικά τότε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει τον Μάϊo του 2024

Αναλυτικά οι 20 Δήμοι που προτείνονται από την διαμορφωθείσα πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών:

1/Δήμος Λευκωσίας με έδρα τη Λευκωσία, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκωσίας∙

2/Δήμος Στροβόλου, με έδρα τον Στρόβολο

3/Δήμος Λακατάμιας, με έδρα τη Λακατάμια, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λακατάμιας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λακατάμιας∙

4/Δήμος Λατσιών-Γερίου, με έδρα τα Λατσιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λατσιών και Γερίου, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λατσιών-Γερίου.

5/Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, με έδρα το Ιδάλιο, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου.

Επαρχία Λεμεσού

6/Δήμος Λεμεσού, με έδρα τη Λεμεσό, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλίκ, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λεμεσού∙

7/Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, καθώς και τις κοινότητες Άγιου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών, και Αρμενοχωρίου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού∙

8/Δήμος Πολεμιδιών, με έδρα τα Πολεμίδια, αποτελούμενος από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πολεμιδιών∙

9/Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Καντού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Λεμεσού.

Επαρχία Λάρνακας

10/Δήμος Λάρνακας, με έδρα τη Λάρνακα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβαδιών και Ορόκλινης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λάρνακας∙

11/Δήμος Μενεού-Δρομολαξιάς, με έδρα τη Δρομολαξιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Δρομολαξιάς και Μενεού, καθώς και τις  κοινότητες Περβολιών που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μενεού-Δρομολαξιάς∙

12/Δήμος Λευκάρων, με έδρα τα Λεύκαρα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Λευκάρων και τις κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λευκάρων και Κόρνου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκάρων.

13/Δήμος Αθηαίνου, με έδρα την Αθηαίνου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Αθηαίνου και την κοινότητα Αβδελερού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηαίνου∙

Επαρχία Πάφου

14/Δήμος Πάφου, με έδρα την Πάφο, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πάφου και Κονιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πάφου

15/Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Πάφου∙

16/Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Πάφου∙

17/Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Πελαθούσας, και Κινούσας, Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς∙

Επαρχία Αμμοχώστου

18/Δήμος Αγίας Νάπας, με έδρα την Αγία Νάπα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και την κοινότητα Λιοπετρίου, που μετονομάζονται στα Δημοτικα όρια Δήμου Αγίας Νάπας.

19/Δήμος Παραλιμνίου με έδρα το Παραλίμνι.

20/Δήμος Δερύνειας, με έδρα τη Δερύνεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δερύνειας και τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δερύνειας.

Ελ. Μαύρου:«Περιμένουμε τον Υπουργό»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου τόνισε ότι το τροποποιημένο νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2021. Η κα Μαύρου ανέφερε ότι προτού κατατεθεί οτιδήποτε στην Ολομέλεια θα προκύψει συζητηση στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Η κα Μαύρου τόνισε ότι  δεν προκύπτει κάτι ιδιαίτερο από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό (ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με το νομοσχέδιο). 

ΜΑΥΡΟΥ

Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών ο εκπρόσωπος Τύπου Λοϊζος Μιχαήλ ανέφερε στην Offsite ότι ο Υπουργός κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την Ένωση Δήμων και μετά θα προβεί σε άλλες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι στην Ολομέλεια θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια που αφορούν:

  • Tον Περί Δήμων Νόμος περιλαμβάνει τις συνενώσεις 30 Δήμων και 50 κοινοτήτων σε 20 νέους Δήμους.
  • Τον Περί Κοινοτήτων Νόμος με τη σύσταση 32 συμπλεγμάτων αποτελούμενα από 300 κοινότητες με στόχο κυρίως την προσφορά φθηνών υπηρεσιών.
  • Τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών που θα αφορούν: Τη διαχείριση αποβλήτων, το αποχετευτικό σύστημα και τις αδειοδοτήσεις.

Όπως προαναφέραμε, τροπολογία στον Περί Δήμων Νόμων αφορά τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων για τους Δήμους και τις Κοινότητες που επηρεάζονται. Τα δημοψηφίσματα θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2023. Εφόσον οι δημότες απαντήσουν θετικά τότε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει τον Μάϊo του 2024. Η πρόεδρος της Επ. Εσωτερικών Ελένη Μαύρου μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε σε σχέση με αλλαγή στον τρόπο ή την  ημερομηνία των δημοψηφισμάτων.

Home