Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ικανοποίηση Δράκου για χρήση αγγλικής γλώσσας στο Ναυτοδικείο

Offsite Team -
06.05.2022 - 14:09

Ικανοποίηση Δράκου για χρήση αγγλικής γλώσσας στο Ναυτοδικείο

Η απόφαση Βουλής ανοίγει δρόμο για ψήφιση νομοσχεδίου για ίδρυση & λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου & Ναυτοδικείου

Ικανοποίηση εξέφρασε σήμερα (6/5) σε γραπτή της δήλωση η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου για την υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης αγγλικής γλώσσας στο υπό ίδρυση Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, η χθεσινή απόφαση της Βουλής ανοίγει τον δρόμο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για ίδρυση και λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, το οποίο θα βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Αυτούσια η δήλωση της κα. Δράκου:

«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζω την υπερψήφιση, από την Ολομέλεια της Βουλής, της τροποποίησης του Συντάγματος, που παρέχει τη δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας στο Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο. Η χθεσινή απόφαση της Βουλής ανοίγει τον δρόμο για την ψήφιση του νομοσχεδίου για ίδρυση και λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, το οποίο θα βρίσκεται στην ατζέντα της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Η δυνατότητα χρήσης αγγλικής γλώσσας σε σοβαρές εμπορικές υποθέσεις και υποθέσεις ναυτοδικείου, είναι ακόμη ένα βήμα για στήριξη και ενίσχυση του οικονομικού προϊόντος που θα οδηγήσει σε προσέλκυση νέων επενδυτών. Κάτι που αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και της ναυτιλίας στη χώρα μας. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών για το εξαιρετικό κλίμα και τη συνεργασία που επικράτησε, ώστε να οδηγηθούμε στη ψήφιση των νομοσχεδίων, αλλά και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Τι προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε

Χθες (5/6) η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης και της αγγλικής γλώσσας στα υπό ίδρυση Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, τα οποία θα εκδικάζουν μεγάλες εμπορικές διαφορές.

'Οπως είχε αναφερθεί, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει περιορισμό της δυνατότητας χρήσης της αγγλικής γλώσσας σε διαδικασίες που διεξάγονται ενώπιον μόνο του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου. Διασαφηνίζεται ότι διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου περιλαμβάνει την καταχώριση αγόρευσης ή δικογράφου ή κατάθεση εγγράφου ή μαρτυρίας και αφετέρου ότι η χρήση της αγγλικής γλώσσας επιτρέπεται κατά τη σύνταξη δικαστικών αποφάσεων ή διαταγμάτων.

Δίνεται επίσης δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας από δικαστήριο ανώτερο του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, όταν το ανώτερο δικαστήριο εξετάζει ή ελέγχει αποφάσεις ή διατάγματα αυτών.

Home