Ικανοποίηση ΕΔΕΚ για υλοποίηση των προτάσεων της από Κυβέρνηση

Ικανοποίηση ΕΔΕΚ για υλοποίηση των προτάσεων της από Κυβέρνηση

Συνάντηση Σιζόπουλου με την Υπουργό Εργασίας

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Η ΕΔΕΚ εκφράζει ικανοποίηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για συνταξιούχους, πολύτεκνους και εργαζόμενες μητέρες.

Οι δηλώσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου

«Στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής συνεργασίας την οποία έχουμε εγκαινιάσει εδώ και αρκετό καιρό με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την κυρία Αιμιλιανίδου, είχαμε σήμερα μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων πάνω σε σημαντικά, κατά την άποψη μας, ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και εισηγήσεις που πιστεύουμε θα εμπλουτίσουν τις μελέτες και τους προβληματισμούς του Υπουργείου σχετικά με την ετοιμασία σχετικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών. Θεωρώντας ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό ίσως το δεύτερο μετά από το εθνικό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Την ίδια στιγμή όμως ζητήσαμε από την κύρια Υπουργό να μας ενημερώσει και για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υλοποίησης των τριών βασικών προτάσεων που έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2020-21 και συγκεκριμένα για την διαδικασία επιδότησης των εργαζόμενων μητέρων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για την φύλαξη των παιδιών τους που έχει άμεση συνάρτηση και με το προηγούμενο θέμα το οποίο σας έχω αναφέρει. Καθώς επίσης και το θέμα της κατώτατης σύνταξης και τα θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού προγράμματος εν όψει και αυτό που έχουμε ζητήσει την σύνταξη στα 63 για βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Πρέπει να πω ότι από την πλευρά μας είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα όσα μέχρι στιγμή έχουν γίνει από την πλευρά της κυρίας Υπουργού και των υπηρεσιών της και νομίζω αυτό θα το συνεχίσουμε για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει από την αρχή». 

Οι δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας

«Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την ανταλλαγή απόψεων αλλά και την εποικοδομητική συνεργασία την οποία έχουμε πάνω σε θέματα τα οποία πραγματικά αφορούν τους συμπολίτες μας. Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την εξέλιξη κάποιων θεμάτων τα οποία είχαμε συζητήσει όπως το ότι έχουν καταβληθεί σε περίπου σε περίπου 37 χιλιάδες πρόσωπα χαμηλοσυνταξιούχους το επίδομα αύξησης των χαμηλοσυνταξιούχων, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιος ο οποίος διαβεί κάτω από το όριο της φτώχειας και να παίρνει κάτω από €710 αν είναι ένας.

Έχουν δοθεί και τα αναδρομικά για το 2020, χθες έχουν κατατεθεί στον λογαριασμό των δικαιούχων και για τους δικαιούχος του ΕΕΕ, άρα το θέμα αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί η τρίτη ηλικία οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όσο για το θέμα της συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που είναι πολύ σημαντικό και είναι ακόμα ένα μέτρο και για την υπογεννητικότητα αλλά ακόμα ένα μέτρο για την ισότητα των φύλων η οποία είναι πολύ σημαντική, έχουμε ήδη προγραμματίσει κάποια μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και θέλω να πω, ότι έχουν ήδη προϋπολογισθεί και στο σχέδιο ανάκαμψης το οποίο έχει κατατεθεί και ο προϋπολογισμός ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα θέματα της αναθεώρησής του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος, έχουμε πει ότι μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα ολοκληρωθούν, γιατί πραγματικά το σύστημα το οποίος ισχύει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, χρειάζεται αναθεώρησή εκσυγχρονισμό με βάση και τα σημερινά δεδομένα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα μελετηθεί και για τα ανθυγιεινά επαγγέλματα και τα βαριά επαγγέλματα όσο και το πρόβλημα της αναλογιστικής μείωσης του 12% το οποίο μπορεί να εξεταστεί με βάση κριτήρια τα οποία θα είναι προς όφελος όσων συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Home