Ημέρα Ανεξαρτησίας: Tα σχόλια των κομμάτων μετά την παρέλαση

Ημέρα Ανεξαρτησίας: Tα σχόλια των κομμάτων μετά την παρέλαση

Με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής

Με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής ήταν τα σχόλια που έγιναν από τα κόμματα για τη σημερινή επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο βουλευής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας τόνισε ότι «στόχος μας πάντοτε το ειρηνικό μέλλον και η επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια ειρηνικής συμβίωσης» 

Ο κ. Κάρουλλας, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κάθε ένα ξεχωριστά, είπε ότι «τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, τους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι».

«60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, αγώνων, θυσιών και προσπαθειών για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι δημιούργημα αυτών των αγώνων ήταν και η Εθνική Φρουρά, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι «ισχυρή ΕΦ σημαίνει ενισχυμένη αποτρεπτικής ισχύς, αναβαθμισμένη παρουσία της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, συνεργασίες, συμμαχίες ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι «Χρειάζεται να ενισχύουμε την Εθνικής Φρουρά, γνωρίζοντας βεβαίως ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί με πολιτικό τρόπο, μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δίδοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές της παρέλασης και σε όσους παρέλασαν. Αναφερόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας, στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να υπάρχει η αμυντική ισχύς για να μπορούμε εάν και εφόσον υπάρξει η οποιαδήποτε πρόκληση ν’ αντισταθούμε μέχρις ότου η διεθνής κοινότητα αντιδράσει.  

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη ανά το παγκόσμιο που αντί να γιορτάζει την ημέρα της ανεξαρτησίας χαρούμενη, δυστυχώς την γιορτάζει με μια πικρία. Διότι παρ’ όλο που παρήλθαν από τότε 60 ολόκληρα χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να κατέχεται από τον Τούρκο εισβολέα και αγωνιζόμαστε να επιλύσουμε το Κυπριακό για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι «Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλους όσους πολέμησαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε να ζούμε σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Ημέρα μνήμης και τιμής για όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε μιλώντας μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, που ρωτήθηκε και για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.  

Σήμερα που διαπιστώνουμε καθημερινά την επιθετικότητα και τον επεκτατισμό της Τουρκίας, διακυβεύεται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο η αξιοπιστία της χώρας μας «οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε αλλά και να πιστέψουμε αυτές τις βασικές αρχές, τις οποίες επικαλούμαστε ως λαός εδώ και 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πίστη στο δίκιο μας, και πίστη στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.  

Σε ερώτηση για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνέστησε αναμονή για τα αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «πρέπει να επιμείνουμε, πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, πρέπει να προκαλέσουμε κόστος στην Τουρκία. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν για ακόμα μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία υπαναχωρήσει, θα χάσουμε εντελώς την αξιοπιστία μας και δεν πιστεύω ότι θα μας παίρνει πλέον σοβαρά οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ».  

Με μια νέα υπαναχώρηση, πρόσθεσε, θα αποθρασυνθεί κι άλλο η Τουρκία και θα κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος  έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η ΕΔΕΚ θα αναλώσει το σύνολο των δυνάμεων της για να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύσει την κρατική της υπόσταση και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον τουρκικό επεκτατισμό σε πολιτικό, σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, έδωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, στην Λευκωσία.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμη ότι «για ακόμη μια χρονιά η πατρίδα μας γιορτάζει την επέτειο της ανακήρυξης της κάτω από τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα».  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ευχήθηκε «χρόνια πολλά στον κυπριακό λαό και στην Κυπριακή Δημοκρατία» και συνεχάρη την ηγεσία και τα στελέχη της ΕΦ για την πραγματικά άψογη και άρτια εμφάνιση, όπως είπε, «στη σημερινή παρέλαση με την ευκαιρία της 60ης επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Home