Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Ημέρα ευχής για χρόνια πολλά στον Ελληνισμό η 28η Οκτωβρίου»

Offsite Team -
27.10.2022 - 14:38

«Ημέρα ευχής για χρόνια πολλά στον Ελληνισμό η 28η Οκτωβρίου»

Με τη στήριξη της Ελλάδας η Κύπρος συνεχίζει να διεκδικεί τις ίδιες αρχές και αξίες, είπε σε μήνυμα του ο Υπ. Παιδείας

Με την αποφασιστική στήριξη της Ελλάδας, αναπόσπαστο μέρος της αμφικτυονίας των ενωμένων ευρωπαϊκών λαών, «η Κύπρος σήμερα ατενίζει την Ιστορία συνειδητοποιώντας ότι συνεχίζει να διεκδικεί τις ίδιες εκείνες αρχές και αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι λαοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε σε μήνυμα του ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

«Μέσα σε αυτή την Ένωση ειρήνης και δημιουργίας που κερδήθηκε με αγώνες, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και την απελευθέρωση της κυπριακής γης που καταπατείται ακόμα από την Τουρκία, σημείωσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα του 1940 ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς εξέφραζε τη θέληση και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να μη δεχτεί την υποταγή, αλλά να αντισταθεί στην επέλαση των δυνάμεων του Άξονα και αψηφώντας το ότι οι δυνάμεις του ολοκληρωτισμού είχαν ήδη κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η Ελλάδα όρθωσε ανάστημα απέναντί τους.

Σε αυτό το φως που έριξε ξανά ο Ελληνισμός στην Οικουμένη, «είχε και η ιδιαίτερη πατρίδα μας το μερίδιό της. Με το άκουσμα του ηρωικού ΟΧΙ, οι Έλληνες της Κύπρου ξεχύθηκαν στους δρόμους με τη γαλανόλευκη στα χέρια ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο», είπε και πρόσθεσε ότι πολλοί Κύπριοι πολέμησαν μαζί με τον ελληνικό στρατό και κάπου 650 άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών.

Αναφερόμενος στους μαθητές και μαθήτριες είπε ότι, «η δική σας νεότητα είναι το παράθυρο του κόσμου στο μέλλον. Ο κόσμος σας, θέλετε και θέλουμε να είναι κόσμος ελευθερίας και αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Είναι γι’ αυτό τον κόσμο που αγωνίστηκε ο Ελληνισμός λέγοντας ΟΧΙ στους κατακτητές και καταπατητές, στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού που ξεπρόβαλαν μέσα από την Ευρώπη του μεσοπολέμου. Τελικά επικράτησαν οι αξίες του ευρωπαϊκού και πανανθρώπινου πολιτισμού: η ελευθερία και η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη ζωή και την τύχη του».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η 28η Οκτωβρίου είναι «ημέρα ευχής για χρόνια πολλά στον Ελληνισμό. Το έρεισμα της ευχής μάς το δίνουν οι αγώνες και οι θυσίες όσων προηγήθηκαν. Εσείς δώστε στην ευχή αυτή τα φτερά της ορμής σας για ελευθερία και δημιουργία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home