Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ηνωμένα Έθνη για Κυπριακό: Οι εκθέσεις Γ.Γ. λένε πραγματικότητες

Offsite Team -
19.01.2022 - 09:16

Ηνωμένα Έθνη για Κυπριακό: Οι εκθέσεις Γ.Γ. λένε πραγματικότητες

Αναφορές του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα σε ενημέρωση των διεθνών μέσων

Κατά τη χθεσινή (18.1.22) τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric κλήθηκε από τον ανταποκριτή του ikypros κ. Νίκο Αντωνιάδη, να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το Κυπριακό και τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τις διαβουλεύσεις που είχε για την UNFICYP, στις 17 Ιανουαρίου, ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν σεβασμό και τήρηση όλων των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» ο κ. Αντωνιάδης ρώτησε τον Εκπρόσωπο ποιες ενέργειες έκανε ο Γενικός Γραμματέας για να αποτρέψει την Τουρκία να παραβιάζει αυτά τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις επί καθημερινή βάσης. Πρόσθεσε ότι σε καμία έκθεση του δεν χρησιμοποιεί ποτέ τη λέξη «εισβολή», «κατοχή», «τουρκικές παραβιάσεις» ενώ κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ του εισβολέα που είναι η Τουρκία και του θύματος, την Κύπρο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στην απάντηση του ο κ. Dujarric δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας γράφει πάντα τις εκθέσεις του με τρόπο που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα όπως τη βλέπουμε, σημειώνοντας ότι δεν προτίθεται να κάνει ένα είδος μετα-ανάλυσης των εκθέσεων του. Όλες οι εκθέσεις μιλούν από μόνες τους, είπε, αλλά συχνά δέχονται κριτική από ορισμένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Τόνισε  ότι ο ΟΗΕ ήταν πάντα σαφής ότι είναι επιτακτική ανάγκη και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο να σέβονται και να συμμορφώνονται με τον ΟΗΕ, και με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε ερώτηση για το πως μπορούν να έρθουν κοντά οι δύο κοινότητες εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, ο κ. Dujarric επεσήμανε ότι το θέμα της Κύπρου είναι ένα θέμα με το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη ασχολούνται εδώ και πολύ καιρό.  

Υποστήριξε επίσης ότι οι τρεις Γενικοί Γραμματείς με τους οποίους έχει δουλέψει, είχαν εμπλακεί άμεσα με το θέμα της Κύπρου, και μερικές φορές περισσότερο από ότι με άλλα ζητήματα. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να φέρει τα μέρη πιο κοντά ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, και ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι ο μόνος που συμμετέχει σ’ αυτό το ζήτημα.

Home