Ιωσήφ: Οι προσπάθειες λύσης σκοντάφτουν στην τουρκική αδιαλλαξία

Ιωσήφ: Οι προσπάθειες λύσης σκοντάφτουν στην τουρκική αδιαλλαξία

Το μήνυμα του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σκοντάφτουν στην αδιαλλαξία και την υπεροψία της τουρκικής ηγεσίας η οποία στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής της τακτικής επιχειρεί με συνεχείς προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς να ενισχύσει το παράνομο μόρφωμα στα κατεχόμενα και να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρο το νησί, ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ στην ομιλία του την Κυριακή στο μνημόσυνο των πεσόντων της Ψημολόφου.  

Η προκλητικά έκνομη συμπεριφορά της Άγκυρας και του εγκάθετου καθεστώτος της στα κατεχόμενα, πρόσθεσε, πήρε τελευταία και μια άλλη μορφή, «αυτήν της προβολής και υποστήριξης απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, όπως της αποδοχής της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της λύσης δύο χωριστών κρατών, καθώς, ακόμη, και της αλλαγής του καθεστώτος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων με το άνοιγμα ενός νέου τμήματος της για εποικισμό κατά παραβίαση ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία προνοούν την παράδοση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη και την επιστροφή των δικαιούχων στις περιουσίες τους υπό συνθήκες ασφαλείας».

 

Πρόκειται για πλήρη αποθράσυνση, είπε ο κ. Ιωσήφ. Η δική μας πλευρά, συνέχισε, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο εγγράφως και δια ζώσης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όσο και με άλλες επίσημες τοποθετήσεις του, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε ένα κύκλο συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση των παραμέτρων που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έθεσε, σύμφωνα με τους όρους εντολής του από το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.  

 

«Η λύση που επιδιώκουμε είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων, χωρίς κατοχικά στρατεύματα ή εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Λύση, ακόμα, σύμφωνη και με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Η δέσμευση μας έναντι των παλληκαριών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, είναι μια και αμετάθετη, ανέφερε ο Ανδρέας Ιωσήφ. Δεν θα παύσουμε ποτέ, σημείωσε, να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του εθνικού μας θέματος, με διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδειχθούμε επιλήσμονες και κατώτεροι».

ΚΥΠΕ

Home