Κ. Μαυρίδης: «Ο νεο -οθωμανισμός το πρόβλημα στην Αν. Μεσόγειο»

Κ. Μαυρίδης: «Ο νεο -οθωμανισμός το πρόβλημα στην Αν. Μεσόγειο»

Παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη συνεχιζόμενη τουρκική επεκτατικότητα στη Μεσόγειο και την ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα και αποφασιστικά στη διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, τόνισε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η παρέμβασή του κ. Μαυρίδη έγινε στη συζήτηση για την εφαρμογή κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ ενώπιον του νέου Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, κ. Borrell. 

 

Ο κ. Μαυρίδης, στην παρέμβασή του, αφού συνεχάρη τους δύο εισηγητές για τις εκθέσεις που ετοίμασαν τόνισε τα εξής: «Πριν μερικά χρόνια, η διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας για την ΕΕ, θα ήταν μια υπέρ φιλόδοξη θεωρία. Σήμερα, αν η ΕΕ θέλει να διατηρήσει την οικονομική της σταθερότητα, την ευρωστία, αλλά και να διασφαλίσει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, οι εξελίξεις και οι συνθήκες της παγκοσμιοποίησης το καθιστούν αναγκαίο. Ένα παράδειγμα αρκεί. Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια είμαστε ευάλωτοι ως ΕΕ σε απειλές και εκβιασμούς, αλλά η ενέργεια προϋποθέτει προστασία και ασφάλεια από στρατιωτικές απειλές και τρομοκρατικές επιθέσεις». Συνεχίζοντας, τόνισε με έμφαση: «Για να υπάρχει ειρήνη δεν αρκεί να το θέλουμε εμείς και δυστυχώς, όσοι ακόμη ονομάζουν τον Ερντογάν στρατηγικό εταίρο θα το μετανιώσουν».

 

Καταλήγοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και απευθυνόμενος στον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Borell, υπέδειξε: «Στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αφρίν, στην κατεχόμενη Κύπρο, στο Αιγαίο και αλλού, το πρόβλημα έχει το ίδιο όνομα: τουρκικός νεο-οθωμανικός επεκτατισμός».  

Επισημαίνεται ότι στην τελική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, που υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά αναφορά που αποδοκιμάζει τη συνολική αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με ειδική μνεία στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας και που, όπως τονίζεται, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. H σημαντική αυτή αναφορά για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλήφθηκε μετά από τροπολογία που κατάθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. 

 

Home