Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 80% εθνικής παραγωγής

Offsite Team
- 16.04.2022

Καδής: Η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 80% εθνικής παραγωγής

Thumbnail
Επεσήμανε τη σημαντικότητα του Τομέα Υδατοκαλλιέργειας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Κώστας Καδής συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα «Προκλήσεις και οι Προοπτικές  για μια γαλάζια – πράσινη υδατοκαλλιέργεια», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 και 16 Απριλίου 2022.

Στο εν λόγω συνέδριο ομιλητές ήταν υψηλόβαθμοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Ελλάδας κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ επίσης συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από δεκάδες χώρες.

Στο Συνέδριο αναδείχθηκε η δυναμική του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί μία από τις πιο αναπτυσσόμενες δραστηριότητες παραγωγής τροφίμων.

Επίσης προβλήθηκε η συνεισφορά του τομέα στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημιουργία νέων θέσων εργασίας, στην αναβάθμιση της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων καθώς και στην προσφορά προς τους καταναλωτές προϊόντων που είναι οικονομικά προσιτά, έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας.

Ο Υπουργός, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε τη σημαντικότητα του Τομέα Υδατοκαλλιέργειας τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο της Ευρωπαϊκής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής όσο και της Γαλάζια Οικονομίας. Αφού παρουσίασε πληροφορίες για τη σημασία της Υδατοκαλλιέργειας σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, έδωσε στοιχεία για την κατάσταση του Τομέα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας στην Κύπρο αντιπροσωπεύει, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, πέραν του 80% της εθνικής παραγωγής αλιευτικών προϊόντων. Αποτελεί το τρίτο πιο σημαντικό εξαγωγικό προϊόν του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα, μετά το χαλλούμι και τις πατάτες, κατακτώντας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες αγορές. Επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού κατά γενική ομολογία, η κυπριακή υδατοκαλλιέργεια, παράγει προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ο Κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει καταρτιστεί, σε συνεργασία με τους φιλοπρόοδους υδατοκαλλιεγητές της Κύπρου, τον σχετικό πολυετή Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, με ορίζοντα το 2030. Στον εθνικό αυτό σχεδιασμό, ανέφερε, ενσωματώθηκαν οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι απαραίτητες πρόνοιες και δράσεις για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2027, μια από τις κεντρικές προτεραιότητες του οποίου είναι και η προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Ο Υπουργός σημείωσε ότι με τις δράσεις του Προγράμματος αυτού, του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και μέσω του εθνικού προϋπολογισμού, η Κύπρος επιχειρεί τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα συνεισφέρει στην κλιματική ουδετερότητα, θα ενσωματώνει την κυκλική οικονομία και θα έχει σημαντικό και ενισχυμένο ρολό στην επισιτιστική ασφάλεια και στην παραγωγή προσιτών, άριστης ποιότητας και ψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι, η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας πολυδιάστατος τομέας  και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή επίτευξη των στόχων είναι να υπάρξει συνεργασία και στήριξη από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, όπως οι αρμόδιες αρχές των χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι υδατοκαλλιεργητές και οι οργανώσεις τους, η πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, οι έμποροι και η μεταποιητική βιομηχανία, οι παραγωγοί πρώτων υλών, οι ενώσεις καταναλωτών, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας και των πολιτών.

Home