Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 80% εθνικής παραγωγής

Offsite Team -
16.04.2022 - 10:57

Καδής: Η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 80% εθνικής παραγωγής

Thumbnail
Επεσήμανε τη σημαντικότητα του Τομέα Υδατοκαλλιέργειας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Κώστας Καδής συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο με θέμα «Προκλήσεις και οι Προοπτικές  για μια γαλάζια – πράσινη υδατοκαλλιέργεια», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 και 16 Απριλίου 2022.

Στο εν λόγω συνέδριο ομιλητές ήταν υψηλόβαθμοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Ελλάδας κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ επίσης συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από δεκάδες χώρες.

Στο Συνέδριο αναδείχθηκε η δυναμική του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί μία από τις πιο αναπτυσσόμενες δραστηριότητες παραγωγής τροφίμων.

Επίσης προβλήθηκε η συνεισφορά του τομέα στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημιουργία νέων θέσων εργασίας, στην αναβάθμιση της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων καθώς και στην προσφορά προς τους καταναλωτές προϊόντων που είναι οικονομικά προσιτά, έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και μεγάλης διατροφικής αξίας.

Ο Υπουργός, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε τη σημαντικότητα του Τομέα Υδατοκαλλιέργειας τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο της Ευρωπαϊκής Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής όσο και της Γαλάζια Οικονομίας. Αφού παρουσίασε πληροφορίες για τη σημασία της Υδατοκαλλιέργειας σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, έδωσε στοιχεία για την κατάσταση του Τομέα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η δραστηριότητα της υδατοκαλλιέργειας στην Κύπρο αντιπροσωπεύει, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, πέραν του 80% της εθνικής παραγωγής αλιευτικών προϊόντων. Αποτελεί το τρίτο πιο σημαντικό εξαγωγικό προϊόν του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα, μετά το χαλλούμι και τις πατάτες, κατακτώντας τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες αγορές. Επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού κατά γενική ομολογία, η κυπριακή υδατοκαλλιέργεια, παράγει προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ο Κ. Καδής ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει καταρτιστεί, σε συνεργασία με τους φιλοπρόοδους υδατοκαλλιεγητές της Κύπρου, τον σχετικό πολυετή Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, με ορίζοντα το 2030. Στον εθνικό αυτό σχεδιασμό, ανέφερε, ενσωματώθηκαν οι σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι απαραίτητες πρόνοιες και δράσεις για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης και της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας της Κύπρου για την περίοδο 2021-2027, μια από τις κεντρικές προτεραιότητες του οποίου είναι και η προώθηση δραστηριοτήτων βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων υδατοκαλλιέργειας. Ο Υπουργός σημείωσε ότι με τις δράσεις του Προγράμματος αυτού, του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και μέσω του εθνικού προϋπολογισμού, η Κύπρος επιχειρεί τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα συνεισφέρει στην κλιματική ουδετερότητα, θα ενσωματώνει την κυκλική οικονομία και θα έχει σημαντικό και ενισχυμένο ρολό στην επισιτιστική ασφάλεια και στην παραγωγή προσιτών, άριστης ποιότητας και ψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι, η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας πολυδιάστατος τομέας  και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή επίτευξη των στόχων είναι να υπάρξει συνεργασία και στήριξη από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, όπως οι αρμόδιες αρχές των χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι υδατοκαλλιεργητές και οι οργανώσεις τους, η πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, οι έμποροι και η μεταποιητική βιομηχανία, οι παραγωγοί πρώτων υλών, οι ενώσεις καταναλωτών, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας και των πολιτών.

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home