Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Ισοπεδωτικές οι αναφορές ΑΚΕΛ για περιβαλλοντικές δράσεις

Offsite Team -
13.01.2022 - 22:06

Καδής: Ισοπεδωτικές οι αναφορές ΑΚΕΛ για περιβαλλοντικές δράσεις

Η απάντηση του υπουργού Γεωργίας στο ΑΚΕΛ

Για «ανακριβείς και ισοπεδωτικές» αναφορές του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την υλοποίηση πολιτικών και μέτρων της παρούσας Κυβέρνησης, για περιβαλλοντικές δράσεις,  κάνει λόγο το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρει πως από την πλευρά του σχεδιάζει και εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Απαντώντας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη στις αναφορές ΑΚΕΛ σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, το Υπουργείο Γεωργίας επισημαίνει πως «η παρούσα Κυβέρνηση, εφαρμόζει συγκροτημένες πολιτικές που διέπουν οριζόντια όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ορθολογιστική διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές δράσεις».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Οι απαξιωτικές αναφορές του ΑΚΕΛ ισοπεδώνουν και μηδενίζουν όλο το έργο, καθώς και όλα τα στελέχη και τους επιστήμονες που εργάζονται για την υλοποίησή του», αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο δηλώνει πως είναι πάντοτε στη διάθεση όλων των κομμάτων, για παρουσίαση και επεξήγηση των πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αλλά και για συζήτηση εποικοδομητικών τους εισηγήσεων.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο «ως προς την έγκαιρη προετοιμασία πλάνου για προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18/5/2017, μετά από Πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέσπισε με σχετική Απόφαση του την Εθνική Στρατηγική για τη Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή».

Παράλληλα, σημειώνει ότι για την εφαρμογή της Στρατηγικής, ετοιμάστηκε σχετικό Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε όλους τους τομείς με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες εφαρμόζονται από τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως το Τμήμα Περιβάλλοντος, αποτελεί τον φορέα παρακολούθησης της υλοποίησης των μέτρων προσαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης, και ετοιμάζει σχετική Ετήσια Έκθεση, ενώ συμπληρώνει πως η Εθνική Στρατηγική για τη Προσαρμογή, το Σχέδιο Δράσης και οι Ετήσιες Εκθέσεις αναρτώνται για σκοπούς ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος.

«Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία και ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν του 40% του προϋπολογισμού, δηλαδή ποσό που ανέρχεται περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αφορά έργα πράσινης μετάβασης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προβλεπόταν, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στους τομείς αυτούς», συμπληρώνει.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως «η καθαρή και πράσινη ενέργεια έχει ενταχθεί δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, μέσω της εφαρμογής σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης Ενέργειας».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σημειώνει παράλληλα πως «η Κύπρος τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενεργό συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και είναι συνεπής στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής, όλους τους δεσμευτικούς της στόχους».

Συμπληρώνει ακόμα ότι «ως προς τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αυτά καταλήγουν στο πάγιο ταμείο του Κράτους και μέσα από το οποίο υλοποιούνται (μέσω των ετήσιων προϋπολογισμών) οι πολιτικές και τα μέτρα προς επίτευξη του στόχου της πράσινης ανάπτυξης».

Τέλος, σημειώνει πως αναγνωρίζοντας την σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος όπως η Κλιματική Αλλαγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε την Πρωτοβουλία να φέρει μαζί τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες θα συνεργαστούν για την υλοποίηση μέτρων που προτείνουν πέραν των 240 επιστημόνων που εργάζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home