Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Σύντομα η ενίσχυση €8 εκ. σε κτηνοτρόφους λόγω Ουκρανίας

Offsite Team -
07.05.2022 - 14:18

Καδής: Σύντομα η ενίσχυση €8 εκ. σε κτηνοτρόφους λόγω Ουκρανίας

Όσα ανέφερε σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου

Οικονομική ενίσχυση ύψους 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, θα καταβληθεί σύντομα στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας, με στόχο τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ζύγι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό φάσμα όλων των χωρών. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και στην Κύπρο λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων του πρωτογενούς τομέα, οι συνέπειες των συνεχόμενων κρίσεων ήταν ακόμα μεγαλύτερες».

Πρόσθεσε ότι «η επίτευξη των στόχων του Υπουργείου Γεωργίας, προϋποθέτει συνεργασία και σύμπλευση τόσο με τον Παναγροτικό, όσο και με τις άλλες αγροτικές οργανώσεις, μέσω ενός γόνιμου, ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου» ενώ ευχαρίστησε «θερμά ολόκληρο το αγροτικό κίνημα και ιδιαίτερα τον Παναγροτικό, για τη γενικότερη στάση τους και την καθοριστική συνεισφορά τους στην υλοποίηση των πολιτικών της Κυβέρνησης τα τελευταία 4 χρόνια, με στόχους τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην κυπριακή ύπαιθρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου μας, συνέχισε ο κ. Καδής «είναι η συνεχής πρόοδος και ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα, έχοντας ως προτεραιότητες τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Προς επίτευξη των στόχων αυτών, έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε και σημείωσε πως «για την μεταβατική περίοδο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-22, έχουν σχεδιαστεί προγράμματα και μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός των οποίων πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση, αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για αντιμετώπιση της πανδημίας και προσπαθεί να μειώσει τις οικονομικές της επιπτώσεις. Ταυτόχρονα στον αγροτικό τομέα, έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα πέραν των 30 συνολικά μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και έχουν χορηγηθεί πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη όλων των αγροτικών κλάδων που έχουν πληγεί».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνέχισε «φέρει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και καλούμαστε να διαχειριστούμε, τόσο την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει, όσο και μία δυνητική κρίση στην επισιτιστική επάρκεια και την επάρκεια αλλά και το αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές και αγροεφόδια. Η Κυβέρνηση, για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και σε συνεχή διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα, αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, στοχεύοντας πρωτίστως στη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα καταβληθεί οικονομική ενίσχυση ύψους 8 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας».

Είπε ακόμα ότι «η Κύπρος ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, έδωσε στήριξη, μέσα από τον εθνικό της προϋπολογισμό, στον αγροτικό της τομέα, για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή. Η Κύπρος ήταν πρωταγωνιστής στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει πρόσθετα κονδύλια, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για στήριξη των αγροτών, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία» ανέφερε και σημείωσε πως «φαίνεται η προσπάθεια αυτή φαίνεται να ευοδώνεται».

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ για ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών μελών που πλήγηκαν από την πανδημία, ο Υπουργός είπε ότι «θα διατεθεί στην Κύπρο ποσό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, επωφελείς για την οικονομία του τόπου μας. Ακόμα με την αξιοποίηση και άλλων πόρων, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το φιλόδοξο σχέδιο της Κυβέρνησης «Κύπρος το αύριο» μπορεί να ξεπεράσει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου μπορεί να διατεθεί στον πρωτογενή τομέα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, βρίσκονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του αγροτικού τομέα και του κύπριου αγρότη».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «εδώ και δεκαετίες προσπαθούμε ως πολιτεία να μειώνουμε τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία. Σήμερα μετά την οικονομική κρίση, ζήσαμε την κρίση της πανδημίας και πριν απαλλαγούμε από την κρίση της πανδημίας, βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας κρίσης λόγω του πολέμου της Ουκρανίας με αύξηση του κόστους της ενέργειας και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται τα έξοδα των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Την ώρα, συνέχισε «που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, παράλληλα και με τη μείωση της παραγωγής σε εμπόλεμες καταστάσεις, θα έχουμε και αύξηση των γεωργικών προϊόντων. Το στοίχημα είναι να κρατήσουμε την αύξηση και μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και κίνητρα στον κύπριο αγρότη και κτηνοτρόφο, να μειώσουμε τα έξοδα αλλά και τους κινδύνους».

Πρέπει συνέχισε «να απεξαρτητοποιήσουμε το εισόδημα του γεωργού και του κτηνοτρόφου από τις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Ζούμε στον 21ο αιώνα που μπορούμε με ειδικά προγράμματα να στηρίξουμε τον κύπριο γεωργό και κτηνοτρόφο» είπε και σημείωσε ότι «μόνο με ριζοσπαστικές αλλαγές μπορούμε να σταθούμε δίπλα από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας. Αλλά μέχρι να εφαρμόσουμε μέτρα που να έχουν αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα, είμαι δίπλα σας και δίπλα στην κυβέρνηση μας».

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ανέφερε ο κ. Νεοφύτου «εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει δραστικά παραδοσιακές πολιτικές, δεν θα μπορέσουν βραχυπρόθεσμα να επιβιώσουν ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος. Πρέπει να πάμε στην Ευρώπη και να διευκρινίσουμε ότι όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, προσωρινά για τους γεωργούς και τους τους κτηνοτρόφους, το ΦΠΑ να είναι όχι στο 19% αλλά στο 5%» είπε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διευκρινίσουν αυτή τη δυνατότητα».

Σημείωσε ακόμα πως «αν δεν ήταν η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ και οι σωστές πολιτικές για στήριξη του αγροτικού κόσμου, τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ-πολύ χειρότερα. Ωστόσο θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας» αφού όπως ανέφερε «πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, γεωργοί και κτηνοτρόφοι δουλεύουν για να παράγουν πολύ λιγότερα. Το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία είναι διπλάσιο από την συμβολή τους στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες τα εισοδήματα τους είναι στο 50% και δεν μπορούν να επιβιώσουν».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε «ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη» για ό,τι κάνουν για την Κύπρο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και σημείωσε πως «όλοι οι αγώνες της ελευθερίας του τόπου ξεκίνησαν από την αγροτιά».

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Καϊλάς, Πρόεδρος του Παναγροτικού, ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για τον καθένα από εμάς, με την οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα τον πόλεμο. Ο πρωτογενής τομέας πέρασε και περνά τις δυσκολότερες στιγμές του μετά την βάρβαρη τουρκική εισβολή».

Πρόσθεσε ότι «κύριος στόχος ύπαρξης του Παναγροτικού είναι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου, η κοινωνική και τεχνολογική άνοδος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος. Μοναδικό μέλημα του Παναγροτικού και έγνοια του είναι η διασφάλιση των δίκαιων δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου και για αυτά αγωνιζόμαστε σε όλες τις διαβουλεύσεις που αφορούν τους αγρότες, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντά του».

Όπως είπε ο κ. Καϊλάς «έχουμε πετύχει πολλά, όμως είναι και άλλα τόσα που χρειάζεται ακόμα αγώνας να πείσουμε το κράτος για την δική του στήριξη και βοήθεια. Δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες αλλά βιώσιμοι και κυρίαρχοι στις δικές μας εργασίες» είπε και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε καθημερινά για την επίτευξη των στόχων μας, προς όφελος των μελών μας, του αγροτικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home