Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καρογιάν: Να καταστούμε ρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού 
- 04.04.2021

Καρογιάν: Να καταστούμε ρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη

Όσα αναφέρει στην Offsite ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού 

Τους στόχους της Δημοκρατικής Παράταξης - Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων αναλύει σε συνέντευξη του στην Offsite o Μάριος Καρογιάν 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης τονίζει ότι οι στόχοι στις επερχόμενες Βουλευτικές είναι δύο και συγκεκριμένα να καταστεί η ΔΗΠΑ ρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη αλλά και να δώσουν στους πολιτες μια εναλλακτική επιλογή. 

Μάλιστα ο κύριος Καρογιάν τονίζει ότι υπάρχει κενό αντιπροσώπευσης στο Κέντρο αναφέροντας ότι εάν το κενό αυτό δεν πληρωθεί στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο του κόμματος  είναι μια προσπάθεια να ξεφύγουν  από τα ξεπερασμένα σχήματα του παρελθόντος δημιουργώντας μια νέα πολυσυλλεκτική δύναμη που να εκπροσωπεί όλους αυτούς τους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα.

Τέλος, αναφέρεται στις προσεχείς εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Αυτούσια η συνέντευξη:

- Κατέρχεστε στις Βουλευτικές για πρώτη φορά ως Δημοκρατική Παράταξη -  Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ποιους στόχους έχετε θέσει;

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι μας. Θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι ο ένας είναι ποσοτικός και ο άλλος ποιοτικός. Αλλά και ότι η επίτευξη του ποσοτικού είναι προϋπόθεση για την επίτευξη και του ποιοτικού. 

Ο ποσοτικός είναι προφανώς η καταγραφή ενός εκλογικού ποσοστού, ικανού όχι απλώς να μας επιτρέψει την είσοδο στην Βουλή, αλλά και να μας καταστήσει ρυθμιστική κοινοβουλευτική δύναμη.

Ο ποιοτικός είναι ακριβώς να δώσουμε στους πολίτες -που μαζί με την υγειονομική και την οικονομική βιώνουν και με μια πρωτοφανή πολιτική κρίση- τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής επιλογής, ώστε αφενός να μην υποχρεωθούν να κάνουν αποχή εκφράζοντας την απογοήτευσή τους, αφετέρου να στείλουν με την ψήφο τους το μήνυμα ότι δεν πιστεύουν πια στους άγονους κομματικούς ανταγωνισμούς. Αλλά πιστεύουν  στους δημιουργικούς συναγωνισμούς για νέες συνθέσεις, με νέες ιδέες και προτάσεις, που ανοίγουν τον ορίζοντα για μια πραγματική διέξοδο από την κρίση, σε μια εποχή που όλα τα δεδομένα αλλάζουν και τίποτα δεν θα είναι μετά από αυτήν όπως ήταν πριν.   

- Η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων θέλει να είναι η ανερχόμενη δύναμη στο χώρο του Κέντρου. Βλέπετε να υπάρχει κενό αντιπροσώπευσης σε αυτόν το χώρο σήμερα.

Το κενό που υπάρχει είναι ολοφάνερο. Και είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο. Το μέγεθος του κινδύνου φάνηκε άλλωστε πολύ πρόσφατα όταν το Κράτος κινδύνευσε να παραλύσει επειδή η πόλωση και η ανυπαρξία ενός υπεύθυνου Κέντρου παραλίγο να μην επιτρέψουν την ψήφιση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού. 

Αν το κενό αυτό δεν πληρωθεί στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνο. Διανύουμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Αν δεν βρεθεί τρόπος συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε αυτές οι δυσκολίες να ξεπεραστούν με μετριοπάθεια και ένα συναινετικό σχέδιο σωτηρίας του τόπου και του λαού μας, αντιλαμβάνεστε ότι τα αδιέξοδα που θα δημιουργηθούν μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμα για την Δημοκρατία μας και τα εθνικά μας συμφέροντα. 

Μόνο με ένα ισχυρό πολιτικό Κέντρο, που θα παρεμβαίνει με πατριωτισμό και εποικοδομητική διάθεση και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποτροπής αυτών των αδιεξόδων, μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός διχασμού ο οποίος θα είναι μοιραίος για το μέλλον όλων και κυρίως της νέας γενιάς μας.  

- Στο ψηφοδέλτιο σας πέραν από πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ, βρίσκονται και άτομα που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Είναι μια προσπάθεια  να μην παρουσιάζεστε στην κοινωνία ως το  «άλλο ΔΗΚΟ»;

Όχι, είναι μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα ξεπερασμένα σχήματα του παρελθόντος δημιουργώντας μια νέα πολυσυλλεκτική δύναμη που να εκπροσωπεί όλους αυτούς τους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και δεν επιθυμούν να εγκλωβιστούν σε λογικές και πρακτικές που διαιωνίζουν παλαιοκομματικές καταστάσεις. Που δεν οδηγούν πουθενά και δεν παράγουν λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής.  

Αν δεν σταματήσουμε εδώ και τώρα την ανακύκλωση των παλιών προϊόντων του πολιτικού μας συστήματος δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ στο ξέφωτο της νέας εποχής που ξημερώνει σε όλον τον πλανήτη.    

- Εν αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψη ποια είναι η δική σας θέση για την νέα προσπάθεια;

Είναι η δυσκολότερη που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες. 

Πρώτον, διότι η Άγκυρα και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα έχουν αποστασιοποιηθεί από τη συμφωνημένη βάση για λύση και έχουν στραφεί προς μια καθόλα απαράδεκτη λύση δύο κρατών. 

Δεύτερον, διότι οι κινήσεις τους στην Αμμόχωστο στοχεύουν στη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. 

Τρίτον, διότι το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για την εξεύρεση λύσης Αρχών  φαίνεται να έχει εξασθενήσει. 

Η ανησυχία μας εντείνεται ακόμα περισσότερο, γιατί και ορισμένοι κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την οποιανδήποτε λύση. Αυτή η στάση ευνοεί, ασφαλώς τον ισχυρότερο. Για αυτό η Τουρκία νοιώθει την άνεση να κινείται εκτός πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο θρυμματισμός του εσωτερικού μετώπου δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της πλευράς μας.

Δεν είμαι αισιόδοξος. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου. Και προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κινηθεί.

- Τον τελευταίο χρόνο η Κύπρος όπως και όλος ο πλανήτης περνά την πανδημία του κορωνοϊού. Πως κρίνεται τη διαχείρηση που έγινε από την Κυβέρνηση;

Να σας πω κάτι με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μια κυβέρνηση της οποίας οι επιδόσεις στην διαχείριση της πανδημίας να είναι πλήρως ικανοποιητικές. Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι συγκριτικά η δική μας κυβέρνηση με την συνδρομή όλων των κομμάτων και πάνω από όλα του ίδιου του κυπριακού λαού τα έχει πάει σχετικά καλά. 

Καμιά σχέση δεν υπάρχει με τα προβλήματα της εξάπλωσης του κορονωϊού στην Κύπρο με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.  Και θα σας πω και κάτι άλλο που νομίζω ότι το έχουν καταλάβει οι πάντες. Πρώτον ότι βρεθήκαμε όλοι απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια υγειονομική πρόκληση. Δεύτερον ότι κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πώς θα μεταλλάσσεται αυτός ο ιός.  

Ελπίζουμε ότι με τους εμβολιασμούς θα ανασχεθεί η εξάπλωσή του, και ότι εν τω μεταξύ θα βρεθεί το φάρμακο που θα δώσει την τελική λύση.  Που σημαίνει ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο επίσπευσης των μαζικών εμβολιασμών και στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την οικονομική κρίση που η πανδημία προκαλεί. 

Το να μετατρέπουμε την πανδημία σε ζήτημα πολιτικής εκμετάλλευσης, εκτός από ανόητο είναι και ανεύθυνο διότι έτσι δημιουργείται σύγχυση που δεν ενθαρρύνει την ανάληψη από τον καθένα της ατομικής ευθύνης που του αναλογεί για την καταπολέμηση της πανδημίας.  

-  Πακέτα στήριξης στην Πανδημία. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά; Θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη η οποία δεν δόθηκε;

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα καμία οικονομική στήριξη δεν είναι αρκετή. Αλλά οι δυνατότητες που υπάρχουν δεν είναι ανεξάντλητες. Για αυτό και κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πρώτον να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι τις περιστάσεις για να αδικήσουν ή να αισχροκερδήσουν, και δεύτερον να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες διαλόγου που πρέπει για την δρομολόγηση σχεδίων που θα μετατρέπουν την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και αλλαγής του οικονομικού μοντέλου προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγοράς και της διοίκησης και της αειφόρας πράσινης ανάπτυξης. 

Υπάρχει στην Κύπρο τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και οι αντικειμενικές περιβαλλοντικές συνθήκες για να γίνει η χώρα μας πρότυπο μιας νέας οικονομίας. 

- Επόμενη μέρα της πανδημίας. Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο; Θα επωφεληθεί η Κύπρος μέσω των επιχορηγήσεων από την ΕΕ;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία που δεν πρέπει με τίποτα να χαθεί. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές. Αλλά αν γίνουν εξίσου σοβαρές προσπάθειες να βγουν από αυτές τις επιπτώσεις τα διδάγματα για το τι πρέπει πλέον να κάνουμε, ώστε να μην κρύβουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας κάτω από το χαλί και να κάνουμε επιλογές που μειώνουν την εξάρτησή της από τις διεθνείς συγκυρίες, ίσως να δούμε όχι μόνον δυσμενείς αλλά και ευεργετικές επιπτώσεις από την πανδημία.    

 - Πως κρίνετε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Θα μπορούσε να προβεί και σε άλλες ενέργειες;

Εκείνο στο οποίο κυρίως θα πρέπει να προβεί, είναι αφενός σε μια αυτοκριτική για πολλές από τις επιλογές που έκανε καλλιεργώντας τους μύθους μιας ευκαιριακής ανάπτυξης, και αφετέρου στην εκπόνηση ρεαλιστικών και στοχευμένων σχεδίων μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. 

Η μετατροπή ενός τέτοιου σχεδίου εναλλακτικής ανάπτυξης σε νέο εθνικό ζήτημα και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε στην συζήτησή του να εμπλακούν οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, αποτελεί για την όποια κυβέρνηση πολιτικό καθήκον. Ελπίζω μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση να αρχίσει να εκπληρώνει το καθήκον αυτό βάζοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής δημόσιας συζήτησης το ζήτημα της αλλαγής του αναπτυξιακού παραδείγματος της Κύπρου. 

Είναι όρος επιβίωσης στην μετά την πανδημία εποχή! 

Home