Καρούσος: Αδιαπραγμάτευτη η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες

Καρούσος: Αδιαπραγμάτευτη η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες

"Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι ελεύθερες περιοχές".

Η αταλάντευτη απόφαση μας για επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες είναι αδιαπραγμάτευτη, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων Ακανθιωτών, στην Ορόκλινη.

 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι ελεύθερες περιοχές.  Η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριλαμβάνει και την Ακανθού, και τον Καραβά, και το Ριζοκάρπασο, και τον Κορμακίτη, και την Κερύνεια και την Μόρφου και την Αμμόχωστο και όλα τα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους νέους μας, κυρίες και κύριοι, ότι η παρούσα κατάσταση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη», σημείωσε.

Εξέφρασε το σεβασμό της Πολιτείας για το μέγεθος της προσφοράς των ηρώων της Ακανθούς, η οποία όπως είπε είναι συνυφασμένη με τους μακροχρόνιους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.  Σήμερα, πρόσθεσε, αντλούμε διδάγματα για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

«Ως απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής σε αυτή τη θυσία οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας, για την άρση της κατοχής και του εποικισμού.  Μόνο έτσι θα επέλθει η δικαίωση της θυσίας των ηρώων μας», είπε επίσης.

Παράλληλα ο Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος περνά δύσκολες στιγμές και κάθε μέρα, «δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων, με πρόσφατα παραδείγματα την προκλητική απόπειρα του τουρκικού καθεστώτος να εκμεταλλευτεί την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της πατρίδας μας».  

«Ο αγώνας μας απαιτεί ενότητα και προσήλωση στα ιδανικά του έθνους μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και αυτό ενοχλεί την Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει παγκόσμιες αρχές και αξίες με αλαζονεία και αδιαλλαξία. Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να αναχαιτιστούν. Στην επίλυση του Κυπριακού δεν χωράει η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις βασικές ελευθερίες», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε, εργάζεται με αποφασιστικότητα καταβάλλοντας συστηματικές και επίμονες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, διαμορφώνοντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες μέσα από τις οποίες θα μπορέσει να διασφαλιστεί η εθνική και φυσική μας επιβίωση στη γη των πατέρων μας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, πρόσθεσε, δεν προτίθεται να δεχτεί, για χάρη της λύσης του Κυπριακού, οποιεσδήποτε απαράδεκτες και αναχρονιστικές θέσεις της Τουρκίας που αφορούν στη δημιουργία δύο κρατών στο νησί, στην παραμονή των στρατευμάτων κατοχής και στις εγγυήσεις από την Τουρκία με πρόσχημα την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι δέσμια των εγγυήσεων και των στρατευμάτων οποιασδήποτε τρίτης χώρας, είπε, ιδιαίτερα της κατοχικής Τουρκίας η οποία επιδιώκει ουσιαστικά να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home