Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατάταξη νεοσυλλέκτων 2022 ΕΣΣΟ: Αυτά πρέπει να τα ξέρετε

Offsite Team -
27.04.2022 - 17:35

Κατάταξη νεοσυλλέκτων 2022 ΕΣΣΟ: Αυτά πρέπει να τα ξέρετε

Thumbnail
11-15 Ιουλίου η κατάταξη των νεοσυλλέκτων

ΓΡΑΦΕΙ Η  ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Από την πρώτη ημέρα θα βρίσκονται στα κέντρα κατάταξης τους οι στρατεύσιμοι της 2022 ΕΣΣΟ, καθώς το Υπ. Άμυνας έχει διαμορφώσει τις διαδικασίες ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, κάτι στο οποίο συνέτεινε η υποβολή πιστοποιητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ότι τα Κέντρα κατάταξης δεν λειτουργούν πλέον ως κέντρα εκαπίδευσης, όπως ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπ. Άμυνας Χρίστος Πιερή.

Με αφορμή το άνοιγμα της  πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής των επιθυμιών και πιστοποιητικών των στρατεύσιμων της 2022 ΕΣΣΟ, ο κ. Πιερή σημείωσε ότι οι νέοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά τους για να είναι έτοιμοι για την κατάταξη η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί 11-15 Ιουλίου 2022.

Τα θετικά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Οι στρατεύσιμοι της 2022 ΕΣΣΟ θα πρέπει να ετοιμάσουν κάποια πιστοποιητικά σε ηλεκτρονική μορφή, όπως την ταυτότητα τους της οποίας χρειάζονται οι δύο όψεις αλλά και άλλα πιστοποιητικά που μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά για την κατάθεση τους στην πλατφόρμα, αλλά θα πρέπει να τα έχουν μαζί τους την πρώτη ημέρα κατάταξης τους, σημείωσε.

Τέτοια αποδεικτικά, πρόσθεσε, είναι η βεβαίωση για ομάδα αίματος ή η κάρτα αιμοδότη, εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ηπατίτιδας, μηνιγγίτιδας και άδεια οδηγού, αν διαθέτουν. 

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερή με ένα έξυπνο τηλέφωνο μπορούν να φωτογραφίσουν την βεβαίωση και να την μετατρέψουν σε pdf ώστε να την υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, για βοήθεια των στρατεύσιμων υπάρχουν οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας, όπως για το πως να μικραίνουν το μέγεθος των αρχείων που υποβάλλονται

Στην ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος στρατέυσιμος δεν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση του, ανέφερε ότι δεν πιστώνονται με τα 10 μόρια και δεν θα ληφεί υπόψιν η επιθυμία τους αν θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένο όπλο ή δόκιμοι και απλά θα πάνε όπου υπάρχει κενό και ανάγκη στην Εθνική Φρουρά.

Από την πρώτη ημέρα στα κέντρα κατάταξης

Πρόσθεσε ακόμη ότι ήταν στόχος τα τελευταία χρόνια να υπάρχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για την δημιουργία της μετά τον κορωνοϊό. 

Είχε παρατηρηθεί, σημείωσε, ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην καταγραφή των επιθυμιών τους σε όπλα και φρουρές που θέλουν να υπηρετήσουν, καθώς οι πρώτοι που κατατάσσονταν στα ΚΕΝ έπρεπε να περιμένουν να ολοκληρωθεί η κατάταξη όλων που συνήθως διαρκούσε 15 ημέρες.

11 – 15 Ιουλίου η κατάταξη της ΕΣΣΟ 2022

Η κατάταξη φέτος διαρκεί μόνο 4 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 11 μέχρι 15 Ιουλίου, καθώς θα υπάρχουν καταθετημένα όλα τα στοιχεία από πριν, δίνοντας την δυνατότητα στην υπηρεσία να ‘τρέξει’ το σύστημα, που είναι ηλεκτρονικό και αδιάβλητο, την τοποθέτηση τους από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα σημείωσε ότι από την πρώτη ημέρα ο νεοσύλλεκτος θα πηγαίνει στο Κέντρο Κατάταξης και μέχρι το μεσημέρι θα παίρνει φύλλο πορείας με την μονάδα  που θα υπηρετήσει για το υπόλοιπο της θητείας τους. «Είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και είναι πολύ βοηθητικό για τους νεαρούς για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία», σημείωσε.

Ο ταχυδρομικός κωδικός καθορίζει την φρουρά

Αναφορικά με την φρουρά προτίμησης, ο κ. Πιερή σημείωσε πως το σύστημα τους τοποθετεί ανάλογα με τον τόπο καταγωγής και τον ταχυδρομικό κώδικα. Επεξηγηματικά σημείωσε πως ο στρατιώτης ότι  επιβεβαιώνει τον τόπο καταγωγής και ότι επιθυμεί να υπηρετήσει π.χ στην Λεμεσό και δηλώνει 2 φρουρές που θέλει να υπηρετήσει που ανήκουν στην Λεμεσό. 

Υπάρχουν και όπλα ή σώματα που δεν προσφέρονται στην επαρχία που κατάγεται κάποιος, όπως ισχύει για τους εκ Λευκωσίας που δεν υπάρχει η επιλογή του Ναυτικού, καθότι δεν εδρεύει στην πρωτεύουσα κάποια μονάδα του ναυτικού, έτσι αποκλείει στον νεοσύλλεκτο από την εν λόγω φρουρά. 

Βάζοντας αυτές τις δικλείδες - απαγορεύσεις, πρόσθεσε, προστατεύονται οι νεοσύλλεκτοι από προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν με τις μετακινήσεις και μεταφορές τους από τον τόπο διαμονής τους στην φρουρά που υπηρετούν.

«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε, σημείωσε, είναι να υπηρετήσουμε πρωτίστως την φρουρά και δευτερευόντως το ενδιαφέρον του νεοσύλλεκτου», σημείωσε. 

Ένα μικρό πρόβλημα που παρατηρείται είναι με την Λεμεσό και την Πάφο, ανέφερε, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες και ίσως κάποιοι κληθούν εκτός φρουράς, πλην όμως γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθεί το σώμα προτίμησης του νεοσύλλεκτου.

Ιατρική εξέταση και προμήθειες 22/5 – 3/6

Επίσης, υπογράμμισε ότι από τις 22 Μαίου μέχρι τις 3 Ιουνίου, όπως πολύ έγκυρα ενημέρωσε το Υπ. Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς, θα προβούν σε ιατρική εξέταση τα παιδιά και θα τους χορηγηθεί όλος ο απαραίτητος ρουχισμός και υπόδηση, ώστε να γνωρίζουν από πριν τι θα τους προμηθεύσει η Εθνική Φρουρά και μετά να προβούν σε αγορές.

Ο τόπος καταγωγής καθορίζει το κέντρο κατάταξης

Ακόμα ένα πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον κ. Πιερή, είναι ότι ο στρατιώτης παρουσιάζεται κατευθείαν στο κέντρο κατάταξης του ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του το οποίο πλέον δεν λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων παρά μόνο ως κέντρο κατάταξης. «Για παράδειγμα οι εκ Λευκωσίας θα καταταγούν στο τέταρτο Τάγμα Βαρέων Όπλων (4ο ΤΒΟ), στην Αθαλάσσα – πρώην κέντρο εκπαιδεύσεως πυροβολικού, οι εκ Λεμεσού στο ΚΕΝ Λεμεσού, οι εκ Πάφου στο ΚΕΝ Πάφου και οι εκ Λάρνακας και Ελ. Αμμοχώστου στο ΚΕΝ Λάρνακας», σημείωσε.

Home