Καταθέτουν αύριο Οικολόγοι & Θεολόγου το σχέδιο για αυτοδιάλυση

Καταθέτουν αύριο Οικολόγοι & Θεολόγου το σχέδιο για αυτοδιάλυση

"Με αυτό τον τρόπο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η νέα Βουλή".

Κίνημα Οικολόγων και ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, καταθέτουν από κοινού αύριο το σχέδιο απόφασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, παραίτηση της Κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοεμβρίου, με αφορμή την εμπλοκή ενός μέλους και του τέως Προέδρου Σώματος στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε πως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πρόταση τους, η οποία θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως εξήγησε «με αυτό τον τρόπο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, ώστε να μπορέσει να εξετάσει και τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως απορρίπτοντας τους, να οδηγήσει την κυβέρνηση και σε πρόωρες προεδρικές εκλογές».

«Αυτή είναι και η τοποθέτηση μας. Εμείς ζητούμε να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές γι’ αυτό και καταθέτουμε και σχετικό ψήφισμα στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής, με το οποίο ψήφισμα η Βουλή θα ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη γι’ αυτό το διεθνές ρεζίλεμα», είπε ο κ. Περδίκης.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διεξάγεται μία συζήτηση που στοχοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «στοχοποιεί τον κυπριακό λαό, επειδή κάποιοι θέλησαν να θησαυρίσουν, παρανομώντας και αισχροκερδώντας».

Ανέφερε πως «αυτοί οι κάποιοι είχαν πολιτική στήριξη από κόμματα και από την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «ο λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία μέσα από τη διαδικασία των εκλογών να αποδώσει τις πρέπουσες ευθύνες».

Υποστήριξε ότι «είναι ευθύνη και του λαού να πράξει τα δέοντα», για να συμπληρώσει ότι «αν ο λαός θέλει να ανέχεται τέτοιες ηγεσίες τότε είναι άξιος της μοίρας του».

Ερωτηθείς αν υπήρξε προηγούμενο αυτοδιάλυσης της Βουλής, ο κ. Περδίκης είπε πως υπήρξε το 1985, εξηγώντας πως «επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα ήθελαν ουσιαστικά να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε πρόωρες προεδρικές εκλογές -το θέμα τότε ήταν η διαχείριση του Κυπριακού- με την πλειοψηφία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, είχαμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

«Το αποτέλεσμα, όμως, των τότε πρόωρων βουλευτικών εκλογών ήταν ένα θρίαμβος για την τότε κυβέρνηση. Δηλαδή, το κόμμα του Σπύρου Κυπριανού, αντί να υποστεί πανωλεθρία, όπως υπολόγιζαν τα δύο μεγάλα κόμματα, κατήγαγε μια θριαμβευτική νίκη. Που ήταν ένα μήνυμα ότι ο λαός υποστήριζε ουσιαστικά την πορεία, που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος Πρόεδρος», ανέφερε.

Όπως είπε, «εάν ο λαός μέσα από τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών επαναλάβει το ίδιο, δηλαδή δώσει στήριξη στα κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση, νομίζω θα αποτύχει και η προσπάθεια για την παραίτηση της κυβέρνησης».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home