Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Αμφισβητούν έρευνα για «προεδρικές εκλογές»

Offsite Team
- 07.11.2019

Κατεχόμενα: Αμφισβητούν έρευνα για «προεδρικές εκλογές»

Thumbnail
Ποιοι αντιδρούν

Συζήτηση έχει προκαλέσει ακόμα και με αρθρογραφία στον τ/κ Τύπο η δημοσιοποίηση χθες των αποτελεσμάτων έρευνας της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί στα κατεχόμενα ενόψει των «προεδρικών εκλογών», που περιλάμβανε όμως και άλλα θέματα.

 

Υπάρχει ακόμη μια δημοσκόπηση, γράφει στο σημερινό του άρθρο ο Σενέρ Λεβέντ στην Αφρίκα υποστηρίζοντας ότι αυτές οι «προεδρικές» θα είναι μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Ταγίπ Ερντογάν.  «Ο αντίπαλος του Ακιντζί δεν είναι κανείς εδώ, είναι ο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην κερδίσει ο Ακιντζί. Σίγουρα δεν θέλει να περάσει άλλα πέντε χρόνια με τον Ακιντζί.Εδώ και δύο χρόνια οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν διακοπεί για τα καλά».

 

Ο Λεβέντ γράφει ότι δεν έμεινε πολύς χρόνος μέχρι τις «εκλογές» και ήδη άρχισε μια εκστρατεία φθοράς του Ακιντζί και η εταιρεία του Γκεζιτζί που ήρθε από την Τουρκία είναι η πρώτη κίνηση αυτής της εκστρατείας. Ο αρθρογράφος και διευθυντής της Αφρίκα σημειώνει ότι είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει τον Μουσταφά Ακιντζί δεύτερο, να χάνει και διερωτάται εάν αυτό είναι πιστευτό.

 

Αναφέρει επίσης ότι πριν λίγο καιρό η ίδια εταιρεία είχε κάνει ακόμα μια έρευνα αλλά την είχε κρατήσει τότε κρυφή και σε εκείνη ο Ακιντζί ήταν πρώτος με μεγάλη διαφορά και καλεί τον Μουράτ Γκεζιτζί να δημοσιοποιήσει κι εκείνη την δημοσκόπηση, αν μπορεί να το κάνει. Ο Σενέρ Λεβέντ γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι στρυμωγμένος και μέχρι τις «εκλογές» τίποτε δεν είναι βέβαιο ως προς τι θα γίνει με την ΕΕ, την Αμερική, όπου αντιμετωπίζει η ίδια η οικογένειά του περιορισμούς.

 

Η έρευνα του Γκεζιτζί είχε ως στόχο την δημιουργία εντυπώσεων, αναφέρει και στο δικό του άρθρο ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ (γιος του Οζγκέρ Οζγκιούρ, μέλος και πρώην «βουλευτής» και «υπουργός» του ΡΤΚ). Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας δεν είναι επιστημονικό αλλά εμπορικό, γράφει ο Οζγκιούρ στην Χαλκίν Σεσί.  

Σημειώνει δε ότι στην έρευνα που έκανε η εταιρεία Γκεζιτζί δεν υπήρχαν οι επιλογές «δεν θα ψηφίσω κανένα κόμμα», «αναποφάσιστος», «θα χρησιμοποιήσω οριζόντια ψήφο», «δεν έχω ιδέα» ή «δεν έχω απάντηση». Και έτσι, αναφέρει, έβγαλε το ΚΕΕ πρώτο κόμμα με 42,6% λέγοντας επιπόλαια ότι αυτό το ποσοστό του «λαού» θέλει να ψηφίσει το συγκεκριμένο κόμμα.  

Αμφισβητώντας την μέθοδο και τον τρόπο υπολογισμού των ποσοστών των κομμάτων, ο Μπιρικίμ Οζγκιούρ αναφέρει ότι παρόμοια και ακόμα πιο παραπλανητική είναι η κατάσταση και όσον αφορά τις ερωτήσεις και τις επιλογές  για τους πιθανούς υποψηφίους για τις «προεδρικές εκλογές». Σημειώνει δε ότι ενώ δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει οι υποψηφιότητες, στους ερωτηθέντες δεν ρωτήθηκε ποιους θεωρούν ως πιθανούς υποψήφιους, αλλά τα ονόματα με συγκεκριμένη σειρά.  

Ο Οζγκιούρ αναφέρει ότι οι έρευνες που γίνονται με σκοπό να δημιουργήσουν εντυπώσεις κάνουν κακό στην δημοκρατία, προσθέτοντας ότι θα ήταν πιο σωστό να ανακοινώνονταν και ποιος χρηματοδότησε αυτή την έρευνα της εταιρείας Γκεζιτζί.  

Ο Τζενκ Ντιλέρ στην Χαβαντίς υπενθυμίζει τις επικρίσεις του ίδιου του Ερσίν Τατάρ παλαιότερα για τον τρόπο που διεξήγαγε τις δημοσκοπήσεις η εταιρεία Γκεζιτζί και παραθέτει το σχόλιο του Τατάρ για δημοσκόπηση με στόχο την χειραγώγηση των ψηφοφόρων του ΚΕΕ υπέρ του Ουνάλ Ουσέλ στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές του ΚΕΕ. Και διερωτάται εάν αυτή η δημοσκόπηση έγινε για να επανορθώσει τα πράγματα ο Γκεζιτζί με τον Ερσίν Τατάρ.  

Σημειώνει δε ότι εάν κάποιος δει τα αποτελέσματα των ποσοστών των υποψηφίων που υποστηρίζουν μια ομοσπονδιακή λύση (Ακιντζί και Ερχιουρμάν) ή και το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που στηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση και το ποσοστό αυτών που στην ίδια έρευνα δήλωσαν υπέρ μιας ομοσπονδίας (16,3% μόνο), τότε – γράφει ο Ντιλέρ – το αποτέλεσμα για το ποσοστό των υποστηρικτών της ομοσπονδίας, δεν είναι πιστευτό.  

Υπενθυμίζει δε ότι η εταιρεία Γκεζιτζί είχε διαπράξει αδίκημα, δημοσιεύοντας παρά τις απαγορεύσεις που επέβαλλε η «νομοθεσία», τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τις «βουλευτικές εκλογές» στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη του 2017. Η υπόθεση εκείνη ακόμα εκκρεμεί, σημειώνει ο τ/κ αρθρογράφος.

ΚΥΠΕ

Home