Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατεχόμενα: Μιλούμε με Ε/κ για φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νεκρή Ζώνη

Offsite Team -
04.02.2023

Κατεχόμενα: Μιλούμε με Ε/κ για φωτοβολταϊκό πάρκο στη Νεκρή Ζώνη

Προκαταρκτική μελέτη για φωτοβολταϊκό πάρκο στη νεκρή ζώνη συμφώνησαν οι δυο πλευρές, σύμφωνα με την τ/κ πλευρά

Την πληροφορία ότι ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά συμφώνησαν για διενέργεια μιας προκαταρκτικής μελέτης για τη μελλοντική δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη, έδωσε στην δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής η «προεδρία» στα κατεχόμενα. 

«Σήμερα, πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία σταδιακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έχουμε διεξάγει με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνοκυπριακή πλευρά, συμφωνήθηκε η έναρξη εκπόνησης προμελέτης για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 30/50 MW στη νεκρή ζώνη, το οποίο θα εξυπηρετεί και θα διαχειρίζονται και οι δύο πλευρές», αναφέρει η ανακοίνωση της «προεδρίας».

«Στόχος του έργου είναι τόσο η μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, όσο και η αποθήκευση της ενέργειας αυτής μέσω μπαταριών και η χρήση της όταν χρειαστεί. Σήμερα, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συνάντηση με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων μας. Τρεις εμπειρογνώμονες από κάθε πλευρά θα υποστηρίξουν αυτή τη μελέτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από διεθνή εταιρεία με χρηματοδότηση από την ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γίνεται, επίσης, αναφορά σε επιθυμία της τ/κ πλευράς για ηλεκτρική διασύνδεση με την ΕΕ δια μέσου της Τουρκίας και σε προηγούμενη σχετική πρόταση της τ/κ ηγεσίας. 

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία που θα ωφελήσει τόσο τον τουρκοκυπριακό όσο και τον ελληνοκυπριακό λαό, το νησί της Κύπρου και την περιοχή μας. Το βήμα που έγινε σήμερα όσον αφορά την αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας είναι ελπιδοφόρο για το μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΚΥΠΕ

Home