Κατεχόμενα: Υποστηρίζει την απέλαση Κισμίρ το «υπεξ»

Κατεχόμενα: Υποστηρίζει την απέλαση Κισμίρ το «υπεξ»

Η Αβρούπα δημοσιεύει την «μαύρη λίστα»

Δεν υπάρχει δικαίωμα εισόδου χωρίς έρευνα ή ερωτήσεις και ούτε υπάρχει παραβίαση αυτού, αναφέρει ανακοίνωση του «υπεξ» που εκδόθηκε χθες το βράδυ, μετά τις επικρίσεις για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και απέλαση του προέδρου της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο, Basın Sen, Αλί Κισμίρ.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο τ/κ Τύπος, όπως η Γενί Ντουζέν, γράφει ότι ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουργούλογλου στήριξε την Τουρκία στην απαγόρευση εισόδου του Κισμίρ. Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι σε αυτό το θέμα μπορεί κάποιος ατομικά να προσφύγει στην «πρεσβεία» της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για προσπάθειες χειραγώγησης αυτού του θέματος, είτε από τεχνική άγνοια είτε με σκοπιμότητες.

 

Δεν είναι γνωστό, πρόσθεσε, εάν τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα (ΣΣ: απαγόρευσης εισόδου)  μπήκαν με βάση τους νόμους ή τα έθιμα της Τουρκίας, για τον ίδιο λόγο. Θεωρεί δε ότι δεν τίθεται θέμα και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το να εκτοξεύονται κατηγορίες με την διαστρέβλωση του θέματος αυτού ή με λάθος σχόλια, δημιουργώντας την εντύπωση πως δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών.  

Η είσοδος στην Τουρκία, είναι ένα γεγονός που υπόκειται σε ορισμένες διαδικασίες ασφάλειας, μετανάστευσης και άλλων προξενικών υπηρεσιών, πρόσθεσε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στο μεταξύ, η Αβρούπα δημοσιεύει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της 42 πρόσωπα που – όπως γράφει – περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των Τ/κ που τους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία. Στην πρώτη σειρά είναι ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ, ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ακολουθούν όλοι οι αρθρογράφοι στην Αβρούπα, ο Αλί Μπιζντέ, ο Αχμέτ και ο Αλί Κισμίρ – που ήδη τους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία – ενώ περιλαμβάνονται και πολιτικοί όπως ο Μουσταφά Ακιντζί και ο τότε εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο τότε «υφυπουργός» Τζενκ Γκιουρτσιάγ, ο Μουράτ Κανατλί του κόμματος Νέα Κύπρος, ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν της Αριστερής κίνησης.  

Υπάρχουν κι άλλοι δημοσιογράφοι – αρθρογράφοι όπως ο Σερχάτ Ιντσιρλί και ο Σαμί Όζουσλου, συνδικαλιστές όπως η Σελμά Εϊλέμ, πρώην πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, ο Κουμπιλάι Οζκιράτς, νυν πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού». Επίσης, ο αντιρρησίας συνείδησης, Χαλίλ Καραπατσιάογλου, η δικηγόρος – ακτιβίστρια Μινέ Ατλί .  

Άνθρωποι των τεχνών όπως ο Γιασάρ Ερσόι, ο Ουμίτ Ιντατζί, ο εικαστικός και ακαδημαϊκός, Σενίχ Τσαβούσογλου και η Νιλγκιούν Ετζβέτ Ορχόν, κόρη «ήρωα» με δράση υπέρ της ειρήνης και επαναπροσέγγισης, επίσης περιλαμβάνονται στην λίστα.  

Στο σχόλιό της η Αβρούπα γράφει ότι την λίστα αυτή την ετοίμασε η τουρκική «πρεσβεία» στην Λευκωσία. «Την λένε ‘μαύρη λίστα’ αυτοί, εμείς την λέμε ‘άσπρη λίστα’», αναφέρει η εφημερίδα κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν  ΑΚΡ (ak=άσπρο).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home