Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το καυτό παρασκήνιο των 48 ωρων για την Αμμόχωστο

Του Στέλιου Στυλιανού
- 07.10.2020

Το καυτό παρασκήνιο των 48 ωρων για την Αμμόχωστο

Thumbnail
Τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την Προεκλογική φιέστα Τατάρ-Ερντογάν

Δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Λευκωσία η ανακοίνωση από πλευράς Τατάρ και Ερντογάν από την Άγκυρα για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων αύριο Πέμπτη 08/10.

 Μάλιστα η ανακοίνωση για τα Βαρώσια έγινε έπειτα από την τελετή επανασύνδεσης του αγωγού νερού Τουρκίας - κατεχομένων που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Ερσίν Τατάρ κατά την οποία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μεταφορά και πάλι νερού στα κατεχόμενα. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Offsite οι πληροφορίες για την προκλητική αυτή ενέργεια της Άγκυρας έφτασαν στο Προεδρικό τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, με το Κυβερνητικό επιτελείο να ξεκινά ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων για να σταματήσεις τις κινήσεις Ερντογάν - Τατάρ.

Συγκεκριμένα πριν από τις ανακοινώσεις υπήρξαν επαφές της Κυβέρνησης σε πολλαπλά μέτωπα, με τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ  η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας.     

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ενώ διαβήματα τα οποία ωστόσο έπεσαν στο κενό έγιναν και από πλευράς Ελλάδας, Βρετανίας και ΗΠΑ.  Παράλληλα η Κυπριακή Κυβέρνηση ήταν έτοιμη και για την προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας, πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη να είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε βάσει του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ να ασχοληθεί με την πρόθεση των κατοχικών αρχών να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η εξέταση του θέματος θα γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων. Η μόνιμη αντιπροσωπεία συνεχίζει τις επαφές με τα μόνιμα και άλλα μέλη του Σ.Α. για να διασφαλιστεί ισχυρή αντίδραση.

Στην βάση του άρθρου 35 υπάρχουν τα 4 πιο κάτω ενδεχόμενα:

  • Να ζητηθεί η υιοθέτηση νέου ψηφίσματος(εξαιρετικά απομακρυσμένο σενάριο εξαιτίας των ψηφισμάτων 550 & 789 για Αμμόχωστο
  • Να ζητηθεί προεδρική δήλωση(Χρειάζεται ομόφωνη τοποθέτηση των μονίμων μελών του ΣΑ)
  • Να ζητηθεί κοινή δήλωση(Χρειάζεται ομοφωνία εντός του ΣΑ του ΟΗΕ)
  • Να ζητηθεί τοποθέτηση-ανακοίνωση στον Τύπο

Ο Λόγος της παρέμβασης Ερντογάν

Σημειώνεται ότι πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ένεργειες αυτές της Άγκυρας αποτελούν προεκλογική φιέστα και πυροτεχνήματα υπέρ της υποψηφιότητας Τατάρ καθώς φαίνεται ότι η υποψηφιότητα του δεν πηγαίνει και τόσο καλά. Μάλιστα η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο παρέμβασης της Τουρκίας στις παράνομες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, με στόχο ο εκλεκτός της Άγκυρας όπως πλέον διαφάνηκε ξεκάθαρα, Τατάρ να μειώσει την ψαλίδα. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος με αυτή του την κίνηση επιδίωξε δύο στοιχεία. Καταρχάς  να δώσει το «σήμα» στα κατεχόμενα ότι ο «εκλεκτός του υποψήφιος Πρόεδρος» των κατεχομένων είναι ο Ερσίν Τατάρ, και κατά δεύτερο να προκαλέσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει και των εξελίξεων που προανήγγειλε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, για επανέναρξη δηλαδή των Συνομιλιών με την σύγκλιση μιας Πενταμερούς Διάσκεψης. 

Ουσιαστικά όπως εκτιμάτε πρόκειται για μια πολιτική τρίπλα, την οποία επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος με αυτή την κίνηση επιδιώκει όξυνση του κλίματος, σκληρή αντίδραση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ελπίζοντας ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα ανακοινώσει πως δεν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου ή ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί έναρξη συνομιλιών. 

Κοινή γραμμή Εθνικού

Στην σκιά των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας συνέλθε το απόγευμα της Τρίτης το Εθνικό Συμβούλιο με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο να προχωρά στην ανάγνωση κοινού ανακοινωθέντος μετά το τέλος της συνεδρίασης. 

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και  καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. 

Τέλος στην δεύτερη παράγραφο του ανακοινωθέντος στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας  αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Home