Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΚΕ: Σεβαστή η απόφαση ΕΔΑΔ για την υπόθεση Ππασιά

Offsite Team -
31.08.2021 - 18:13

ΚΕ: Σεβαστή η απόφαση ΕΔΑΔ για την υπόθεση Ππασιά

Η ΚΔ καλείται να πληρώσει σχεδόν 60.000 ευρώ στους συγγενείς ως ηθική βλάβη

Ως ευνομούμενο κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με την υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση ο κ. Πελεκάνος είπε επίσης πως η Δημοκρατία έχει ενημερωθεί για αυτήν και πως η Νομική Υπηρεσία θα την αξιολογήσει.

«Έχουμε ενημερωθεί για την απόφαση του ΕΔΑΔ. Η Κυπριακή Δημοκρατία ως ευνομούμενο κράτος θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου. Η Νομική Υπηρεσία, ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους, θα αξιολογήσει την απόφαση και όσα προκύπτουν από αυτήν», σημείωσε.

Το ΕΔΑΔ ανακοίνωσε την Τρίτη την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Χριστοφή Βασιλείου Ππασιά, καλώντας το κυπριακό κράτος να πληρώσει σχεδόν 60.000 ευρώ στους συγγενείς ως ηθική βλάβη.

Ο Ππασιάς θεωρείτο για δεκαετίες αγνοούμενος, ενώ είχε σκοτωθεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και η σορός του  ενταφιάστηκε από όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας. Οι συγγενείς του είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τη διαδικαστική της υποχρέωση να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για την τύχη του.

Αιτητές στην υπόθεση "Βασιλείου και άλλοι εναντίον Κύπρου" είναι οι Γεωργία Βασιλείου, Βασίλης Βασιλείου, Μαρία Βασιλείου και Αντωνία Κυριάκου, σύζυγος και τέκνα του Ελληνοκύπριου έφεδρου που είχε εξαφανιστεί εν ώρα καθήκοντος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

Όπως αναφέρει το ΕΔΑΔ, 26 χρόνια αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο Ππασιάς είχε εκτελεστεί από τουρκικά στρατεύματα και θάφτηκε ως «άγνωστος» σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κύπρου. Οι κυπριακές Αρχές εντόπισαν και επέστρεψαν τα λείψανα στην οικογένειά του το 2000.

Όπως προσθέτει το ΕΔΑΔ, στηριζόμενοι στο Αρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή/διερεύνηση) και στο Άρθρο 8 (δικαίωμα για σεβασμό της  ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), οι αιτητές αναφέρουν ότι το κράτος απέτυχε να διερευνήσει αποτελεσματικά και να τους παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι είχε συμβεί με τον αγνοούμενο συγγενή τους και αυτή η παρατεταμένη αβεβαιότητα τους είχε προκαλέσει ψυχική οδύνη.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 της Συνθήκης, αλλά παραβιάστηκε το Άρθρο 8 της Συνθήκης. Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 13 σε συνάρτηση με το Άρθρο 8.

Αποφάσισε όπως  το εναγόμενο κράτος  καταβάλει, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία η απόφαση καταστεί οριστική σύμφωνα με το άρθρο 44 § 2 της Σύμβασης, τα ακόλουθα ποσά: προς την Γεωργία Βασιλείου 18.000 ευρώ πλέον φόρους που μπορεί να χρεωθούν, για ηθική βλάβη, στον Βασίλη Βασιλείου, την Μαρία Βασιλείου και την Αντωνία Βασιλείου από 9.000 ευρώ έκαστος πλέον φόρους που μπορεί να χρεωθούν, για ηθική βλάβη καθώς και 14.356,82 ευρώ προς όλους από κοινού συν ΦΠΑ που μπορεί να χρεωθούν, όσον αφορά το κόστος και τα έξοδα.

Τέλος, απέρριψε τις υπόλοιπες απαιτήσεις των αιτητών για δίκαιη ικανοποίηση.

ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home