Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κ.Ε: Σημαντικές βελτιώσεις στην έκθεση για ανθρώπινα δικαιώματα

Offsite Team -
21.04.2022 - 13:15

Κ.Ε: Σημαντικές βελτιώσεις στην έκθεση για ανθρώπινα δικαιώματα

Πώς σχολιάζει το Προεδρικό την έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο

Καταγράφονται σημαντικές βελτιώσεις σε ορισμένα θέματα στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο το 2021, σε σχέση με παλιότερες εκθέσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Παράλληλα, ανέφερει πως «τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση, αποτελούν μια χρήσιμη πηγή προβληματισμού και βελτίωσης» και πως «ως κράτος δημοκρατικό, η Κύπρος πάντα είναι ανοικτή σε μελέτη συστάσεων για βελτίωση της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πελεκάνος αφού σημείωσε πως «από κάποιους τίτλους που διαβάζουμε δίδεται η εικόνα ότι η εν λόγω έκθεση θεωρείται αρνητική για την Κύπρο», είπε ότι σε σχέση με παλιότερες εκθέσεις, καταγράφονται σημαντικές βελτιώσεις  σε ορισμένα θέματα.

«Για παράδειγμα, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες αρκετών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως είναι το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και οι Φυλακές», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «είναι γεγονός ότι καταγράφονται παρατηρήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών», για να επισημάνει πως «η ίδια η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αυξημένες και συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές».

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έχει συγκαλέσει αριθμό συσκέψεων το τελευταίο διάστημα, κατά τις οποίες λήφθηκαν αποφάσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκαλούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές».

Σε ό,τι αφορά τα όσα καταγράφονται για τη διαφθορά, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως «επαναλαμβάνονται τα γνωστά γεγονότα που αποκαλύφθηκαν από το Al Jazeera, με την επισήμανση ότι λήφθηκαν μέτρα, έγιναν έρευνες και καταχωρήθηκαν ποινικές υποθέσεις  εναντίον νομικών και φυσικών προσώπων. Συνεπώς είναι σωστό κανείς να διαβάσει την έκθεση στο σύνολό της και όχι μόνο τους τίτλους ή αποσπασματικά», σημείωσε.

Επεσήμανε, ακόμη, πως «αναγνωρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να εντοπίσει, διερευνήσει, διώξει και τιμωρήσει αξιωματούχους που με τις πράξεις τους προέβησαν στα αδικήματα της διαφθοράς και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπενθύμισε ότι και στην πρόσφατη ετήσια έκθεση της EPPO (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) για το 2021, διαπιστώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά μόνο 3 υποθέσεις που αφορούν αξιόποινες πράξεις απάτης/διαφθοράς, οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι μόνο δυο χώρες της ΕΕ έχουν μικρότερο αριθμό υπό διερεύνηση υποθέσεων από ό,τι η Κύπρος. 

«Τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση, αποτελούν μια χρήσιμη πηγή προβληματισμού και βελτίωσης. Ως κράτος δημοκρατικό, η Κύπρος πάντα είναι ανοικτή σε μελέτη συστάσεων για βελτίωση της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Πελεκάνος επεσήμανε πως η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «είναι μια έκθεση 71 σελίδων, η οποία δεν θα πρέπει να διαβάζεται αποσπασματικά».

Σημείωσε ακόμη ότι οι εκθέσεις των ΗΠΑ αφορούν όλα τα κράτη παγκοσμίως και εκδίδονται ετησίως.

«Για τη σύνταξη αυτών των εκθέσεων, οι κατά τόπους πρεσβείες των ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ΜΜΕ, από ανεξάρτητους θεσμούς, αρμόδιες Υπηρεσίες, καθώς και από εκθέσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.ο.κ», συνέχισε.

Επισημαίνεται για απόκτηση καλύτερης εικόνας, πρόσθεσε, ότι δεν πρόκειται για τη μόνη έκθεση που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, αντίθετα, κυκλοφορούν επίσης για όλα τα κράτη εξειδικευμένες εκθέσεις για την Εμπορία Προσώπων και εκθέσεις για την Προστασία της Θρησκείας και Πίστης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Offsite Team -
30.06.2022 - 02:25

ΠτΔ σε Ερντογάν: Πάντοτε έτοιμος να προσέλθω σε συνομιλίες

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε απόψε στις εργασίες του ευρωατλαντικού δείπνου εργασίας που φιλοξένησε στη Μαδρίτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τόσο στο περιθώριο του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια αυτού. Μεταξύ άλλων, αντάλλαξε απόψεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Μπόρις Τζόνσον, τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, τον Αυστριακό Καγκελάριο κ. Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα είπε στο... πόδι με Ερντογάν ο Αναστασιάδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε, επίσης, με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, κυρίως σε σχέση με το Κυπριακό.

1

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας την ετοιμότητά του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως ο ίδιος είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες, με στόχο τη διευθέτηση ενός χρονίζοντος προβλήματος, η επίλυση του οποίου θα είναι επωφελής για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, καθώς και για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας. 

1

1

Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ενώπιον των 36 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με προεξάρχουσες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει επιφέρει μείζονες αλλαγές, όχι μόνο επί πτυχών της παραδοσιακής ασφάλειας, αλλά και σε τομείς, όπως είναι η ασφάλεια τροφίμων, η ενεργειακή ασφάλεια , η μετανάστευση και οι υβριδικές απειλές.

Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στον σεβασμό, αφενός, της αυτονομίας των δύο οργανισμών ως προς τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων τους και, αφετέρου, του διεθνούς δικαίου.

Τούτων δοθέντων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε στην παρέμβαση του, 4 σημεία που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα, δηλαδή (α) την ενδυνάμωση των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, πάντοτε σε συνοχή και συνεργασία με συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ ή άλλες χώρες με τις οποίες η ΕΕ μοιράζεται κοινά συμφέροντα και αξίες, (β) την επίδειξη μηδενικής ανοχής, είτε προς παραβιάσεις του Διεθνούς Δίκαιου είτε προς αναθεωρητικές πολιτικές, (γ) την επίλυση υφισταμένων προβλημάτων, τα οποία απειλούν τη συνοχή των δύο Οργανισμών στη βάση του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης και (δ) την εφαρμογή από όλες τις χώρες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, προκειμένου αυτές να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε ως μια «ανοικτή πληγή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, όσο αυτό διαιωνίζεται τόσο θα συνεχίζει να αποτελεί απειλή προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη.

Επανέλαβε πως επιδίωξη του παραμένει ο τερματισμός της διαίρεσης στην Κύπρο και η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης διευθέτησης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όσων προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την προσήλωση του στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου είχαν διακοπεί με στόχο μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Ένας στόχος που θα καταστεί εφικτός με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εμπλεκομένων θα αποφασίσει ότι είναι επιτέλους καιρός για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα κανονικό κράτος, πράγμα που θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών  της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Home