Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κλείδωσε η συμφωνία για το «Αφροδίτη» - Τα επόμενα βήματα

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
05.06.2019 - 06:11

Κλείδωσε η συμφωνία για το «Αφροδίτη» - Τα επόμενα βήματα

Thumbnail
Αρχίζει η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» - Μήνυμα προς Τουρκία οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου.

Σε νέα φάση εισέρχεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μετά και τη συμφωνία για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»  στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, την Τρίτη (4/6) ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με τους όρους συμφωνίας, ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί η συμφωνία προς έγκριση και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Να υπενθυμίσουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η κοινοπραξία των εταιρειών Noble, Delek και Shell, εισήλθαν σε διαπραγματεύσεις μετά τις απαιτήσεις που προέβαλλαν οι εταιρείες σχετικά με την συνομολόγηση νέου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού εσόδων για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Offsite, Υπουργείο Ενέργειας και εταιρείες έχουν καταλήξει στην «χρυσή φόρμουλα» που δίνει το έναυσμα για αξιοποίηση του κοιτάσματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία παραμένει στα ίδια περίπου ποσοστά που είχαν συμφωνηθεί εξ’ αρχής, με το 60% των κερδών να το εισπράττει η Κυπριακή Δημοκρατία και το 40% οι εταιρείες. Ωστόσο, η νέα συμφωνία προνοεί πως, το κέρδος θα αυξάνεται και για τα δύο μέρη ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. 

Πλέον, μπαίνει σε τροχιά σχεδιασμού και έπειτα σε δημιουργία, ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό Ίντκου της Αιγύπτου, όπου θα γίνεται η υγροποίηση του φυσικού αερίου, και εν συνεχεία η μεταφορά του στις διεθνής αγορές. Η αξιοποίηση του κοιτάσματος αναμένεται να ξεκινήσει το 2024-2025.

Απάντηση στις Τούρκικες προκλήσεις

Αναμφίβολα, η συμφωνία για αξιοποίηση των φυσικών πόρων του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δημιουργεί νέα δεδομένα για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, ενώ στέλνει και ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε παύση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στους επόμενους 24 μήνες θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 γεωτρήσεις, 6 ερευνητικές και 2 επιβεβαιωτικές, σε στόχους που έχουν ήδη εντοπιστεί.

Παράλληλα, αναμένεται σύντομα και η ανακοίνωση που αφορά την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 στην κοινοπραξία Eni και Total, και ίσως και η περαιτέρω συνεργασία τους και στα υπόλοιπα οικόπεδα που δεν συνεργάζονται. Υπενθυμίζεται ότι, Eni και Total συνεργάζονται και στο τεμάχιο «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6, όπου φαίνεται να υπάρχει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου η οποία επεκτείνεται μέχρι το οικόπεδο 7.

Home