Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κοινό μήνυμα Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό

Offsite Team
- 08.10.2019

Κοινό μήνυμα Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό

Thumbnail
Στόχος η αντιμετώπιση αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών

Έγγραφο με κοινές θέσεις και εισηγήσεις σχετικά με τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσίασαν σήμερα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από κοινού με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην "αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην οδό της ανατολικής Μεσογείου".

Κύπρος, Ελλάδα και Βουλγαρία ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις επιστροφές εφόσον έχει αποδειχθεί ότι, ως κράτη μέλη μόνα τους, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά ενόσω το ζήτημα αντιμετωπίζεται μονομερώς, ένα αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και παροχή επαρκούς στήριξης και διάθεσης πόρων στις πληγείσες χώρες που επηρεάζονται, όπως εξήγησε ο Υπουργός.

 

Αναλυτικά ο Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε "με αυτό το κοινό έγγραφο, δηλώνουμε το αυτονόητο - ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το οποίο ως ζήτημα περιέχει στοιχεία νέας αναδυόμενης κρίσης, χωρίς να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο".  

Σημείωσε μάλιστα ότι "είναι η Ανατολική Μεσόγειος που λόγω γεωπολιτικών παραγόντων στη Μέση Ανατολή, δέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των αφίξεων μεταναστών, με μια ιδιαίτερα ανησυχητική αυξητική τάση" και ξεκαθάρισε ότι "οι χώρες μας έχουν υποστεί το κύριο βάρος από αυτή την κατάσταση, για την οποία στέλνουμε προειδοποιητικά μηνύματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας εδώ και καιρό".  

"Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια", είπε ο Υπουργός και τόνισε ότι "η ΕΕ πρέπει να καταλήξει και να συμφωνήσει σε σειρά συγκεκριμένων μέτρων που προτείνουμε στο κοινό έγγραφο, για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που κάθε μέρα δυσχεραίνει και περισσότερο".  

Ο Υπουργός έκανε δε, όπως σημείωσε, εκτενή αναφορά στην επιστολή που απέστειλε τον περασμένο Αύγουστο σε όλους τους εταίρους και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 5,000 ατόμων από την Κύπρο σε άλλα κράτη  μέλη της ΕΕ.  

"Αναμένουμε ότι, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θέσει το μεταναστευτικό ως βασική προτεραιότητά της, θα αντιμετωπίσει τον πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή πρώτιστα στην Ανατολική Μεσόγειο", κατέληξε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με το κοινό έγγραφο, Κύπρος, Ελλάδα και Βουλγαρία επισημαίνουν τις πρόσφατες εκθέσεις για την κατάσταση της ευαισθητοποίησης και της ανάλυσης κατάστασης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΥΕΔ), από τις 19 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, οι οποίες καταγράφουν 1.133 αφίξεις μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου / Ατλαντικού, 1.369 μέσω της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής και 4.879 από την ανατολική μεσογειακή διαδρομή. Τονίζεται παρομοίως ότι μεταξύ 2 και 9 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν 736 αφίξεις μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου / Ατλαντικού, 480 στην κεντρική μεσογειακή διαδρομή και 2,707 μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου. Οι τρεις Υπουργοί τονίζουν μάλιστα ότι γεωπολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως στη Συρία, συνεπάγονται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα παρατηρήσουμε τη συνέχιση αυτής της ανησυχητικής τάσης βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

 

ΚΥΠΕ

 

Home