Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κόκκινος: Στόχος μας είναι όλο το Δημόσιο να είναι σε μια οθόνη

Offsite Team
- 06.12.2021

Κόκκινος: Στόχος μας είναι όλο το Δημόσιο να είναι σε μια οθόνη

Το Δημόσιο σε μια οθόνη μέσα από Πύλη που προωθεί το Υφυπουργείο Έρευνας

Όλο το Δημόσιο σε μια οθόνη θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από το 2022 μέσω Πύλης, τη δημιουργία της οποίας προωθεί το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στόχος μας είναι όλο το Δημόσιο να είναι σε μια οθόνη, να υπάρχει εύκολη και γρήγορη αναζήτηση και πλοήγηση και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε, δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα τον απολογισμό του έργου του έργου Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για τα έτη 2020-21.

Σημειώνοντας πως οι δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα τεθούν κάτω από μια ομπρέλα, ο κ. Κόκκινος είπε πως "φτιάχνουμε μία καινούργια Πύλη (gov.cy,) σε συνεργασία με το Government Digital Services του Ηνωμένου Βασιλείου. Έγινε διακρατική συμφωνία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και όπως το gov.uk υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλες τις υπηρεσίες του κράτους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα έχουμε το gov.cy", σημείωσε.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

"Το Όλο το Δημόσιο σε μια οθόνη` είναι ένα σλόγκαν το ποίο μέσα στο 2022 θα το δούμε να γίνεται πράξη", είπε ο κ. Κόκκινος, επισημαίνοντας πως έχει δημιουργηθεί μια ομάδα με την ονομασία `Digital Services Factory` που θα παράγει γρήγορα υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Έχει γίνει μια καταγραφή αρχική 164 τέτοιων υπηρεσιών και έχουμε επιπρόσθετα βάλει άλλες 50 υπηρεσίες", πρόσθεσε.  

Είπε πως η ομάδα αυτή εκπαιδεύεται αυτή τη στιγμή από τους Βρετανούς και οι υπηρεσίες θα μοιραστούν μέσα από το διαγωνισμό στην αγορά.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε, παράλληλα, πως η Κύπρος μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει τον ρόλο της ως τεχνολογική πρωτεύουσα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως όραμα του Υφυπουργείου είναι η έρευνα, η καινοτομία και οι Τεχνολογίες Πληροφορικές και Επικοινωνιών να αποτελέσουν καταλύτη για ένα νέο, βιώσιμο και ανθεκτικό αναπτυξιακό μοντέλο, μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, μια σύγχρονη και αποδοτική δημόσια διοίκηση και μια ευημερούσα και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία της γνώσης.

Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σημείωσε πως στόχος είναι η ψηφιοποίηση όλων των σημαντικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημοσίου, να υπάρχουν νέα πληροφορικά συστήματα σε ζωτικές υπηρεσίες,  η προώθηση της  ηλεκτρονικής ταυτότητας και της ηλεκτρονικής υπογραφής μέσα στο 2022 και να μπορούμε σε ένα wallet στο κινητό τηλέφωνο να έχουμε τα προσωπικά μας έγγραφα, όπως την ταυτότητά μας, το διαβατήριό μας, το πιστοποιητικό γεννήσεώς μας, ως έγκυρα έγγραφα που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.  

Αναφερόμενος σε νέες υπηρεσίες που θα προσφέρονται διαδικτυακά εντός του 2022, ο κ. Κόκκινος είπε πως αυτές αφορούν το Υπουργείο Εργασίας (Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αιτήσεις για βοηθήματα, επιδόματα και συντάξεις), το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Τμήμα Φορολογίας και το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε επίσης, κατά την παρουσίαση, την πολυδιάστατη συμβολή του Υφυπουργείου στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο όσον αφορά εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης στη δημόσια υγεία, όσο και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.  

Σημειώνοντας το γεγονός ότι το Υφυπουργείο άρχισε να λειτουργεί λίγο πριν την πανδημία, ο κ. Κόκκινος είπε πως «έπρεπε να εφαρμόσουμε τεχνικές και προσεγγίσεις σχολής ανορθόδοξου πολέμου» και έπρεπε να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις.  

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως εκδόθηκαν λίγο πάνω από 2,4 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά για την εγχώρια και διασυνοριακή διακίνηση, πάνω από 2,3 εκατομμύρια Cyprus Flight Passes και δημιουργήθηκε η Πύλη Εμβολιασμού, που παρά το προβλήματα χρησιμοποιήθηκε για τη διευθέτηση 700 χιλιάδων ραντεβού για εμβολιασμό.  

Επίσης δώσαμε το CovScan, το CovPass και υποστηρίχθηκε η διαδικασία ιχνηλάτησης μέσω πλατφόρμας, ανέφερε, ενώ φτιάχτηκε σε 3 βδομάδες Πλατφόρμα για τα επιδόματα που σχετίζονται με την πανδημία, μέσω της οποίας έχουν πληρωθεί πάνω από 500 χιλιάδες αιτήσεις για επιδόματα με ποσό που ανέρχεται γύρω στα 950 εκατομμύρια ευρώ.  

Για το θέμα των πληρωμών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Κόκκινος είπε πως από τις 20 Ιανουαρίου που λειτούργησε το σχετικό σύστημα ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έγιναν 709.143 πληρωμές διαδικτυακά και εισπράχθηκαν περίπου 1,3 δις ευρώ.  

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στις ψηφιακές υπηρεσίες που δίδονται για θέματα Κτηματολογίου και Πολεοδομίας καθώς και στην υλοποίηση της νέας στρατηγικής κυβερνοασφάλειας, του νέου Ευρυζωνικού Πλάνου 2021-2025, και στην αδειοδότηση δικτύων 5G.  

Υπογράμμισε πως ο ψηφιακός ανασχηματισμός  δεν έχει αρχή και τέλος, έχει αρχή αλλά είναι ένα συνεχές ταξίδι και πρέπει να δίνονται άμεσα λύσεις και να βλέπεις πιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.  

Είπε πως με βάση τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2021 η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση στην ΕΕ, που δεν είναι θέση για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι «αλλά είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος ξεκόλλησε από τη θέση 25 και 26».  

Ο κ. Κόκκινος είπε επίσης πως ενώ στην Κύπρο έχουμε 5G σχεδόν παντού, δεν έχουμε Gigabit και το διαδίκτυο μας είναι από τα πιο αργά και πιο ακριβά στην Ευρώπη.

Ο Υφυπουργός Έρευνας σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για υλοποίηση του οράματος που υπάρχει, αφού η Κύπρος με βάση τον DESI βρίσκεται στο θέμα αυτό στην 23η θέση από τις 27 χώρες της ΕΕ. Επεσήμανε συναφώς, ανάμεσα σε άλλα, πως οι πτυχιούχοι στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών ήταν με βάση τον DESI 2021 στο 2,9% το 2019 και "άρα πολύ πιο κάτω από εκεί που θα θέλαμε να είναι".

Τόνισε πως "αυτά τα επαγγέλματα είναι επαγγέλματα καριέρας με προοπτική, αφού δεν υπάρχει καθόλου ανεργία, αντίθετα υπάρχει έλλειψη που αφορά περίπου 3 χιλιάδες θέσεις εργασίας".

Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για την ψηφιακή εκπαίδευση των πολιτών. Το Υφυπουργείο έχει καταρτίσει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης για αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δομής και οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσθετα, το Υφυπουργείο θα εγκαινιάσει εντός του 2022 την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, μία νέα πλατφόρμα η οποία θα παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία ελεύθερα, δωρεάν και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες, στα ενδιαφέροντα και στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του καθενός.  

Εξάλλου, με στόχο την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων και τεχνολογιών υπερυψηλών ταχυτήτων, το Υφυπουργείο, στη βάση του νέου Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου 2021-2025, προωθεί την επέκταση δικτύων σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, μέσω κρατικής επιδότησης ύψους €35 εκατομμυρίων. Παράλληλα, στηρίζει τα νοικοκυριά μέσω κουπονιού συνδεσιμότητας (voucher) για εγκατάσταση εσωτερικής καλωδίωσης οπτικών ινών και σύνδεση με υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2022.  

Σε σχέση με το Διάστημα, ο κ. Κόκκινος είπε πως αυτό «μπαίνει ψηλά στις προτεραιότητές μας γιατί μέσω των τεχνολογιών Διαστήματος μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να διαχειριστούμε πράγματα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα, μέσα από δορυφόρους μπορούμε κάλλιστα να παρακολουθούμε καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, διαχείριση υδάτινων πόρων, φυσικές καταστροφές κ.α».

Επίσης ο Υφυπουργός Έρευνας υπογράμμισε την αξία της διεθνούς συνεργασίας για την επιτάχυνση και τη διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των στρατηγικών επιδιώξεων τόσο σε θέματα Ψηφιακής Πολιτικής όσο και σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας. Το Υφυπουργείο έχει θεσμοθετήσει συνεργασία σε διμερές επίπεδο με χώρες όπως Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε επαφές για προώθηση περαιτέρω συνεργασιών με απτές δράσεις σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο.  

ΚΥΠΕ

Home