Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κόμματα: Κρίσεις, διαγραφές και παραιτήσεις της 10ετίας 

Του Στέλιου Στυλιανού
- 16.02.2020

Κόμματα: Κρίσεις, διαγραφές και παραιτήσεις της 10ετίας 

Thumbnail
Οι κρίσεις σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και η προηγούμενη κρίση στην ΕΔΕΚ πριν την διαγραφή Παπαδάκη

Η διαγραφή Δημήτρη Παπαδάκη από την ΕΔΕΚ έφερε ακόμα μια κρίση σε πολιτικό κόμμα της χώρας, καθώς από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, στελέχη κομμάτων είτε επιλέγουν να αποχωρήσουν από τα κόμματα τους λόγω διαφωνίας, είτε ακόμα και διαγράφονται στα πλαίσια της αντικομματικής τους συμπεριφοράς. 

H Offsite μετά και την διαγραφή του Ευρωβουλευτή από την ΕΔΕΚ κάνει αναδρομή στην τελευταία δεκαετία και τις φορές που τα 4 μεγάλα κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ,ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ) βρέθηκαν σε μεγάλες κρίσεις είτε εξαιτίας εκλογικών αποτελεσμάτων, είτε λόγω κοντρών που έφεραν διαγραφές και παραιτήσεις στελεχών. 

ΔΗΣΥ: Η παραίτηση Θεοχάρους και η απώλεια έδρας

Την απόφασή της να αποχωρήσει από το ΔΗΣΥ και να ανεξαρτητοποιηθεί, κοινοποίησε στις 20 Νοεμβρίου 2015 η τότε Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Κρατώντας ωστόσο την έδρα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαπολύοντας μάλιστα τότε δριμεία κριτική στον ΔΗΣΥ για τις θέσεις του κυρίως στο Κυπριακό.

Η κα Θεοχάρους μετά την αποχώρηση της ίδρυσε το Κίνημα Αλληλεγγύης, Πρόεδρος του οποίου είναι μέχρι σήμερα. 

Λίγους μήνες μετά την παραίτηση Θεοχάρους και την απώλεια της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ΔΗΣΥ δέχεται πλήγμα και στις Βουλευτικές του 2016 καταγράφοντας απώλεια σχεδόν 4% εκλέγοντας δύο βουλευτές λιγότερους σε σχέση με το 2011.

Η αποβολή Κατσουρίδη και το πλήγμα στις Βουλευτικές

Την επ' αόριστον αποβολή του για χρόνια Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη από το ΑΚΕΛ αποφάσισε σε συνεδρία της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 15 Νοεμβρίου του 2015.

Μετά και την αποβολή Κατσουρίδη το ΑΚΕΛ πέρασε ακόμα μια κρίση στις Βουλευτικές του 2016, με το κόμμα να χάνει ποσοστό περίπου 7% σε σχέση με τις Βουλευτικές του 2016 και να περιορίζεται στην εκλογή 16 Βουλευτών (3 λιγότεροι σε σχέση με το 2016).

Συνεχείς διαγραφές στο ΔΗΚΟ

Το κόμμα του κέντρου ήταν το πρώτο το οποίο την τελευταία δεκαετία προχώρησε σε διαγραφή στελεχών εξαιτίας αντικομματικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα το 2011 το Εκτελεστικό Γραφείο υπό την προεδρία Μάριου Καρογιάν, αποφάσισε την αποβολή του τότε αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Γιώργου Κολοκασίδη και του Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία γιατί δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Καρογιάν για την Προεδρία της Βουλής.

Το 2014 και μετά την αλλαγή  της ηγεσίας του κόμματος και την ανάληψη της Προεδρίας του ΔΗΚΟ από τον Νικόλα Παπαδόπουλο ζητήθηκε από όσους ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ήταν μέλη του ΔΗΚΟ, να αποχωρήσουν, κάτι που αρνήθηκαν να πράξουν οι Κυριάκος Κενεβέζος, Φώτης Φωτίου, Γιώργος Λακκοτρύπης και Μάριος Δημητριάδης, θέτωντας με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τον εαυτό τους εκτός ΔΗΚΟ.

Διαγραφές στο ΔΗΚΟ είχαμε και το 2018, με στελέχη να τίθενται εκτός κόμματος για αντικομματική συμπεριφορά στις Προεδρικές Εκλογές. Ανάμεσα τους ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, η πρώην Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου καθώς επίσης και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής επιτροπής. Σημειώνεται ότι των διαγραφών αυτών ακολούθησε και σειρά παραιτήσεων με την πλειονότητα των διαφωνούντων να προχωρούν λίγους μήνες αργότερα στην δημιουργία της ΔΗΠΑ. 

Παραίτηση Ομήρου το 2015

Η κρίση που περνά σήμερα η ΕΔΕΚ με την διαγραφή Παπαδάκη δεν είναι η πρώτη της τελευταίας δεκαετίας καθώς τον Ιανουάριο του 2015 οι Σοσιαλιστές της Κύπρου βρέθηκαν μπροστά σε ακόμα μια μετά την παραίτηση από την Προεδρία του Κινήματος του Γιαννάκη Ομήρου.

Μάλιστα νέος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ εκλέγηκε τον Μάρτιο του ίδιου έτους ο Μαρίνος Σιζόπουλος επικρατώντας του ανθυποψηφίου του Γιώργου Βαρνάβα σε μια εσωκομματική διαδικασία η οποία μόνο εσωκομματική δεν θύμιζε με τους δύο να ανταλλάσουν πυρά για την μετέπειτα πορεία του κόμματος.  

Home