Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κουκουμά: Μη επισκευάσιμες 43 προσφυγικές πολυκατοικίες

Offsite Team -
16.03.2021

Κουκουμά: Μη επισκευάσιμες 43 προσφυγικές πολυκατοικίες

Thumbnail
Η Επιτροπή Προσφύγων συζήτησε για την αναδόμηση προσφυγικών πολυκατοικιών

Mέσα από τα στοιχεία που κατέθεσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων φαίνεται η απαράδεκτη εγκατάλειψη των προσφυγικών συνοικισμών και ο εμπαιγμός του προσφυγικού κόσμου από την Κυβέρνηση που προκαλεί την απογοήτευση και την οργή του, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, μετά τη νέα συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη για τα προβλήματα που υπάρχουν στους προσφυγικούς οικισμούς.

 

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Κουκουμά είπε ότι διαπιστώθηκε για ακόμη μια φορά η αδράνεια της Κυβέρνησης να παρουσιάσει και να δώσει λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι που διαμένουν σε κυβερνητικούς οικισμούς.

 

 Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, από τις 359 πολυκατοικίες για τις οποίες έγινε μελέτη για την στατική τους επάρκεια, στο 42% παρουσιάζεται μέτρια η κατάσταση, ενώ 43 πολυκατοικίες (ποσοστό 12%) είναι μη επισκευάσιμες.

 

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι για πάνω από δυο χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει τις ίδιες διαπιστώσεις, αναφέρει τα ίδια ακριβώς νούμερα χωρίς να μπορεί να δώσει απαντήσεις ούτε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ούτε και στους ίδιους τους εκτοπισμένους.  

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα ότι "για δύο χρόνια προσπαθούμε να ασκήσουμε πιέσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης".

 

Περαιτέρω, αφού διευκρίνισε ότι "δεν ισχυριζόμαστε ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν προβλήματα στους κυβερνητικούς οικισμούς", πρόσθεσε ότι εκείνο που λέμε είναι ότι παλαιότερα υπήρχε μια συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης, συντήρησης και προσήλωσης στην στήριξη του προσφυγικού κόσμου και ανέφερε ότι μέσα από στοιχεία που κατέθεσε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, φαίνεται ότι το 2010 είχαν προϋπολογιστεί και απορροφηθεί για σχέδια αναδόμησης περίπου €24 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο κονδύλι για το 2020 αφορά σε €1,7 εκατομμύριο. Για συντηρήσεις και επισκευές το 2010 απορροφήθηκαν €12 εκατομμύρια, ενώ το 2020 €1,3 εκατομμύριο.

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι κατά τη συνεδρία υπήρξε ενημέρωση της Επιτροπής για τις αναδομήσεις των προσφυγικών οικισμών προσθέτοντας ότι αφού το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι συζητά και μελετά σενάρια αναδόμησης των πολυκατοικιών και των κατοικιών που παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας αναπτύσσεται προβληματισμός, με βάση τα διαφορετικά σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ διατύπωσε τη δική του θέση, όπως ανέφερε, ότι έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια στη διαδικασία αναδόμησης και οικοδόμησης από το κράτος, προσέγγιση η οποία δεν είναι απαραίτητα η ορθότερη.

 

«Θα πρέπει να μας προβληματίσει κατά πόσο αντί οικοδόμησης από το κράτος, η αγορά διαμερισμάτων ή κατοικιών είναι πολύ φθηνότερη, λιγότερη γραφειοκρατική, πολύ ταχύτερη και απόλυτα δικαιότερη», πρόσθεσε και κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να μελετήσει αυτό το σενάριο.  

Προβλήματα σε Μαρί – Ζύγι από τη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου

Εξάλλου, ο κ. Χατζηγιάννης σε δήλωση για το θέμα που συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων αναφορικά με τα προβλήματα  που  αντιμετωπίζει  ο  προσφυγικός  κόσμος  στις κοινότητες Μαρί και Ζύγι λόγω της δημιουργίας του ενεργειακού κέντρου με ταυτόχρονη αξιολόγηση  των  προγραμμάτων  αποκατάστασης  των δικαιωμάτων των προσφύγων στην περιοχή, είπε πως οι αναπτύξεις αν και αναγκαίες θέτουν σε απόλυτο υπαρξιακό κίνδυνο τις δύο κοινότητες.

Πρόσθεσε ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων των δύο κοινοτήτων, που τυγχάνει να είναι πρόσφυγες, καταπατούνται «με ασύστολο τρόπο».

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι υπάρχουν προγράμματα του κράτους μέσα από τα οποία έγινε προσπάθεια, η πολιτεία να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα αιτήματα του προσφυγικού κόσμου, όμως αυτά δεν είναι αρκετά, συμπλήρωσε.

Ακολούθως ο κ. Χατζηγιάννης κάλεσε το κράτος να επανέλθει και να αξιολογήσει τα προγράμματα με σκοπό μια δίκαιη κατανομή του βάρους.

Περαιτέρω ,ανέφερε ότι οι αναπτύξεις αυτές είναι προς όφελος του τόπου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το βάρος ή τις συνέπειες θα τις υποστούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Μαρί – Ζυγίου.

ΚΥΠΕ

Home