Κούσιος: «Το ΑΚΕΛ οδήγησε στην καταστροφή του Σφαγείου Κοφίνου»

Κούσιος: «Το ΑΚΕΛ οδήγησε στην καταστροφή του Σφαγείου Κοφίνου»

Διαμάχη μετά την υπόθεση Cypra

Διαμάχη Κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ξέσπασε για το σφαγείο Κοφίνου. Μετά την επίθεση από το ΑΚΕΛ για το σφαγείο Cypra, όπου έγινε λόγος για σκάνδαλο μεγατόνων, η Κυβέρνηση μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου εξαπέλυσε πυρά για το σφαγείο Κοφίνου ισχυριζόμενη ότι Το ΑΚΕΛ είναι που οδήγησε στην καταστροφή το Κρατικό Σφαγείο Κοφίνου.

Ο κ. Κούσιος τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ, το κόμμα που ως Κυβέρνηση οδήγησε σε οικονομική καταστροφή, ανάμεσα σε άλλα, και το Κρατικό Σφαγείο Κοφίνου, καθιστώντας αναπότρεπτο το κλείσιμο του, καταγγέλλει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι με δική της ευθύνη το ιδιωτικό σφαγείο CYPRA, απέκτησε δεσπόζουσα θέση.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο,

 

  • - Η ανταγωνιστική θέση του Κρατικού Σφαγείου είχε αρχίσει να υπονομεύεται από το 2003 με την απελευθέρωση της αγοράς. Το ΑΚΕΛ από το 2004 μέχρι το 2013 είχε στα χέρια του το Υπουργείο Εσωτερικών, στην ευθύνη του οποίου υπάγετο το σφαγείο
  • - Αφήνοντας το να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, στο τέλος του 2012 το Σφαγείο Κοφίνου έφτασε να έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 30 εκ. ευρώ, τις οποίες δεν μπορούσε να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση.
  • -Οι συσσωρευμένες ζημιές του σφαγείου, είχαν αυξηθεί στα 40 εκατομμύρια ευρώ και συνέχιζαν να αυξάνονται με ρυθμό  4-5 εκατομμύρια τον χρό.
  • -Κατά τη δική τους διακυβέρνηση το Σφαγείο Κοφίνου είχε φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει  ούτε την ΑΗΚ, ενώ υπήρξε και  μπαράζ απολύσεων εργαζομένων.
  • -Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κρατικής χορηγίας που επεδίωξαν πολύ αργά, αλλά και λανθασμένα να εφαρμόσουν,  αμφισβητήθηκε επί δικής τους διακυβέρνησης από την εταιρεία CYPRA και η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να το υπερασπιστεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

 

Ο κ. Κούσιος τόνισε ότι «η Επιτροπή αποφάσισε πως όχι μόνο ήταν παράνομη η κρατική επιδότηση, αλλά επέβαλλε, ήδη, από το 2010 στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανακτήσει τις επιχορηγήσεις που είχε δώσει προς το σφαγείο, κάτι  που ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο και οδήγησε τελικά στο κλείσιμο του σφαγείου το Φθινόπωρο του 2013, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Αν λοιπόν υπάρχει σήμερα θέμα δεσπόζουσας θέσης του συγκεκριμένου σφαγείου, το ΑΚΕΛ ας κοιτάξει τα έργα και τις ημέρες του και ας αναλογιστεί τις ευθύνες του».

Προς επιβεβαίωση των γεγονότων, αναφέρουμε πιο κάτω τον διαδικτυακό σύνδεσμο της  σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία λεπτομερώς περιγράφεται η ανικανότητα του ΑΚΕΛ να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον  και σε αυτό τον τομέα 

https://ec.europa.eu/competition/state_aid/cases/240399/240399_1623863_46_3.pdf

Home