Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κούσιος: «Η Τουρκία θέλει διαδικασία δύο κρατών»

Offsite Team -
17.09.2020

Κούσιος: «Η Τουρκία θέλει διαδικασία δύο κρατών»

Thumbnail

Αυστηρή κριτική στην απάντηση Τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλίσει πριν καν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ». Αυτό αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος κληθείς να σχολιάσει  την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι  «ο ΓΓ των ΗΕ, μετά από τη χθεσινή του δήλωση τονίζει τη δέσμευση του και την αποφασιστικότητα του να συγκαλέσει Διάσκεψη για το Κυπριακό, στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στο δείπνο στο Βερολίνο, μετά τις εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα».

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι «Να υπενθυμίσουμε ότι στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί ουσιαστικά συμφώνησαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, με τη σημερινή του ανακοίνωση θέτει όρους και προϋποθέσεις για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, απορρίπτοντας τα όσα οι δύο ηγέτες στην Κύπρο συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2019, αλλά και στο Βερολίνο, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, τον Νοέμβριο του 2019, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Οι προϋποθέσεις που θέτει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωση του σήμερα είναι πρώτον, όπως η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, όπως η ίδια η Τουρκία την αντιλαμβάνεται και όχι σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, αλλά και τις συγκλίσεις που προέκυψαν στο τραπέζι των συνομιλιών, και δεύτερο, το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες όχι από εκεί όπου σταμάτησαν, αλλά σε νέα βάση. Αλλιώς, ζητά νέα διαδικασία για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο».

Home